Cold Air Intake

kalau pakai filter open pod sudah pasti udara panas dalam enjin bay disedut oleh filter memandangkan tiada kemasukan udara sejuk secara langsung. jadi untuk mengurangkan kepanasan angin yang masuk ke dalam enjin cold air intake boleh membantu mengurangkan masalah ini. bandingkan pemanduan dalam suasana tengah hari yang panas terik dengan malam, yang mana lebih sedap...

dapatkan hose ekon bersaiz 3", boleh didapati di kedai servis ekon. hujung hose ini letakkan pada bahagian hadapan kereta, kalau wira dah tersedia lubang di sebelah kiri radiator


dari depan tadi masukkan ke bahagian bawah bateri dan ke tepi belah kanan fender. di situ tersedia lubang asal ke penapis filter standard



buka S shape hose filter standard dan sambungkan hujung hose tadi ke hujung kemasukan angin yang menuju ke box filter


gunakan clip untuk membuat sambungan


ini hose asal ke filter box dalam enngine bay


hose standard dalam filter box


buat halangan dengan menggunakan perspek atau papan no plate hitam


dah siap pun


K&N open pod 6"

tak perlu lagi tebuk bumper, sayang nak tebuk bumper ori inilah penyelesaiannya
selamat mencuba
terima kasih

12 comments:

Anonymous said...

bro jeff,
lubang disebelah kiri utk laluan hose (rujuk gmbr 4 dari atas) adakah same untuk kete satria 1.3? boleh nk try d.i.y kalau ada.

jeff_tacra said...

sama je, ada lubang kat situ

Anonymous said...

Thx bro.

Anonymous said...

Dimana maf ?

jeff_tacra said...

airflow sensor ke, mivec tak pakai sensor tu, pakai MAP sensor

mohd said...

kalau kancil enjin efi gane nk wt?

Anonymous said...

bro jef, nak tanye..pic yg ke-3 tu, ada benda warna kuning yg sebelah S shape hose filter, benda alah ape tue? utk ape kegunaannya? kalu 4g91 ada ke?

jeff_tacra said...

benda kuning tu adalah horn kereta

Anonymous said...

bang Jef..napa keta saya tiada lubang air filter 2..keta proton satria GTI

jeff_tacra said...

Lubang hose air filter tu ada pada setiap kereta proton dan mitsu

jay azwa said...

brp kos ni?

KSKPDTHS said...

Salam abg jeff,boleh x terangkan mcm mana nak diy tpt penghadang air filter open pod ni?bahan2 dia ape ya