Full Interior Wiring Part 5



















18 comments:

Danish Z said...

wah..
sebelum nie bro jeff gune wiring ape??

tacra aka jeff said...

sebelum ni pakai wiring kacuk wira + mitsu. sekarang sebijik kereta pakai wiring mitsu

Anonymous said...

abg jeff, brpa duit rega complete wiring nie? kt mana dpt?
-ledang-

jeff_tacra said...

wiring dapat kat hafkat atau runner hafkat

Anonymous said...

brape upah pasang kt kedai??

jeff_tacra said...

tak pasti berapa kedai ambik upah pasang

dee said...

abg jeff.. nak tanya pasal apexi safc yg abg jeff pakai tu..
apa kegunaan dia untuk enjin 4g9x ni..
minta pendapat abg jeff sikit.
saya pakai 4g92 w/o mivec. ecu 4g93.
minyak kuat dan keta lembab + berat.
perlu x saya guna apexi safc ni sebab dari apa yg saya survey dlm tenet dia kata bleh tune minyak.
minta pendapat.

Anonymous said...

abg jeff.. nak tanya pasal apexi safc yg abg jeff pakai tu..
apa kegunaan dia untuk enjin 4g9x ni..
minta pendapat abg jeff sikit.
saya pakai 4g92 w/o mivec. ecu 4g93.
minyak kuat dan keta lembab + berat.
perlu x saya guna apexi safc ni sebab dari apa yg saya survey dlm tenet dia kata bleh tune minyak.
minta pendapat.

Anonymous said...

abg jeff.. nak tanya pasal apexi safc yg abg jeff pakai tu..
apa kegunaan dia untuk enjin 4g9x ni..
minta pendapat abg jeff sikit.
saya pakai 4g92 w/o mivec. ecu 4g93.
minyak kuat dan keta lembab + berat.
perlu x saya guna apexi safc ni sebab dari apa yg saya survey dlm tenet dia kata bleh tune minyak.
minta pendapat.

jeff_tacra said...

safc tu super air flow converter berperanan untuk mengubah campuran antara minyak dan angin pada rpm tertentu untuk meningkatkan lagi keupayaan enjin. biasanya kita mengubah bacaan pada safc berdasarkan bacaan air fuel ratio kereta, kena tuning wide band baru tepat dan boleh safe minyak jikat tuning cantik

Anonymous said...

ooo.. gitu critanya.. so dlm kes saya ni abg jeff rasa perlu x pasang safc?

jeff_tacra said...

biasanya kalau dah mod sesuatu kat enjin seperti tambah barang eloklah pasang untuk tuning bagi cantik, kalau keadaan enjin standard nak pakai pun tak jadi masalah

Anonymous said...

ok.. kalu kes saya yg tukar ecu 4g93 ni mcm mana? enjin 4g92 dohc..tentu mapping x sama.. so perlu pakai safc tak?
kalu perlu saya nak pasang satu la.

jeff_tacra said...

pakai lebih baik, dapat tune dengan lebih cantik lagi

Anonymous said...

ok..saya akan cuba untuk pasang satu..try tune tgk nnt.
tq abg jeff atas penerangan.

Anonymous said...

abg jeff nak tanya kereta saya enjin asal 4G15 (wira carburator manual) dah convert 4G93 DOHC NA auto.. baru2 ni headlight x nyala & bila cabut relay head light tu tengok kat tapak dia ada mcm kesan terbakar.. lampu head light & lampu kecik sebelah kiri overheat terlebih panas (skrg dah malap sikit lampu sebelah kiri tu) sebelah kanan masih ok & terang.. apa yang perlu saya buat.. utk pengetahuan abg jeff wiring kereta saya pomen yg pasang dulu dia kacuk..

syahril_riz@yahoo.com

jeff_tacra said...

kemungkinan wiring yang dikacuk tersebut yang bermasalah, sepaptutnya masuk semua sekali wiring dari enjin 93 tersebut. kena cek balik wiring.

Mohd Hamdan said...

Salam bro jeff boleh tlg DIY dashboard wira x tq