G|A|B Adjustable & Pillow Ball Mount

adjustable absorber ada yang kata keras sehingga melantun-lantun kereta. kalau menggunakan spring rate yang betul tidaklah keras sangat dan boleh lagi untuk daily use. pemilihan spring kali ni ialah bagi hadapan 6K dan belakang 4K bagi wira standard.


untuk menukar absorber memelukan jack dan jack stand, spanar bersaiz 17mm dan 14mm sahaja. spanar 17mm bagi membuka dua nat kat knuckle dan saiz 14mm untuk membuka kat top mount absorber


absorber improve propex + sapura spring yang telah lama berkhidmat


sudah sampai masanya untuk ditamatkan perkidmatannya


adjustable hi lo made in kepong je


dah siap pasang untuk bahagian hadapan


6K200 untuk bahagian hadapan


bahagian belakang spring rate 4K


belakang punya yang kiri tu semi adjustable improve propex


GAB pillow ball mount kos sekitar rm500 yang baru


top mount standard


digantikan dengan yang ini. lepas siap adjust laras ketinggian spring dan gi kedai tayar untuk balancing dan alignment

terima kasih

92 comments:

Anonymous said...

barang mahal niee...huuuu

TurboBee said...

Tau takperrrr....

Anonymous said...

salam,bro tacra.saya baru tukar adjustable mine's,rasa keras sangat,melantun2 rasanya..camna nak adjust bagi lembut skit?maaf,baru 1st time pakai adjustable,thanks,mtk tunjuk ajar

jeff_tacra said...

wsalam... spring rate berapa depan dan belakang, kena tahu dulu. kalau untuk bias 6k depan dan 4k belakang dah kira ok, tak keras sangat. pakai kat kereta apa dan enjin apa pun kena ambil kira

Anonymous said...

kalau satria enjin dah tukar mivec spring rate brapa yg sesuai dan x terlalu keras sesuai untuk penggunaan harian..???

jeff_tacra said...

kalau enjin mivec 6k depan dan 4k belakang memang dah ok, tak keras sangat dan tak lembut sangat

Anonymous said...

ok...thanks very much

Anonymous said...

Salam..saya punya adjustable KYB RS2..cuma nk tny pd bhgian blkg..apabila di jek smp tyr trgantung..gap antara mudgrd dgn tyr cuma 2 jari shj..semua adjstable memng cmtu ke..atau stroke terlalu pendek..?

jeff_tacra said...

tak semua adjustable macam tu, kalau GAb tinggi lagi jarak antara fender dengan tayar masa jek

Anonymous said...

salam..sy nak tnye brkenaan spring sport..bape rate yg sesuai utk keta stndard wira 1.5 dpn dan blkg..utk jenama APM ade ke specific rate mcm yg slalu ade utk spring GAB..skrg pkai spring potong..lembut dan melantun2..sy brcadang utk upgred kpd absorber dan spring sport wira 1.6..sy ade tgk abg jeff ade pkai spring sport sapura..ok x brand tu?
di harap dpt pandangan abg jeff..tima kasih..

Anonymous said...

salam,kat mn ada jual adjustable yang murah2 sikit bang jeff..?

jeff_tacra said...

brand sapura ok jugak tapi tak tau ada keluar lagi atau tidak. adjustable murah pun dalam rm1000 satu set

Deuter Fanz said...

salam,nk tanya sy baru guna adjustable brand d2 warna merah...guna dekat waja campro..maslah sekarang ni kereta melantun kuat sangat sampai skt bdn2...apa patut buat,tukar spring rate atau blh rojak belakang guna adjustable and depan guna absorber standard...harap komen dr abg jeff dpt membantu

jeff_tacra said...

berapa spring rate depan dan belakang. kalau 8k depan dan 6k belakang gerenti melantun

cowa said...

bro jeff,
mencelah untuk bertanya skit,
untuk satria 1.3 spring rate yg mana sesuai utk pemanduan harian. boleh ke sy set untuk merendahkan ketinggian jarak tayar dlm 2-3 jari. Harap komen dan padangan bro jeff dpt bantu.

Anonymous said...

Salam Abg Jeff,

Sy nk tanya skit pendapat dgn idea abg jeff.. Kalau absorber depan, selalunya takder masalah kalau nk buka cara manual.. Tp kalau absorber belakang, bila nk buka nat yg ikat shaft absorber dgn mounting, agak ssh skit kalau takder compressor... Ada tak cara yg mudah kalau nk buka cara manual..

Mr.Paktam said...
This comment has been removed by the author.
Mr.Paktam said...

mounting absorber depan yang standet sama ke dengan yang adjustable punya?
pro-niaga blog

Anonymous said...

salam abang DIY tegar..hihih,
sy nak tanya la....ape sbnarnye function/kerja yg dilakukan pillowball ni ek...sori kalau soalan mncabar sgt..wahahaha (Ejoysidi)

Anonymous said...

Salam bro jeff..nak tanya..apa brand adjustable yang sesuai untuk vios yang biasa dipakai?berapa rate spring yang sesuai supaya tidak keras sangat, x lembut sangat.

jeff_tacra said...

vios saya tak pasti brand apa sesuai

Anonymous said...

GAB adjustable blh Soft/hard ke x?brand ape ye yang blh sof/hard??

jeff_tacra said...

adjustable ada yang untuk hi lo sahaja dan ada yang hi lo soft hard. banyak brand yang ada soft hard seperti GAB, TIEN, HKS, HWL, CUSCO dll. harga sekitar 2k lebih

Anonymous said...

thanks for information....

Anonymous said...

apa maksud spring rate 230-45 30/01? hotbits nye adjustable..xpaham..

jeff_tacra said...

rasanya yang no 30 tu untuk spring rate, try tengok sama tak no tu antara depan dan belakang

krol_kjg said...

klu untuk starlet kp 61 boleh masuk ke bro..berapa modal?

BudaKecik said...

salam abg jeff. nk mtk pndangan n nasihat kit dari pakar. sy bru tukat adjustable rate depan 5k, blkg 4k. depan perform cun tp blkg ad masalh kit. rase lembut sgt. naik smp 3 jari pn masih sangkut. saya pkai saga blm. rim 17 tayar saiz 205 40 17. offset xtaw la plak brape. boleh x sy letak getah kat spring nk bg keras kit atau perlukan body work utk kasi lepas rim 17 ni.. tq bro.

Anonymous said...

salam abg jeff..
kalau injen gsr berapa rate nak pakai dan apa fungsi pillow ball mount

jeff_tacra said...

untuk gsr boleh gunakan spring rate depan 6K dan belakang 4K

Anonymous said...

untuk wira aeroback 4g92p rate apa yang sesuai?

jeff_tacra said...

boleh gunakan depan 6K dan belakang 4K tak keras sangat

Anonymous said...

salam bro,

nak tanya ye,.. mines adjustable okay tak untuk pakai kat viva..? kalau ya, apa setting yang okay..?

poji said...

salam bang jeff...waja campro 6k depn blkng 4k ok?

Junaidie Hassan said...

Berapa harga adjustable tein ss utk vios bro??

Anonymous said...

salam..
bro jeff,satria 4g91 pakai spring rate ape yg cun utk adjustable?
front 10k atau 8k?
rear 6k atau 4k?
saya pakai rim 17 tayar 205/45..
tq brader..

Junaidie Hassan said...

Adjustable GAB ss series memang bagus.. Sy baru guna 1bln kat vios memang campion lh. kalau guna GAB yg lain tu kirim slm hehehe..

ShaH dRaGotHic said...

As Salam Bro Tacra,
Tumpang tanya. Saya pakai Gen2 Mivec tiptronik?
Absorber + Spring ape yang sesuai?
Spring Rate dpn blkg?
Apa pendapat kalau guna Abs+Spring Asal mivec Ck?
Sila check link di bawah :
http://www.mudah.my/Absorber+depan+MIVEC-18465436.htm

Anonymous said...

salam bang..piloow ball ini boleh rosakkan kereta x?

jeff_tacra said...

rosak macamana tu, saya dah pakai hampir 5 tahun

Anonymous said...

salam abang...untuk vios standart adjustable brand pe yg ok tuk kite guna...modal bawah rm1500

Anonymous said...

salam....pakai spring belakang waja + absorber standard wira...kena potong x spring...kalau potong berapa gelung

Anonymous said...

Abg jeff nak tnya sket..klo kat spring die tlis sp220-60 brapa ye rate die dlm ( kg )

Anonymous said...

220 tu panjang spring (dalam mm).. 60 tu maknanya spring rate 6.0kg/mm

Mohd Taufik Hashim said...

salam bro..nk tnya, improve dgb gab mn lg baek?yg sesuai utk vios

atif azizi said...

salam boss.. nak tnya. utk viva punya adjustable. sesuai rate apa ya utk belakang. main dua jari belakang. 1 1/2 depan. adjustable mana yang okay? :D

jeff_tacra said...

saya tak pernah lagi pakai adjustable improve, biasa pakai gab je. sekarang banyak pilihan adjustable di pasaran, pilihlah yang berjenama popular dan spring rate yang sesuai. untuk viva boleh guna depan 5k dan belakang 3k

zuliawati mohd nafiah said...

salam mr jeff, kalu wira 1.5 pakai absorber standard tp spring sport 6k and 4k, ok x handling and cornering keta tu?and more, kalu myvi auto 1.3, berapa rate spring depan dan belakang?

jeff_tacra said...

untuk wira standard boleh gunakan 6k/4k dan untuk myvi boleh cuba 5k/3k

ary said...

salam..bos saya ada 1 set pillow ball depan..masalahnya nak tau bearing dia boleh digantikan ke?maaf nubis disini..jenama JIC pakai di VR4..

jeff_tacra said...

saya pun tak pasti dapat tukar atau tidak, try bawa ke kedai machinery dan tanya diaorang

Epul Persona said...

salam abg jeff..sy guna pesona..adjustable apa yg sesuai utk keta sy dan berapa rate spring depan belakang?nubis lg pasal adjustable ni...

hellfuck said...

salam bang tacra, apa rate spring yg sesuai untuk kancil lau pakai adjustable absorber??

hellfuck said...

salam bang tacra, apa rate spring yg sesuai untuk kancil lau pakai adjustable absorber??

mohd syahfarin said...

bro jeff..adjustble mines hlsh bape rate yg sdap n mntap utk waja 4G18?

Ir. Apam said...

saya nak tukar adjustable utk vios? tapi nak comfort utk family. sunggest yg bagus brand ikut ranking. spring rate tu nak set berapa ye macam stock punya

Ir. Apam said...

saya nak tukar adjustable utk vios? tapi nak comfort utk family. sunggest yg bagus brand ikut ranking. spring rate tu nak set berapa ye macam stock punya

Weiyong Law said...

Aku nak tanya;mounting absorber boleh masuk adjustable hi low body kah?atau kena tukar mounring lain

izzat syafiq said...

bos. nk setting gab 1 jari brape cm ye? wira earoback ejen stended.

zamir gdex said...

Spring rate utk saga blm brpa yg terbaik..blkng x nk keras sgt

Khairul Din said...

Baru2 ni sy tukar tayar. pastu kene ejas bg rendah ckit. kene ejas chamber semula ke abg jeff

Isma Lizam said...

assalamualaikum .... abg jeff.... nak mintak pendapat.... baru2 ni saya tukar sport rim dan tayar baru 15" X 8 " lebar... tayar ngan mudguard belakang bergeser hinggakan tayar rosak... patut ke saya tukar adsober dan pakai adjustable,,, adjustable yang mana baik untuk wira enjine 4G91.... yang depan saya pakai adsober waja yang belakang 1.3 standart.... minta pendapat abg jeff ngan masalah saya ni.... urgent nak balik raya...... kalau boleh rekomen adjustable yang murah2 sikit.... bujet lari r.... he he he

mohd farizwan ramli said...

salam sifu2. nak tanya. wira 1.5 auto aeroback. saya skarang pakai mines adjustable. spring rate 6k depan, 4 k belakang. preload saya letak 0. tp memang keras sangat bouncing nya. nak henjut suspension depan pun x berganjak. keras. belakang masih okay lagii. ada henjut. adakah saya perlu tukar ke spring rate 5k depan 3k belakang? mohon tunjuk ajar

mohd farizwan ramli said...

salam sifu2. nak tanya. wira 1.5 auto aeroback. saya skarang pakai mines adjustable. spring rate 6k depan, 4 k belakang. preload saya letak 0. tp memang keras sangat bouncing nya. nak henjut suspension depan pun x berganjak. keras. belakang masih okay lagii. ada henjut. adakah saya perlu tukar ke spring rate 5k depan 3k belakang? mohon tunjuk ajar

Amiirul Ikhwan said...

salam.. nk tny, mcm mne nak rendahkan kete jadi 1 jari klu pakai adjustable? sbb kete still nmpk tinggi walaupun da pkai adjustable. kne potong spring skit ke?

mohd farizwan ramli said...

salam. mohon pencerahan dan tujuk ajar dr sifu2 sekalian. hehe

Amiirul Ikhwan said...

ada kata kene potong spring adjustable tu ckit (ni front spring).. btol ke?

mfs9930 mfs9930 said...

Adjustable gab utk acr30 spring berapa k nak guna utk depan n belakang? Berapa clik yg sesuai utk jln kat msia...dr soft ke hard atau hard ke soft

haiqal said...

Bos berapa rate kg tuk wira enjin evo...depan n belakang tq bro

sayurrrrr said...

bos engine apa yg sesuai nak tukar utk wira 1.5se auto.. engine 4g15 ni cam dah nazak je

Muhammad Farhan Kamarulzaman said...

masuk 4g67 ngn wiring n ecu evo. boleh turbokan bila ade bajet lebih dikemudian hari.

Azmil Aziz said...

Salam cikgu,adjustable hi low soft hard brand mines ok ke?

Shahrol Ridduan Shafiin said...

Assalamualaikum bang....nak tanya sikit bang...... saya ada satu adjustable Gab Revo Stroke 2..... spring rate 8k depan 6k belakang....soalan disini, saya pakai waja campro stendet...kalau saya masukkan direct kat kete...keras sangat ke,konering buang tak aklo keras sangat? Atau perlu tukar 6k dan 4k....sebabnya, adjustable nie pelik sikit ....dia ada secondary spring....sebab tu saya bagithu model.....mahu sedikit nasihat dari abang

Shahrol Ridduan Shafiin said...

Assalamualaikum bang....nak tanya sikit bang...... saya ada satu adjustable Gab Revo Stroke 2..... spring rate 8k depan 6k belakang....soalan disini, saya pakai waja campro stendet...kalau saya masukkan direct kat kete...keras sangat ke,konering buang tak aklo keras sangat? Atau perlu tukar 6k dan 4k....sebabnya, adjustable nie pelik sikit ....dia ada secondary spring....sebab tu saya bagithu model.....mahu sedikit nasihat dari abang

Shahrol Ridduan Shafiin said...

Assalamualaikum bang....nak tanya sikit bang...... saya ada satu adjustable Gab Revo Stroke 2..... spring rate 8k depan 6k belakang....soalan disini, saya pakai waja campro stendet...kalau saya masukkan direct kat kete...keras sangat ke,konering buang tak aklo keras sangat? Atau perlu tukar 6k dan 4k....sebabnya, adjustable nie pelik sikit ....dia ada secondary spring....sebab tu saya bagithu model.....mahu sedikit nasihat dari abang

Mohd Rizuan said...

Salam bos.
Nak tye ckit..rate spring brp yg sesuai tuk adjustable mines saga blm standard. Kerete asik melantun j bila bwa kt highway skrg n

Mohd Rizuan said...

Salam bos.
Nak tye ckit..rate spring brp yg sesuai tuk adjustable mines saga blm standard. Kerete asik melantun j bila bwa kt highway skrg n

Autraman Taro said...

Salam abg jeff tumpang tanya berapa jari sesuai untuk ketinggian rim 15 depan dan belakang wira 1.5 enjin 1.8...

syahren aziz said...
This comment has been removed by the author.
syahren aziz said...
This comment has been removed by the author.
syahren aziz said...

patut la kreta aku keras semacam je. Dah setup habis lembut still masih melantung2
rupenye rate spring 8k depan 8k belakang
cilaka punya tokey kedai, kalau tak pandai bab kereta jangan la meniaga barang kereta

kereta wira body asal 1.6 convert 1.8 gsr

Nak tanya king kalau saya tukar kpd spring 6k dan 4k seperti yg disaran tu, berapa jari jarak tayar dgn body?
penumpang full 5 org dewasa

tq

Anonymous said...

Salam bang, nk tanya adjustable rate yang sesuai untuk proton persona berapa yer?? comfort for family.. mohon bantuan, skarang pakai sport spring bumping bergesel.. sakit telinga...

Jeff Tacra said...

untuk daily use dan family spring rate 6k depan dan 4k belakang sesuai digunakan

Unknown said...

Klu nk full hard bpe eh adjustable mines kete satria neo ?

myra xara said...

Klu nk full hard bpe eh adjustable mines kete satria neo ?

akiffshahidi leo said...

Slm..abg Jeff nk tny sikit..adjustable mines gab d2 Hi lo soft hard sesuai X pkai kt waja first model..and setting yg sesuai..tq

Tariq Sadiqin said...

Salam abng jeff nak tanya la....klau spring adjustable gab depan pakai 5k dan belakang pakai 4k untuk wira..apa akan terjadi ?adakah lagi lembut dari pakai 6k belakang dan 4k..

Tariq Sadiqin said...

Salam abng jeff nak tanya la....klau spring adjustable gab depan pakai 5k dan belakang pakai 4k untuk wira..apa akan terjadi ?adakah lagi lembut dari pakai 6k belakang dan 4k..

Ratz Hunt said...

Salam bro jeff,sy pkai myvi se 1.5lagi best...spring yg brpe K yg sesuai dgn kereta sy...selalu dh kne complain dgn fmly sbb naik kereta cm dh naik kereta kuda..lgi 1 dkt area shah alam,dkt mner tmpt servis adjustable ye..

ahmad asyraf said...

Assalamualaikum bro,saya nak tanya sikit.saya baru nak pasang adjustable,and tayar pulak offset dari body,so saya mintak pendapat bro berapa spring rate yg sesuai and perlu ke saya pakai bump stop utk prevent dari sagat dkt fender??oh saya pakai wira 1.6 aeroback

Cikgu Ali said...

Assalamualaikum boss,sya pakai absober GAB, tapi masih kena sagat lah, berapa kiraannya supaya tak sagat tapi still lowett

Aresi said...

Salam..plizz bantu..
Cefiro a31 thn 93
1. Adjustable yg sesuai utk model ni?
2. 6k rear 4k front ok x ?
TQ