Clutch Pedal

kali ini dipaparkan mengenai masalah clutch pedal yang koyak. tidak diketahui apakah penyebabnya. biasa kedengaran dinding tempat mount clutch pedal yang koyak akibat menggunakan set clutch racing yang keras


inilah clutch pedal standard wira


clutch pedal mivec, ada macam absorber dan coil spring kat situ. tujuannya ialah untuk membantu melembutkan lagi tekanan pada pedal berkenaan


kerosakan yang dikenal pasti ialah seperti gambar di atas. tempat weld telah terkoyak... sebab tu lah masa tekan clutch rasa lain macam je


penyelesaiannya saya telah weld kan tempat berkenaan. first time weld sendiri akhirnya jadi jugak walaupun hasilnya tidak secantik orang yang pakar


nampak macam besi biasa lah pulak


hasil yang diweld sendiri, tak kemas...


buat bracket kat bahagian tepi, takut terkoyak lagi


lepas pasang tambah besi plate supaya firewall kereta tak bergerak masa tekan clutch


dah siap
terima kasih

8 comments:

Anonymous said...

rajin la bro...bagus!!!

japari@jeps said...
This comment has been removed by the author.
japari@jeps said...

kenapa kadang2 masa nak tekan clutch ada bunyi mcm spring keras dan ada bunyi masa nak tekan pedal clutch.exora bold 1.6 manual

Anonymous said...

tima kasih kerana info ni tapi tak berapa jelas tetang tambahan besi plate tu,nak buat macam mana?saya pun ada prob yg sama cikgu,firewall lembut tekan clutch gerak sekali,jadi tekan clutch tak habis.

Fariq said...

Salam abg jeff

Sama macam masalah kereta saya, pedal klac bbunyi dan keras sampai sakit kaki menekannya.

Ada tak cara lain melembutkannya, kata orang kena cari housing klac yang lain? X tahu brand apa. Saya guna valeo, keras.

Zulkifli Ismail said...

abg tacra,clutch paddle nih ikat kat firewall saje ker?berapa skru yang ikat kat firewall tuh?saya punya clutch paddle patah terus..lagi power..huhuuh..cari yang baru rm200 jugak la harga..ingat nak welding jugak la..tapi nak pasang tuh yg meletihkan tuh..kena buat kuak lentang lagi..betoi tak abg tacra?

eyra zeyra kamarudin said...

salam.... nk tnya mna nk dpt clucth pedal mivec ni???

Anonymous said...

problem sama..
ingat besi yg koyak tu xleh cabut..blh rupanya..nat dia kat depan..huhu
nsib baik jumpa gmbr sni....ty bro..