Smoked Headlamp - Persona

headlamp persona sama dengan headlamp gen2, cara bukak pun sama antara keduanya. bahan yang perlu ialah tools untuk buka bumper dan headlamp, hairdryer, spray black flat


buka bumper dan keluarkan headlamp


panaskan tepi headlamp, hairdryer cap maidin je tu


keluarkan reflektor dengan menarik ke depan, tak ada skru pun


spray reflektor


dah jadi hitam


owner kereta sedang memerhati


kaum ibu pun ada menemani, kerja kat tepi longkang je, ekekke...


masuk balik dalam headlamp


dah siap


pasang kat kereta

selamat mencuba
terima kasih

11 comments:

Rosafzaini said...

abg jeff, lepas bukak n cat lampu tu. nak lekat balik kne buh gam baru ke pakai lekat kat gam lame je?

tacra aka jeff said...

pakai gam lama yang sedia ada tu. just panaskan balik dan pasang semula cermin headlamp tu sambil tekan keliling lampu

Razali said...

nak bukak bumper tu tak paham..byk sangat skru..mane satu yg nak di buka..adaka fander pon nak di bukak? tayar bukak jugak?

Apiz.Mulo said...

now i know how to open..anyways thanks for tips DIY..takyah nak beli2 lagi huhuh jimat nak raye ni :P

Anonymous said...

salam ramadhan...bos,macamna nak buka bumper gen2 2005 ye?puas mencari...tak jumpa la..teringin gak nak pakai blacface headlamp ni...thanks

tacra aka jeff said...

try cari topik cara bukak bumper, lebih kurang je dengan wira atau satria

Anonymous said...

abg jeff. klau headlamp satria boleh buat ke?

jeff_tacra said...

confirm boleh buat, cuba cari entri pasal headlamp wira, dah ada panduan dalam ni

Anonymous said...

klu letak silicon baru ade efect ke bro?
ingt mau wt colour body

ikram said...

salam kalau nak wat tuk model lain boleh ker..takut pecah jer kalo saya buat..model mirage CJ4A..abg boleh buat tak...plastic

jeff_tacra said...

mirage CJ4A tu headlamp plastik KOITO kan, memang boleh buat, saya dah buat kat headlamp tu