My 2nd Car

kereta kedua yang dibeli pada tahun 2008 iaitu perodua viva 1.0cc color ivory white. tidak banyak perubahan dilakukan pada kereta ini hanya beberapa bahagian asas sahaja yang ditukar dengan barangan tertentu. antaranya strut bar depan, penukaran spring, ARB belakang, disc brake set from myvi, reverse sensor dan smoked headlamp. gambar di bawah hanya penukaran rim sahaja


masih dara lagi ni selepas keluar kedai. spoiler belakang pun belum masuk lagi


rim standard kilang 13"


dah masuk spoiler masa ni


tukar kepada rim ni sahaja, made in japan


harga dapat kat halfcut hanya rm400 dengan keadaan yang daif, terpaksa cat baru


dah pasang kat kereta tapi masa ni belum lowered lagi


dah tukar spring aftermarket


nampak ok skit, hehehe... spec rim 14" x 6jj


close-up rim baru


itu je kot buat masa ni, tak bercadang untuk buat apa-apa perubahan lagi kerana kereta ni bagi kepada wife untuk digunakan seharian


120kmj tu... try test viva ni dapat pergi 140kmj jugak tapi ada goyang, tak berani

sekian, terima kasih

21 comments:

mrs Gee :) said...

cute viva nih... serba putih,lowered...

jeff_tacra said...

wat jalan-jalan bandar best, kecik je

Anonymous said...

minyak save bro...hehe.
dulu saya penah ikut viva kat hiway...tgk laju semacam je viva ni...tgk-tgk meter saya dah 140...150 baru leh potong viva 660 tu...yg bawak budak pompuan bawah 20 tahun ngan 3 budak jantan...bohsia apa?

jeff_tacra said...

tu lah... hati kering sungguh lah driver viva

TurboBee said...

Hati kering pasal hari2 kena jemur.. kekekeke :)

ghohz said...

abang jef..ada tunjuk x cara bukak head lamp viva..nk wat smoke lamp

jeff_tacra said...

ada... cuba cari tajuk pasal smoke headlamp viva. dah ada post dalam ni

mangoax said...

kalo viva elite mcm sesuai je kalo nak smoke lampu tu.... apa pendapat bro???

Anonymous said...

salam abg jef..paakai spoler jenis ape tu..

jeff_tacra said...

kat viva tu spoiler standard viva je, tak tau brand apa

Anonymous said...

bro tayar tu jenis ape?saiz ape eh?

Fariq said...

Salam abg jeff, kalau nak cat rim sendiri, warna putih macam te37 tu, apa kod kaler dia ek? Apakah lama2 akan jadi kekuningan?

wahairy said...

mcm mna nk lowered?plissss..apa effect dia

jeff_tacra said...

nak lowered hanya dengan menukar spring sport je, banyak pilihan di kedai sekarang, terpulang pada anda untuk memilihnya. pakai spring sport akan rasa keras sikit

aizat omar said...

bro tacra.. spring viva ni guna brand apa..dan absorber standard ke?

mohd firdaus Mahdzir said...

salam abg jeff.. pkai rim 14" tayar size ape yg ngam bile lowered?

jeff_tacra said...

kalau guna rim 14" sebaiknya pakai tayar 165/55/14

Nasry Nadya said...

bro tacra...lawa la rim nie..jenama apa ek?..senang x nak cari rim nie?..tq..

jeff_tacra said...

rim brand bridgestone

Aiiman said...

apa saiz tayar bro?

firdaus zamani said...

Cikgu,guna sport spring ke ni..brand ape ye...