Digital Panel Button

kebiasaannya panel digital ekon mitsu mengalami masalah line merah yang terpapar pada skrinnya. tapi kali ini problemnya ialah butang pada panel tidak berfungsi, bermakna nak tekan apa-apa function pada panel berkenaan tidak dapat dilakukan walaupun dah spray contact cleaner masih lagi gagal berfungsi. panel di bawah ini on ekon berfungsi seperti biasa tapi butang lain semua tak berfungsi, jadi kali ini kena ganti butang dari panel yang rosak


buka panel depan dengan membuka 4 skru philips


asingkan panel depan


setelah panel depan dikeluarkan dan kelihatan butang uantuk menekan fungsi tertentu


inilah beberapa butang yang tidak berfungsi dan terpaksa disalin dengan butang yang lain


ini pula ialah butang yang akan diambil bagi menggantikan butang yang rosak tadi


solder belakang litar dan gunakan sucker untuk menanggalkan butang berkenaan


inilah butang yang berjaya dikeluarkan dan bakal dipasang pada panel yang rosak tadi


solder semula butang gantian dan pasang balik seperti mana asal


bila test semua butang dapat berfungsi dengan jayanya


dah dapat tekan kesemua button kat situ


tambahan: nampak lubang bulat tu... fungsi ialah saluran untuk menyejukkan dalaman litar panel ekon digital. ada satu sambungan hose dari blower ekon ke lubang ini dan jika kita on ekon maka angin sejuk akan dapat masuk ke dalam panel ini dan seterusnya menyejukkan dalaman panel ekon digital. hasilnya panel digital ekon akan menjadi tahan lama dan tidak mudah rosak. kebanyakan pomen tak pasang hose ini...

sekian, terima kasih
jumpa lagi

52 comments:

mR Gee.!! said...

gamba last tuh.. hose tuh penting utk menjamin hayat panel ekon... sbb mase operate,skring paneL panas sgt kalu takde hose tuh....


nice DIY....

jeff_tacra said...

sebab tu kdg2 jadi jalur merah, skrin tak jelas dll kerana kepanasan dalaman panel tu, hayat akan jadi tak panjang. hose kena pasang barulah panel ekon tahan lebih lama

TurboBee said...

Kalu ekon tembok masuk dlm panel tuh, dok berair ke dlm tu nati?

jeff_tacra said...

jai... memang standard ekon mitsu ada hose masuk dalam panel tu, mari tengok kat kete ambe ni, hehehe...

TurboBee said...

Ooo... Bukan apa, takut pengeluwapan berlaku dlm panel... :)

naufal said...

bro.. ade x wiring diagram kalau manual wira a/c control ke digital a/c panel..? tq..

jeff_tacra said...

wiring diagram tak buat, complicated sikit

saifulmomo said...

hos belakang panel tu smbung kot mane? saye tukor dr panel manual ke digital...bleh pasang x hos tu?

jeff_tacra said...

boleh pasang hose tu, kena sambung kat blower yang warna putih bawah dashboard

Anonymous said...

Salam bang...thanks for info..pasal lubang bulat tu..sy ada pasang..tapi bila bukak..mcm x sambung kat mana2 pon..dia mcmtergantung ke..bole tunjuk gambar x?..kalau boleh kasi digital panel lagi lama..lagi bagus :D

jeff_tacra said...

gambar tak ada lah... sambung kat blower putih kat belakang panel tu je, ada lubang untuk pasang kat situ, guna satu skru je

Anonymous said...

Salam bang sy dah jumpa ...dia kat belakang tu je kan..ermm sy nampak dia ada 2 hujung..satu masuk ke socket bulat digital aircon tu..and satu lagi kebawah,,dia x sambung kemana2

bila sy on aircon ...sy boleh rasa aircon kuar kat hujung yg lagi satu..bukan hujung ke socket bulat tu..perlu ke saya tutup hujung tu?..bila tutup hujung lg satu..aircon akan ke panel digital tu :)

jeff_tacra said...

tutup je yang hujung satu lagi, baru angin dapat terus ke panel tu

Anonymous said...

nak tanya...mana boleh dpt butang2 gantian ni..?? kat kedai elektronik ada tak..??

jeff_tacra said...

takde jual kot kat kedai. saya ambik kat panel yang rosak

Anonymous said...

kalau masalah line merah tu cmna pulak nk repair bro jeff..?? panel saya punya tu dah keluar dia punya line...x cantik ooo

Anonymous said...

nak tanye soklan same gak la, mcm mane nak replace display tu yer? ken unsolder kat board tu ke?

amroll said...

bro,display sy hidup lg tp dah susah nak nampak.backlight dia dah mati rasanya.agak2 masih boleh repair x benda tu?line merah2 tu pun dah wujud dah.

Anonymous said...

salam abg jef,butang ekon digital sy tu bleh on tp kn tekan kuat..butang rosak ke ape..

jeff_tacra said...

wsalam, kalau simptom macam yang dinyatakan bermakna button tu ada masalah, try spra contact cleaner dulu, boleh beli di kedai elektronik spray tu

Anonymous said...

OO gitu..nak spray direct kat butang ke atau kn bukak dlu butang dia..tak rosak ke klu terkena litar..10q

jeff_tacra said...

kena bukak dan spray direct pada butang. memang tak akan rosak litar malah boleh mencucui litar supaya menjadi lebih bersih

matnors said...

abm jep.. mana pegi posting tukar capacitor panel ekon??
nak ambik capacitor punya rating.. nak gi beli jap lagi neh.. heheheh

matnors said...

lagi satu.. butang macam tu ada jual kat kedai electronic.. try bawak sample tanya...

Anonymous said...

salam.jef,hos dari blower ke panel digital 2 ble guna custom hos dari kdai hardware atau kena bli gak kat halfcut?

Anonymous said...

salam.jef,hos dari blower ke panel digital 2 ble guna custom hos dari kdai hardware atau kena bli gak kat halfcut?

Anonymous said...

sory,terdouble post.tq

Anonymous said...

salam....bro...nak tanya..mcm mana nk repair kalau display aircond digital tu dah x terang/kabur/malap?minta tolong ea....tq bro...

Anonymous said...

salam bro bole x buat kn diagram wiring manual aircond wira untuk convert ke manual aircond lancer..sy x reti nk bt penyambungan wiring...tlg bro

ABDUL KARIM said...

slm kalau kua line merah cmne nk tukar??

wakenabeb said...

klau paparan pada screen jap ada jap hilang pasal apa..?

tomen said...

bro jeff...... dlu rasenye ade bro citer pasal care nk hilangkan line merah kt digital aircond...tp dah xde... blh post blk x care2 nk ilangkan line meroh tuh??

genky jack said...

Btol bos..sy pnye pn dh de line merah..mcm ne nk ilangkan?

Mohd Hafiz said...

Cikgu jef saya pny pun masalah xboleh nk tekan. Yg ok on dan off shj. Mana nk dptkan butang tu. Xsanggup nak beli barang2 dekat halfcut lg. Harga xakal lgsg.

MOHD RIZAL said...

Salam...mcm mana nak hilangkan line merah pada screen panel aircond....

CountEN21 said...

Abg Tacra, saya nak buat pembetulan kepada penjelasan lubang bulat tu. Lubang tu sebenarnya untuk aircond fan sedut udara dari depan. Tujuannya bukan menyejukkan controller tu tapi dalam lubang tu ada temperature(climate) sensor untuk kawal suhu dlm keta

putera said...

salam abg jeff..button tu boleh dapatkan kat mane??

jeff_tacra said...

lubang tu sambung dengan blower tengah, ada hose kat tengah blower ke belakang panel digital. rasa dengan tangan memang ikut hose tu keluar angin sejuk

jeff_tacra said...

kalau tak sambung hose tu adakah boleh sedut jugak ke?

Alvin Singh said...

saya ada masalah la.Digital Aircond saya akan terreset balik bila off kunci.macam mana tu yer.please tolong.

lesli chu said...

boleh tanya ke?kalau screen digital saya tak nampak apa macam bikin?

Nazri Ibrahim said...

Salam cikgu,,cmne nk buat ye screen digital siang memang xnampak,bila malam ade line berbelang,,,cmne nk repair cikgu,,,plzzz

Nazri Ibrahim said...

Salam cikgu,,cmne nk buat ye screen digital siang memang xnampak,bila malam ade line berbelang,,,cmne nk repair cikgu,,,plzzz

Ridhwan Aina said...

as salam abg,nak tnya klau skrin digital x nyala lansung boleh x repair
button semua berfungsi dgn baik lg..

Deen Baharom said...

Salam. Button panel semuanya function cuma screen gelap tak dispaly apa2..

farudi said...

mane nak cari button tu nk ganti... baru or dari panel yg sama

farudi said...

nk cabut button tu, pateri je ke,, terus cabut?

raney mutalib said...

salam bang. digital display sy padam la.. sblm ni dia kejap nyala sat pas 2 padam.. skrg padam terus.. ada solution x bang? hose aircond 2 pomen x pasang kan.. rasa dia ada bg tau yg dia x pasang hose tu dulu.. x tau ada effect..

BAEI said...

samalah dgn saya... boleh repair x?

arm mar said...

Salam tuan..panel sy ade jalur2 merah berkibar la..mcm mane ye nak buat..pastu lampu button sebelah kanan sume xde,lampu sebelah kiri je ade..mohon bantuan.. :(

arm mar said...

Salam tuan..panel sy ade jalur2 merah berkibar la..mcm mane ye nak buat..pastu lampu button sebelah kanan sume xde,lampu sebelah kiri je ade..mohon bantuan.. :(

Azuwan Azmi said...

Salam tuan, Kalo repair panel ngan button ada tak kt area kl