Mivec Servicing

MIVEC - Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system

berikut merupakan cadangan untuk service enjin mivec seperti yang disarankan oleh mitsubishi tetapi bergantung kepada individu dalam memilih barang yang ingin digunakan, tepuk dada tanya selera, hehhe..

4G92 MIVEC

engine oil : 10w40 API SF (or better)engine oil service interval ialah antara 5000 - 10000 bergantung pada penggunaan masing-masing (or when it gets dirty). jenis minyak up to you. mitsubishi tidak menyarankan anda menggunakan minyak fully sintetik untuk mivec 1st gen sebab original seals not designed for synthetic and can lead to leaks. kalau pressure minyak terlalu rendah try guna minyak 15w50. saya menggunakan minyak ENEOS 10w40. pressure minyak semasa hi-rev sekitar 90psi

molybdenum asia (synthetic blended)
blended with molybdenum friction reducers for low fuel consumption
superb quietness and enhanced acceleration
versatile high-performance oil for all types of engines
grade viscosity - SL/CF 10W-40


valves clearances
untuk engine mivec 1st gen standard valve clearances ialah 0.2mm untuk inlet dan 0.3mm untuk exhaust manakala untuk 2nd gen ialah 0.1mm inlet dan 0.2 exhaust. saya telah mencuba kedua-dua setting tersebut. kalau gunakan setting untuk 1st gen bunyi valve aka tepet agak kuat sikit tetapi kalau setting untuk 2nd gen tidak kedengaran lagi bunyi tepet tetapi idling ada kacau sikit... dah jadi macam pakai hi cam lah pulak. penyelesaiannya saya setkan 0.15 untuk inlet dan 0.25 untuk exhaust. no problems at all




spark plugsspark plugs yang dicadangkan ialah dari jenis NGK iridium kod NGK BKR7EIX-11 yang boleh didapati dengan harga sekitar rm150 - rm180 sahaja. kod 11 di belakangnya menunjukkan gap plug iaitu 11mm. saya telah memilih plug jenis NGK iridium iriway 7 dan gap plug telah dilaras semula sebanyak 0.9mm sahaja, ada perubahan tu...

NGK BKR7EIX-11


NGK iridium iriway 7


gearbox oil
dicadangkan untuk manual menggunakan minyak gear gred 75w/85 GL4. service kalau gearbox non LSD ialah setiap 80,000km. bagi gearbox LSD saya hanya menggunakan castrol LSX 90 dan hendaklah diservice setiap 40,000 km




power steering fluidservice setiap 50,000km dengan menggantikan keseluruhan minyak dengan minyak yang baru. saya menggunakan minyak proton dextron lll ATF fluid




brake fluid service setiap 50,000km. drain and replace fluid. saya menggunakan brake fluid brand BENDIX dot 4. lebih baik sekiranya bleed 1 kali setahun.


ECU capacitor replace ecu capacitor before your car is 10 years old. the factory capacitors in the ecu can leak and cause permanent damage to the ECU, hehhe.. kalau dah rosak sendiri mau ingatlah nak ganti ecu mivec tu...

10 comments:

Anonymous said...

jepp.. bila mau buat DIY replace capisitor tu.. heheh..

jeff_tacra said...

dah buat replace capacitor tu, tapi gambar tak ambik

4G92vsAE111 said...

berapa modal buat.. kalau mintak tolong buat buleh.. hehehe

Anonymous said...

salam, bila mau tunjuk DIY tukar minyak power steering?

jeff_tacra said...

sedut keluar minyak power steering dalam tabung hitam tu sehingga habis dan masuk minyak baru. cara ni pun boleh jugak. lepas isi minya baru start kereta dan pusing stereng ke kiri dan biar seketika, pusing kanan dan biar seketika, ulang beberapa kali

Anonymous said...

nak spark plug seal tu die melekat kat head kan?

Anonymous said...

Aslm bro...nk brtnye skitla..knp bl tekan minyak rpm dpt 6500 je...smpai takat tu je xleh lebey da...setahu saye dier leh pg smpai 8000 kan...mnta pencerahan..

Yusof said...

Salam bro, ape perubahan kalo selaraskan plug k 0.9 mm? Setahu saya api akan lebih kecik dan menyebabkan pembakaran kurang lengkap. Bleh kasi tahu brapa maximum sparkmplug gap utk mivec? Terima kasih

MurakiSakawi said...

salam bro,axle oil dgn differential gear oil tu miyak yg sama ke? apa nama lain differential gear oil ni.harap dpt bantu.terima kasih

FFS Design said...

Salam bro Jeff, nak tnya, minyak ATF Dextron 3 dengan SP 3 sama jenis je? Sy dah terpakai minyak SP 3 kat dalam kreta Myvi sy. Perodua recommend Dextron 3. Harap bro boleh bagi pencerahan sikit