Auto Flip Side Mirror Wiring

kali ini ditunjukkan bagaimana nak buat wiring auto flip side mirror khususnya side mirror mitsubishi. ada 3 kategori side mirror iaitu 1) 3 wayar hanya untuk adjust mirror sahaja dan tidak boleh auto flip, 2) 5 wayar iaitu boleh adjust mirror + auto flip dan 3) 7 wayar iaitu boleh adjust mirror + auto flip + heater kat cermin


wiring kat suis
black + yellow (ground lampu suis)
green + white (12v lampu suis)
brown + blue (auto flip)
brown + white (auto flip)
blue + yellow (power + 12v)
black (ground -)




















yellow + red
green + red
yellow + blue
green + blue
yellow + white



wiring kat relay
red + black (power +12v)
black (ground -)

brown + white
brown + blue
brown + black
brown


LH side mirror


wiring kat socket kiri side mirror
green + red
yellow + red
yellow + white
brown + black
brown


RH side mirror


wiring kat socket kanan side mirror
yellow + blue
green + blue
yellow + white
brown + black
brown

proses wiring
wiring 1 (socket suis)

black + yellow --->> ground atau body kereta (-)
green + white --->> wiring lampu kecik 12V (+)
brown + white --->> brown + white kat relay
brown + blue --->> brown + blue kat relay
blue + yellow --->> constant 12v (+)
black --->> ground (-)

wiring 2 (relay)
red + black --->> constant 12v (+)
black --->> ground (-)
brown --->> brown kat socket side mirror kiri dan kanan
brown + black --->> brown + black kat side mirror kiri dan kanan

wiring 3 (socket side mirror kiri & kanan)
yellow + white kiri dan kanan joint sekali dan sambung ke yellow + white kat suis

wiring 4 (socket side mirror kiri)
yellow + red --->> yellow + red kat suis
green + red --->> green + red kat suis

wiring 5 (socket side mirror kanan)
yellow + blue --->> yellow + blue kat suis
greed + blue --->> green + blue kat suis

kadang-kadang didapati kat socket side mirror wayarnya berlainan daripada apa yang dinyatakan di atas kerana telah bertukar dengan socket lain. namun kaedahnya tetap sama sahaja ketika proses wiring ini. wayar yang panjang perlu ditarik dari kiri dan kanan socket side mirror dan sediakan wiring secukupnya. gunakan wiring automotive yang boleh didapati di mana-mana keda accessories.

selamat mencuba
terima kasih

125 comments:

TurboBee said...

Spt yg semua tahu, Sidemirror CK tiada relay bang, jadi proses dia cemana?

Kat side-mirror ada 5 wayar, pastu kat switch dia ada 11 wayar (kawe pasti dia tak pakai sumer 11 wayar tuh kan?

tacra aka jeff said...

aku pun pakai side mirror ck jugak, tapi pakai relay, tak ada masalah pun, ekkeke...

tacra aka jeff said...

kalau tak nak pakai relay pun boleh. brown + white dan brown+blue kat suis tu terus sambung ke brown dan brown + black side mirror, tak ada masalah

TurboBee said...

Pulak dah, pening doh kawe nih...

TurboBee said...

Sebenarnyer side mirror CK ni mmg built-in-relay ke dok?

tacra aka jeff said...

rasa macam ada relay, kalau tak ada relay kena tekan hingga flip atau buka, kalau ada relay just touch sekali je dan relay ambik alih supply current untuk flip atau buka

TurboBee said...

relay tu ada, tp katanyer relay CK ni buil-in skali dgn motor..

tacra aka jeff said...

kawe dah baraikan side mirror CK tu. tapi tak ada pun relay dalam housing side mirror tu

mR Gee.!! said...

to abe Jai...

**ade 1 modeL suis mirror lancer.. xpasti model mane.. mmg xpayah pakai relay, tapi kene continous tekan untuk flip open/close..(lampu suis pun ada tapak asing mcm panel ekon digital)...

so solution.. jangan pakai suis tuh...
cari suis evo/gsr biase yg dpt ngan saperate relay tuh..

pok Jeff tuh PNP side mire CK kat wiring asal side mire evo/gsr kan.. just tarik dua waya lagi utk tap ker supply heater cermin..

mR Gee.!! said...

kawe biase jumpa suis tuh...
keter onizuka pakai suis jenis tuh.. mmg tak yah pakai relay.. built-in dlm suis..

wiring dia pun lain skit..
Yg xbest nyer..kene tekan dan HOLD sampai komplete open/close mirror tuh....

tacra aka jeff said...

yes btul gee... just tarik dua wayar lagi untuk heater, tarik ke suis 12v dan ground

TurboBee said...

Demmm, itu mcm kaaa?

tacra aka jeff said...

memanglah macam tu jai, ada dua wayar je untuk heater yang sedia melekat di belakang mirror

Anonymous said...

sy ada 2 side mirror..1 biasa, 1 lg 3 wayar..klu nak kuarkan mirror yg biasa tu masuk mirror 3 wayar boleh x,coz yg 3 wayar tu cover dah pecah..tq..jwb abg jeff keke

jeff_tacra said...

boleh kalau nak salin housing atau barang dalam side mirror...

Anonymous said...

klu nak tau mirror tu jalan ke x..test direct kat batery ke..klu x jalan apa problem yer...

jeff_tacra said...

test dengan apa-apa source 12v, kalau tak jalan motor atau gear rosak

Anonymous said...

salam bang, nak tanya, boleh x abg rekomenkan tmpat yg boleh repair gear autoflip. masa sy tutup, dia ok tp bila sy buka, dia buka sampai habis tp penghujungnya berbunyi ketak, ketak..mcm mana tu?

jeff_tacra said...

pakai side mirror apa, kalau dah buka habis memang biasa akan bunyi ketak-ketak, tak ada apa yang rosak, cuma wiring je tu yang menyebabkan jadi macam tu. duduk area mana nih...

TurboBee said...

Gear miss tuh, mcm kawe kena, dia punya gear housing terbukak.. Kasi gam gajah satu kali, insyALLAH cun...

Anonymous said...

salam,bang bleh x tnjuk cmna nak wiring sidemirror myvi bg jd autoflip.xmampu la nk beli sidemirror passo...

jeff_tacra said...

built in motor ke side mirror myvi, biasanya yang ada motor je dapat flip

Anonymous said...

Salam, nak tanye side mirror flip ni kalau saya tukar barang2 dlm ngan cermin ke side mirror wira nyer boleh ke, tak yah nak spray kaler lagi.

jeff_tacra said...

wslm, boleh... segala isi perut keluarkan dan masuk dalam housing wira

Anonymous said...

nak tanye lg kalau nak keluar kan segala isi perut tu, kene mulakan dr umpil cermin tu dulu kan? nak umpil tu kene hati2 ke atau secukup rasa je, cermin tu mudah pecah ke, cermin evo ngan wira tu sama je kan, terima kasih bro krn jawab soalan nubis ni.

jeff_tacra said...

mula2 pisahkan housing dari tapak side mirror. umpil cermin pada bahagian bawah. lepas tu 3 biji nat dan keluarkan isi perut side mirror

jeff_tacra said...

side mirror evo dengan wira sama je

nasrul said...

salam, nk tnye utk wire yg nih nk sambungkn kt ner:-

proses wiring
wiring 1 (socket suis)

**green + white --->> wiring lampu kecik 12V (+)**

xtau lo pulok

jeff_tacra said...

tap kat mana-mana wire supply 12v lampu kecik kat dashboard. wire sama je kalernya iaitu green stripe white

hilmi said...

kalu pakai Evo 3 Side Mirror sekali dgn auto flip tu... ada kene mod apa-apa tak kat tapak dio tu abg jeff... ker just plug n play jer...

jeff_tacra said...

hilmi, tak ada mod apa-apa, plug & play je

Anonymous said...

utk pengetahuan smua, side mirror mitsubishi nie cermin dia gelap skit dari proton, cuba perhatikan betu2

megat hendrA SHAHRIL said...

salam.... kalau side mirror yg tak ada relay tapi nak masuk kan relay boleh tak....? kalau boleh mcm mana cara dia?

Anonymous said...

bro..sume suis mitsu jenis ni de lampu ke?
ke just suis evo, lancer je..?
tq

jeff_tacra said...

suis autoflip mitsu biasanya ada lampu, ada bulb kecik dalam tu

Anonymous said...

Askum bro Jeff..
Nice DIY..kt mane nk cr bulb tu, kdai sparepart de x bro, dh terbakar la sy punye. klau pkai LED kena pkai resistor kan? bape nilai yg sesuai bro?
TQ

jeff_tacra said...

wsalam... LED boleh beli kat kedai elektronik dan cari yang 12v tak payah pakai resistor

Anonymous said...

dah pernah barai suis yg diorang cakap tak perlu pakai relay tu..tak terjumpa pulak relay dlm tu..mcmana diorang cakap built in relay..huhu..suis jenis ni boleh guna tanpa relay tapi nak flip kena terus tekan button flip sampai habis..& juga suis ni boleh jugak digunakan bersama-sama relay asal evo @ lancer ..sama jer fungsi nyer,cuma kaler cable kena trace balik kat suis tu agar dpt disesuaikan dgn relay evo @ lancer..

adiq said...

salam bro..kalau nk wiring side miror ck cmne ek..xde relay pnya?

Anonymous said...

Salam bro,, nk tanya...hamba ada masalah dengan side mirror autoflip wira hamba...Gear Putih pada Motor@engine yang pusing side mirror tu dah pecah@retak...bro atau geng2 lain tau x kat mana nk beli gear tu?? atau bro and geng2 lain ada spare bende tu...leh jual x kat hamba ?? tolong2 side mirror sebelah dah x berfungsi :(

jeff_tacra said...

gear putih dalam side mirror memang susah nak dapat, saya pun tak ada barang tu

Anonymous said...

bro jeff rasa apa perlu buat eh :( huhuhuhu beli baru ko??? hahahahaha

amirul v6 said...

bro cmner na wat side mirror perdana lpat sndri bla on key ye???
sye da cbe mcam2 cre da tp x bleh gak....
tlog ye bro

Anonymous said...

bro...nk tanye sket....kalo socket yg kt side mirror 2 x de mcmane plak nk trace wire die???

jeff_tacra said...

wira 1.6 ke atas memang ada wire untuk adjust mirror dan tak ada wire untuk flip, kena tambah wiring baru unruk flip. kalau kereta 1.5 memang tak ada wiring untuk side mirror, kena buat wiring lain

Anonymous said...

can viva 660cc install Auto Flip Side Mirror? any after market stock to fit viva 660cc? thanks.
jambu83@gmail.com

jeff_tacra said...

viva 660 can use auto flip side mirror viva 1.0 premium, just plug n play

Anonymous said...

how much for the auto flip side mirror viva 1.0 premium? thanks

Anonymous said...

cmne nk combine alarm remote ngan side mirror nie??? bile on alarm side mirror close, bile off alarm side mirror buka...klu xrumit nk buat sdiri je :)

jeff_tacra said...

kena tap wire flip dan open flip tu kat wire alarm, kena tambah diode 2 bijik

Anonymous said...

salam bro... minta pendapat.. kalau proton persona Elegance boleh ke nak modified masuk motor auto flip dalam side mirror housing tuh? kalau boleh motor dari s.mirror model ape ye bro?

Anonymous said...

Salam Abg Jeff....

Bila abg Jeff maksudkan yellow + red tu, wayarnya sambung sekali ker...

jeff_tacra said...

yellow + red bermakna wayar tu kuning merah. yellow stripe red

Anonymous said...

a'kum bro jeff...
saya nk tny side mirror wira saya cermin tu nak gerak kene tekan byk kali baru bleh.satu lagi tekan butang flip tp x jadi ape2...tolong yer?

jeff_tacra said...

kalau sebelum ni tak ada masalah kemungkinan suis tu dah rosak, try swap dengan suis lain

Anonymous said...

Salab tuan jeff..mcmana nak test side mirror tu direct ke 12v?nak guna wayar warna apa utk test/sambung ke terminal bateri?
tq - wan -

Anonymous said...

Maaf..salam td...bukan salab

jeff_tacra said...

wsalam, wire hijau dan oren yang sebelum soket kat side mirror tu

son said...

helo jeff.. kalau waja nak buat auto flip, kena gunakan evo punya ke isi dalam side mirror waja tu..

jeff_tacra said...

tak boleh masuk isi dalam side mirror ke waja. kena ambik autoflip mitsubishi CK dan boleh pasang pada waja

semm80 said...

selamat pagi jeff.. oo.. maksud jeff kena tukar gan mitsubishi ck la ye.. mmg ngam ke jeff.. plug n play je ke.. tq..

jeff_tacra said...

kena tukar yang CK punya, masuk sekali dengan tapak CK tapi kena minor mod untuk satu lubang skru

semm80 said...

oo.. ok jeff, terima kasih banyak2 atas info yg diberikan.. tq...

champ said...

Salam abg jeff, saya punye wira 1.8 ada masalah dengan side miror, kiri kanan x leh ejas. Memula ingat sebelah kanan je tp bile switch ke kiri pun sama gak x leh ejas...so saya suspek supply x masuk, jadi saya plan nak cek power supply dia..soklan saya mana punca power supply dia ek? ade fius x ek? belah mana? TQVM

jeff_tacra said...

try tengok kat fusebox bawah dashboard. atau cek terus kat wide mirror, ada satu wire yang supply 12V daripada 3 wayar tersebut

champ said...

terima kasih abang jeff..sudah setel...cek power in dua2 belah x de..pastu cek satu2 fius rupanye fius blow...

Anonymous said...

Salam bro, persona elegance punya side mirror leh modified jadi autoflip x? pakai motor model apa?

Anonymous said...

Bro, kalau kereta myvi lama, boleh ubah suai macam tambah motor untuk autoflip?

jeff_tacra said...

na flip side mirror kena dapatkan side mirror yang boleh flip dari model asal seperti kalau untuk proton ambik dari evo/gsr dan kalau model viva ambik dari avy atau viva premium, begitu juga dengan model-model lain

Anonymous said...

like passo boon? kalau sendiri modify tak dapat la? cos if buy a new mirror quite expensive...no alternatif?

Anonymous said...

u know where to get the mirror, tarca?

Anonymous said...

askum,bang nak tny mcm mane nak buat wiring vr4,suis sy siap relay,buat2 tak jadi,suis ada 11 wayar,3 atas 8 bawah,blh tlg?dah serabut otak..thanks

Anonymous said...

salam abg jeff..pertanyaan..side mirror gsr/evo sy boleh adjust sja xboleh autoflip..wiring semua asal dr halfcut..dh check wiring ok ja..masalah pada relay ke???

ABDUL KARIM said...

Salam nak tanya semua wirering side mirror tu ada FIUS x???

jeff_tacra said...

kalau tak function try test direct 12v pada wire hijau dan oren kat soket side mirror. fius boleh pasang pada wire 12v kat main wire power supply

ww said...

bro nak tanye... kalo nak on kan heater.. camne wiring nye ek?

jeff_tacra said...

wire heater kat cermin ada 2 je iaitu hitam + merah dan hitam. yang hitam + merah dari cermin tap ke suis on/off dan dari satu kaki suis tu ke 12v. hitam satu lagi kat cermin ke ground

epul said...

sy sedang cuba pasang side mirror kat persona..dr manual ke auto (5wire) tapi tak berjaya lg,hampir fedup!..wayar dari kedua dua side mirror da buat..bang,mintak tolong buatkan boleh?saya bagi upah..barang semua cukup..hehe..

epulmax@gmail.com

jeff_tacra said...

barang kena complete termasuk relay sekali, epul duduk kat mana ni...

amirul v6 said...

salam bro...
diode uh ap functionye ye???

jeff_tacra said...

diode ni nak bagi arus letrik sehala, tak boleh ulang alik

amirul v6 said...

na tap ngan wrme wyar ap ye...
alarm stndard perdanav6

Anonymous said...

alamak... bang jeff... check punya check ade satu wayer itam-kuning la pulak kat suis nie... tu tuk ape ea? sy punya side mirror 5wayer... huhu tq

Noor Jehan Abd Rashid said...

a'kum, nak tanya sikit. sy baru beli side mirror flip evo (built in Relay) saya tak paham mana satu wayarnya. kat suis ada 9 wayar. kalau tengk dari atas ada 7 wayar, hitam, hijau+ kuning, pink, hijau muda + merah, kuning, biru + putih, putih + hitam.
Kat bawah ada 2 wayar, merah + kuning & hijau muda.
Kat side mirror 5 wire, oren, hijau,biru, kuning & putih.
Tlong la abg Jeff...

Anonymous said...

Noor Jehan Abd Rashid : Sama mcm sy punya... sy sambung ikut Abf jeff nie cume yg relay tu abaikan...

Noor Jehan Abd Rashid said...

A'Kum abg nak tanya skit, wayar untuk side mirror evo auto flip saya dah sambung semua wayar. cuma nak tau mcm mana nak bagi side mirror tutup bila tutup suis, buka balik bila on switch keta. sy punya ada relay. Klau tekan manual xdak masalah.

jeff_tacra said...

boleh nak buat macam tu tapi tak dicadangkan kerana setiap kali on/off suis mirror akan flip dan ini akan menyebabkan motor dalam tu tidak tahan lama, cepat rosak, tambahan pula part nak ganti tak ada di pasaran melainkan beli lagi seketul side mirror

bijan mabar said...

wayar untk constant 12v suis n relay tu nk masuk mana? acc. switch/direct supply ka salah satu masuk acc. switch r satu lg masuk direct supply?

Noor Jehan Abd Rashid said...

saya dah ikut step yg abg jeff bg tu, lepas pasang side mirror kiri jd kanan, kanan jd kiri. sy dh ubah wayar. lepas tu mai lagi satu penyakit tekan suis nak ejas mirror jd terbalik jgak. tekan yg bawah n atas jd kiri n kanan. tekan kiri n kanan jd atas n bawah. mcm mana nak buat tu...
masa test flip guna batery ok ja. bila pasang dok test 3-4 kali flip tu ok. lepas tu sebelah kiri kena penyakit gak, boleh tutup, buka plak x leh abis tp motor dok pusing jgk. dah rosak ka gear tu?
geramnya sy...

jeff_tacra said...

kena check wiring betul-betul, ini kes terbalik atau bertukar0tukar wayar je tu. kena test beberapa kali dengan menukar wayar. tak semestinya sama seperti yang saya tunjukkan di atas sebab kadang-kadang color code wire ada beza sikit bergantung dengan jenis kereta tersebut

bijan mabar said...

wiring dah tukar, sekarang dah ok...
side mrror plak buat hal... sebelah kiri x boleh buka, flip cantik... ada cara tak buat jadi ok blik...tensionnn....

jeff_tacra said...

gigi gear dalam side mirror bermasalah kot, boleh buka untuk check

Anonymous said...

salam bro, boleh bagi panduan secara lengkap camne nak buat sambunggan auto flip kepada alarm... kat atas ada baca kena tapkam wayar pada alarm dan kena ada 2 diod.. camne cara nak sambung wayar dan diod tu? terima kasih

Adib said...

salam bro. kalau guna tuto ni utk wiring toyota punya side mirror sama x kaler wiring dia? kalau x sama mcm na nak tau mana satu utk g +,- dgn lampu suis. saya nak buat wiring 3 wire toyota side mirror

Anonymous said...

salam bro tarca. arechong dari gsrforum...mcm mana nk beza 5 wire ngan 7 wire yang ada heater?
Sy ada 1 side mirror nie dari side mirror ada 5 wire. keluar soket ke relay 7 wire. soket kat relay 6 wire. soket kat suis ada 11 wayar. ada kah side mirror nie 7wire with heater?

jeff_tacra said...

adib - mungkin color code tak sama antara mitsu dengan toyota, kena test satu2 untuk pasang. arechong - kalau wide mirror ada heater wayar yang keluar dari side mirror ke soket putih kecik tu ada 7 wire, wire pada suis dan relay tetap sama

Syimir Abd. Khalid said...

Salam.....bro. Skrg kwn pakai side mirror passo sette yang mempunyai 10wayar pada belh kiri dan 7 wayar pada.belh kanan dan ada computer box utk sidemirror. Fungsi sidemirror itu adjust cermin, auto flip dan klau reverse cermin belh kiri automatic bergerak. masalahnye fungsi untuk reverse belh kiri auto gerak xdpt berfungsi lg sebab xtau nk wiring dgn computer box connect dgn ecu.

Syimir Abd. Khalid said...

Salam.....bro. Skrg kwn pakai side mirror passo sette yang mempunyai 10wayar pada belh kiri dan 7 wayar pada.belh kanan dan ada computer box utk sidemirror. Fungsi sidemirror itu adjust cermin, auto flip dan klau reverse cermin belh kiri automatic bergerak. masalahnye fungsi untuk reverse belh kiri auto gerak xdpt berfungsi lg sebab xtau nk wiring dgn computer box connect dgn ecu.

MOHAMAD ZAILANI said...

salaaam...boss blh jelaskan fungsi wayar-wayar alarm wira..saya terbeli alarm yang bilangan wayarnya tidak sama dengan yang asal...huhuh jenama itaco

jeff_tacra said...

emailkan saya gambar alarm dan wire sekali

Anonymous said...

bang,boleh dok pasang side miror auto flip kat kancil saya,area ganu

Anonymous said...

hye...bole ajar wiring s.m vr4 7 wire x?

Anonymous said...

Salam bang, saya pakai side mirror toyota untuk myvi, Ada 7 wayar. Adjust cermin n signal dh siap sy pasang, tinggal 2 wayar untik auto flip tu. 4 wayar d kiri n kanan tu syg nk letak mana selain d suis letak 2, 2 lagi letak mana? Tq

JoneFreoDey said...

Salam sejahtera Bang,.. mau tanya kalo wiring VIVA/AVY punya autoflip side mirror ada tips kah,...sebab mau budget2 buat sendiri tp x tahu mau wiring sendiri... tunjuk ajar...

Anonymous said...

Salam. .. Side mirror auto flip l5 nk sambung kt alarm mcmana? Nk cari wayar kt alarm mcmana? Tlg bro... Biar masa kunci kete ngan alarm cermin tutup... Br gempak...
--hondaoren@yahoo.com

suff4g93t said...

SAYA PUNYE BOLEH TUTUP TAPI TAK BOLEH BUKAK KENAPA YER??

muhd akram said...

salam. .side mirror sy x blh ttup n bukak..tp bile tekan suis motor ade bunyi..ape yang rosak ye?

Fattah Saat said...

Suis evo dgn Suis CK wiring die sama ke abg Jeff? Tq

jeff_tacra said...

suis evo dan suis ck wiring lebih kurang sama, soket berlainan. suis evo perlukan relay sebab one touch switch manakala suis ck tak perlu relay sebab on/off suis untuk flip dan unflip side mirror

detomaso said...

salam..sy org br di sini..pertanyaan..bagaimana nk buat side mirror auto flip tetutup bila tekan alarm keta tutup dan side mirror akan tebuka bila alarm keta di buka....sesiap boleh tolong sy dlm hal ini...tq otai2 semua.

RAMESH RANGGIRAM said...

bang minta tolong tunjukan wiring diagram digital ac pannel

JawaCina said...

Salam abang jeff,
Constant 12v utk side mirror ni nak dapatkan dari mana ye? kena wiring direct dari terminal bateri, tap wire cigarette lighter atau tap constant 12v (biru) ke radio?

Mohon pencerahan...

md hazim said...

mcm mn nak buat off lock side mirror tertutup sndiri...on lock side mirror terbuka...tak payah nk manual on off side mirror..ada idea tak..

Arm Kacem said...

as salam bro Jeff ... diode 2 bijik cmne rupanya?

Arm Kacem said...
This comment has been removed by the author.
apis said...

Assalam abg jeff nak tanaya kalau beli side mirror yg ada heater tu... guna auia lain perlu ker ada relay utk yg baru tu... saya nak asingkan button utk heater belakang dgn side mirror....tq

apis said...

Suis utk heater... kalau suis lain perlu ada relay... kalau guna relay yg jual dekat sparepart tu boleh ker?

Noor Afiza said...

Alam bro ,nk tnya kalaw side mirror 5 wire tp wiring asal 3 wire mcm mna nk connect wire2 tu

tamiya_power80 tamiya said...

Bos....
boleh ke isi perut s/mirror evo 3 masuk ke housing s/mirror persona...
tq bos..

afif khairill said...

Salam bang..
Bleh tunjukkan diagram bila arm alarm side mirror pn flip tutup.tq2

moank Seng said...

nak tanya nii..untuk miror myvi baru...ada pakai ecu kah.....??sal aku rosakka orang punya...skarang ndak boleh buka tutup. sendiri...aku cek d switch ada karen datang...tp miror ndak begerak pun..tolong ajarkan

moank Seng said...

nak tanya nii..untuk miror myvi baru...ada pakai ecu kah.....??sal aku rosakka orang punya...skarang ndak boleh buka tutup. sendiri...aku cek d switch ada karen datang...tp miror ndak begerak pun..tolong ajarkan

Hasrul Anwar said...

Salam abg jeff saya punye side auto adjust waja dah x funshion la abg...boleh bagi saye wiring diagram untuk side mirror 3 wayar x...bb side mirror dah tukar kiri kana baru...fius bawah dash board pon elok...mcm mne ye..

mohamad safi said...

Bang mcm proton waja mcm mna? Sama kea cara sambungan die..ke cuma plug and play jea sbb sya tengok wayar side miror ade 3..tapi yg wayar dari kereta ada 7wire ..

Popai Peyol said...

Assalamualaikum..abang ada no wassup x..