Viva Disc Brake & Teflon Intake Gasket

braking kereta viva boleh dikatakan kurang memberangsangkan, ini pendapat saya... kalau bawak laju sikit iaitu 100kmj ke atas aka terasa kekurangan sistem brake viva ni. jadi saya telah memilih set brake dari daihatsu passo untuk dipasangkan pada viva, just plug & play je


ini lah rupa sistem brake standard viva, kecik je kan...


sebelah kiri disc rotor viva dan kanan disc passo yang telah diskim. nampak diammeter pun dah beza. disc passo ni boleh jugak dipasang pada myvi dan sama besar je dengan myvi pun. saiz disc ni sama besar dengan disc wira 1.5



caliper passo dan disc plug & play kat knuckle standard viva, just pasang je. satu lagi kelebihan disc ni ialah ventilated disc dan tak sama dengan disc standard viva yang solid. vebtilated disc boleh mengurangkan haba disc berkenaan



memang ngam dengan knuckle viva, tak perlu ejas apa-apa pun





Teflon Intake Manifold for 4G9X


sedikit gambar pemasangan teflon intake manifold gasket kat kereta 4G92M. kelebihan teflon gasket ini boleh mengurang kepanasan kat intake berkenaan kerana teflon boleh menghalang haba dari enjin ke intake



keluarkan intake manifold terlebih dahulu


gasket standard intake manifold mivec


teflon intake manifold


dah siap pun, ehehhe...

selepas pasang teflon ni haba kat manifold semakin berkurang

27 comments:

Anonymous said...

hey bro, nak tanya. passo disc brake beli kat mana?

harga berapa bro?

jeff_tacra said...

beli kat hafkat. harga saya dapat dalam rm200 sepasang

Anonymous said...

murah ni! boleh recommend mana tempat hafkat tu?
terima kasih!

Anonymous said...

brek disk asal myvi boleh masuk kat viva x? sbb ade kawan nak jual disk myvi..ingat sy nak beli.
plug n play ker? tq

jeff_tacra said...

set disc myvi plug & play kat viva, tak perlu mod apa-apa

Anonymous said...

apa kelebihan kalau haba kurang dekat intake tu bang tacra?

http://www.azriblogspot.com said...

pump disc boleh pakai y viva je ke?

http://www.azriblogspot.com said...

aku dh pasang tapi npe mkin gegar bile brek?

aerone said...

mcm mana nak elakkan habuk brek melekat kat tayar??

Anonymous said...

intake teflon gasket ni bli kat ner bang??

Anonymous said...

bro, kereta i viva 850.. plug an play je ke.?

jeff_tacra said...

viva 850 pun sama je, boleh plug n play

Anonymous said...

bro, sye ingin memasang skali knuckle myvi, adakh ia pnp juga??

Idzwans said...

salam.. berapa harga gasket teflon ni.. ?? kalau saya nk beli utk intake mivec sya abg buleh tolong belikan x??

http://www.azriblogspot.com said...

knpe bila pasang kat kete sy bila brek jdi bergegar string

Zack Lim said...

diameter rotor dah tukar, ada cuba spare tyre viva boleh pasang tak? pasal saiz spare tyre viva agak kecik, takut tak muat

jeff_tacra said...

dah cuba masuk spare tyre tu, memang ngam. no problem

Shyam Chakrabarty said...

Jeff teflon gasket beli kat mana..?

jeff_tacra said...

Beli kat www.zerotohundred.com dalam market place - performance part

Anonymous said...

brake disc wira 1.3 boleh masuk kat viva X? pakai rim 13"

jeff_tacra said...

Ada yang pernah buat masuk set disc wira sekali knuckle

zai Hasra M.Salleh said...

Cliper macam mana ?
nak kena tukar ke?

4G15 said...

tukar disk kena tukar caliper ke? knuckle tu ape?

dak232 said...

minumum saiz rim brape nye kalu nak pakai disc passo nie skrg nie sy pakai 14 inci kt kete viva...pastu skrg tyre spare saiz bape En.tacra pakai kt viva?..tq

dak232 said...
This comment has been removed by the author.
under18_yun said...

myvi lagi best punya brake boleh masuk tak kat viva

Wardi Mohamad said...

Passo ni sama tak dgn l9 turbo. Kalau masuk kelisa bleh pkai knuckle asal kelisa?