Turbo Timer, Starter, Relay & Vacuum

wiring basic untuk turbo timer, wiring starter dan kegunaan relay. digalakkan menggunakan tape untuk balut wayar yang berkualiti kerana kalau menggunakan tape murah lama kelamaan dia akan tertanggal atau terbuka dengan sendiri. contoh boleh guna tape 3m atau brand loytape. terbaik ialah gunakan heat shrink yang boleh didapati di mana-mana kedai menjual peralatan letrik.





diagram di atas merupakan diagram basic untuk memasang turbo timer. 3 wayar utama seperti di atas dah dapat menghidupkan turbo timer anda. ini khusus untuk wiring wira/mitsu. terdapat wayar lain lagi iaitu wayar untuk safety yang disambungkan pada wire handbrake tetapi kebanyakan kedai acc tidak menyambungkan wire ini.

perkara yang tidak kurang penting juga ialah wire untuk bypass alarm, jadi semasa timer countdown anda tidak perlu menunggu sehingga enjin mati baru boleh tekan alarm untuk arm kereta anda. cara untuk menguji wire alarm ialah, lihat kat module alarm dan cari wayar yang supply 12v semasa kunci pada posisi on. potong wayar ini dan sambung ke wayar solid blue kat suis kereta, khususnya wira. kalau alarm standard wira wayar alarmnya ialah green stripe blue kat module alarm.




Starter





diagram di atas ialah bagi menambahkan relay pada starter kereta. kebiasaannya kalau starter lemah bolehlah dibuat seperti ini untuk menguatkan lagi starter kereta.


Relay





dua diagram dia atas ialah untuk menambahkan relay pada alat acc kereta seperti horn, lampu, spotlight dan sebagainya. hanya ikut diagram di atas.


Fungsi Vacuum Meter



terima kasih
selamat berpuasa & selamat hari raya

14 comments:

Anonymous said...

"perkara yang tidak kurang penting juga ialah wire untuk bypass alarm, jadi semasa timer countdown anda tidak perlu menunggu sehingga enjin mati baru boleh tekan alarm untuk arm kereta anda. cara untuk menguji wire alarm ialah, lihat kat module alarm dan cari wayar yang supply 12v semasa kunci pada posisi on. potong wayar ini dan sambung ke wayar solid blue kat suis kereta, khususnya wira. kalau alarm standard wira wayar alarmnya ialah green stripe blue kat module alarm."

modul alarm asal proton direka untuk security kereta tersebut. slh satu fungsinya mengelakkan enjin dpt dihidupkan ketika alarm active (berbunyi).
membuat sistem bypass spt diatas akan menggagalkan fungsi yg sy nyatakan tersebut. walaupun alarm dpt arm kereta ketika timer sdg countdown, alarm tidak arm lg utk enjin dihidupkan ketika alarm actiive.

*betulkan sekiranya sy slh..

Anonymous said...

kalau utk saga lama mcm mana plk bro?

Anonymous said...

maknanye kite ambik wayar main power alarm tu & sambung kt wayar solid blue kat suis ke?

jeff_tacra said...

bukan wire alarm yang constant 12v sama on atau off kunci. tapi wire alarm ni yang supply power bila kunci pada posisi on, potong wire tu dan sambung ke wire acc

Anonymous said...

potong terus ker wayer alam yg suply power bila kunci pada posisi on?

jeff_tacra said...

yup, potong terus dan dari module alarm tu tap ke acc

Anonymous said...

salam bro...
wira sy tak dpt start guna kunci cam biasa tapi kalu main jumper ((+)dr trminal batt dan spark pd switch wyr yg ada kat starter) tu dpt pulak cuma leceh ckit.ade per ape tak kesan negatif pd wiring atau starter.
Tq.

Tengku Hasnul Hadi said...

salam bro..

nk tanya skit, macam mana nk bypass alarm tu eh? sy pakai alarm cap ayam je..tp xde lak diagram..so xtau mana satu wire y kena bypass...harap leh tolong..

jeff_tacra said...

on kunci - gunakan test lamp dan cari wire yang supply 12v masa on kunci. potong wire ni dan wire dari module alarm yang dipotong tadi tap ke wire acc pada suis

Anonymous said...

Salam bro... Macam mana pulak kalau dah arm alarm, bila timer hbs, enjin mati dan unlock balik kunci..? nak pakai bypass yang sama juga ke atau kena pakai relay..? harap tolong... Tq...

kodah mat said...

salam bro, nak tanya boleh ke terminal relay 86 dan 85 tu di pasang terbalik.. sbb ada digram yg sy jumpa dia pasang terbalik.

Saiful Pon said...

salam br0...sy ada wira 'uk spec' 02, mslh y sy hadapi slepas install timer HKS type '0' semasa timer countdown sy xboleh arm alarm..kena tggu hingga engine mati dlu bru boleh arm..
lg 1 mslh y sy hadapi sebelum install timer tu, slepas speeding bila engine d matikn sy xboleh arm alarm jugak..kena tggu smpai engine sejuk membatu dlu bru arm alarm..sy pun dh pening..harap br0 dpt tolong slesaikn keserabutan sy nih...tq br0..

mohdzainuddin 85 said...

salam cikgu ...masalah saya alarm x boleh lock masa enjin hidup....kena tunggu timer habis baru boleh lock alarm

mohdzainuddin 85 said...

salam cikgu ...masalah saya alarm x boleh lock masa enjin hidup....kena tunggu timer habis baru boleh lock alarm