Smoked Headlamp Naza Citra

kali ni kereta citra pulak yang jadi mangsa. nak buka headlamp citra sangat mudah kerana tak perlu buka bumper, kalau kereta wira, viva terpaksa buka bumper terlebih dahulu. tapi citra ni dapat buka dengan mudah sebab tidak ada skru kat bahagian bawah headlamp. so jimat sikit masa kita. sebenarnya owner citra ni sangat berkenan bila tengok lampu kereta wira saya yang dah dihitamkan di dalamnya. satu pertemuan telah dibuat dan terus kerjakan kereta citra ni. kalau diperhatikan headlamp citra memang tak da yang smoked kecuali lakukan sendiri atau buat kat mana-mana kedai aksesori. tahu sahaja lah kalau buat kat kedai, mesti kena baya upah, nak jimat boleh diy sahaja. saya paparkan cara melakukannya pada citra, konsepnya lebih kurang sama sahaja dengan mana-mana headlamp kerata cuma yang beza antara lampu kaca dengan plastik. kalau headlamp kaca kena beri perhatian yang lebih sebab kemungkinan akan pecah tu ada. headlamp palastik tahan lasak lagi daripada kaca


ini lah rupa citra bila dah tak ada headlamp, rompong. nak keluarkan headlamp ni buka je skru saiz 10mm pada bracket lampu dan tak ada pun skru pada bahagian bawah bumper. setelah kesemua skru dibuka dengan mudah headlamp dapat ditarik keluar, sebelum tu jangan lupa untuk membuka soket bulb, nanti tarik terus putus wire pulak



seperti biasa kena panaskan headlamp dahulu dengan menggunakan hairdryer atau hot gun blower. saya hanya guna hairdryer je... beli kat mydin, hehehe... harga rm30 sahaja, dah banyak jasanya. perancangan akan datang nak beli heat gun blower pulak, proses membuka cermin lampu menjadi lebih cepat lagi jika dibandingkan dengan menggunakan hairdryer ni. tambahan pula hot gun blower dapat dilaraskan suhu kepanasannya


inilah reflektor yang perlu dispray, kena cover bahagian tertentu terutamanya kat bahagian lampu signal. nanti habis semua jadi gelap. gunakan masking tape dan tutuplah pada tempat-tempat tertentu yang tak nak jadi hitam. satu lagi tak perlu gosok reflektor ni dengan kertas pasir, just boleh spray terus pada pemukaannya


ini housing headlamp setelah reflektor dikeluarkan. yang ni tak perlu buat apa-apa


gambar reflektor yang telah siap dispray flat black high temp supaya cat tahan kepanasan daripada haba bulb nanti. lihat kat bahagian tepi sebelah kiri. tempat ini lah yang perlu ditampal dengan masking tape iaitu bahagian signal. kalau main spray je nanti bahagian signal pun akan jadi hitam. lampu signal pun jadi malap dan tidak dapat dilihat oleh pemandu lain, sangat bahaya jadinya


masa nak masukkan balik reflektor pada housing lampu kena lebih hati-hati kerana gam disekeliling lampu mudah terkena pada reflektor, nanti akan jadi comot pulak tempat yang kita spray tadi. ok tengok gambar atas, dah pun siap dipasang pada kereta, dah nampak lain kan?


beres... owner pasti tersenyum lebar, hehhe... nampak semakin handsome daripada sebelumnya dan bolehlah bergaya nanti. semoga anda pun boleh buat pada kereta masing-masing

sekian, terima kasih
sincerely
jefftacra

6 comments:

sulong said...

Broo...bila lama2 cat tadi dia tidak merekah ke??

jeff_tacra said...

so far dah masuk 2 tahun tapi masih ok lagi sebab guna cat hi-temp flat black

arif zakwan said...

bpa eak harga CAt 2??

Anonymous said...

buatkan saya nya keta lak

jeff_tacra said...

boleh diy je berpandukan gambar di atas

kuyit said...

bro, boleh tlg buatkan untuk naza saya tk?