Ecu Chip Socket

tadi member datang rumah bawak benda ni. nak suruh pasang soket untuk ecu, nak remap atau recip ecu kot. jadi kena lah pasang soket kat board ecu barulah boleh dimasukkan mana-mana ecu lain. peringatan penting semasa mengendalikan ecu ini ialah ke beri perhatian yang lebih semasa desolder ecu asal kerana kemungkinan ecu anda akan rosak kekal boleh terjadi. jika rosak maka terpaksalah menukar dengan yang lain tambahan pula harga ecu ini bukan lah murah macam part lain. bayangkan ecu mivec 4g92 boleh mencecah harga ke ribuan ringgit. jadi sekiranya anda tidak yakin untuk melakukan maka JANGAN ambik risiko untuk melakukannya sendiri, serahkan pada pakar untuk membuatnya

engine controller unit aka ecu honda ferio. kod saya tak pasti berapa kerana barang honda ini saya tak berapa tahu sangat. lagi pun tak ada kereta honda, so tak boleh lah jalankan eksperimen terhadap kereta jenama ini


kod kat ecu macam ni kot


3 soket utama sama maca mitsu 4G9X jugak


rupa dalam ecu

nak pasang soket ni

soket untuk pasang cip

cip kena buka dulu

desolder guna pump solder

solder dan pump keluar timah kat kaki cip

keluarkan cip

soket dan cip

cip dah dikeluarkan

masuk soket cip

solder kaki soket kat belakang pcb

pasang cip balik, nak tukar cip mudah sangat, just tukar je sebab tapak bersoket dah ada kat situ

sincerely
jefftacra

34 comments:

azlan said...

buat soket ni mmg mudah utk tukar chip nnt...bro pnah tgk x ecu 4g15?guna soket sama ke?chip yg upgrade mmg ada jual ke?

jeff_tacra said...

ecu 4g15 vdo pernah tengok, kebiasaaanya cip standard tak ada soket

Anonymous said...

ecu 4g92 asal saya dah rosak kes capacitor leak..habis board pcb.. sekang pkai ecu 4g93..leh x pakai cip ecu 4g92 kt ecu 4g93? sebab enjin x brapa best sgt pakai ecu 4g93.. mcm minyak terlebih..enjin berat x ringan sgt..

eisang said...

ecu honda ker ni... nampak kecik jer...

jeff_tacra said...

dalam gambar je kot nampak kecik

Anonymous said...

honda hondi

mR Gee.!! said...

mmg best.. dabLe thumb Up. hehehe..

saifulmomo said...

mane ade jual kaki cip tu?kdai elektronik ke?

jeff_tacra said...

yup... kedai elektronik ada. cari yang 28 pin

azlan said...

akunya 4g15 mmc bro...hehehe..guna soket 28 pin jgk ek?

jeff_tacra said...

yes... kebiasaannya 28 pin

Anonymous said...

Mcm mana nak tahu ecu tu rosak ke idak ? saya pakai proton wira 1.6 standard

jeff_tacra said...

biasa kalau ada kerosakan CEL akan hidup

Anonymous said...

pe benda CEL tu bang, chip wira 1.3 vdo boleh tukar2 ke? sya baru jumpa web ni semalam tq la bro

knuckle said...

CEL = check engine light....

Anonymous said...

bro..yang dorng buat rev cut ni tukar ic 28pin ni ke? ape no siri ic utk buang rev cut? biar leh pi 9000rpm ke..hehe

jeff_tacra said...

buang rev cut bukan dengan cara macam ni, 2b pin ni buka ic tapi cip untuk ecu kereta

Anonymous said...

ohh.. ada x artikel cara2 nk cut rev? rasenya ramai kat luar sana nak taw... boleh menjimatkan kos beratus2... kalau bro dpt wat artikel rev cut mmg sgt2 cun... :))

Anonymous said...

bro,kereta saya wira 1.5 siemen vdo ecu,,saya hantar kereta saya ke proton sc nak reset ecu....tapi bila plug in device tu tak boleh nak detect ecu keta saya la....apa masalahnya ya...sama ada ecu rosak ataupun wiring prob.....

jeff_tacra said...

ada problem pada wiring kot, kena check

Anonymous said...

salam bro...mane leh kawan cari perfomance cip tuk ecu 4828?

Anonymous said...

salam . abg knape 4g92p sy mase start pagi2 lampu check engine menyala, tp x lame dlm 2 sec je.

jeff_tacra said...

masa on kunci CEL hidup tu normal

Anonymous said...

bkn bang, tp mase engine hidup. CEL idup lam 2sec je.dah ok dah bang. terminal beteri nye yang longgar. tq bang.

matnors said...

nak upkan rev cut ada cara mudah.. tapi xcun sangat sebab mapping airfuel akan lari .. kalau setakat naikkan sikit ok la kot..

Anonymous said...

bleh x ecu 4g15 masuk kat 4g92 soch?

jeff_tacra said...

ecu 4G15 tak boleh masuk pada ecu 4G92, mapping lain-pain dan nanti kereta akan jadi tidak stabil

Anonymous said...

erm,saya pkai wira 1.6 soch auto. then tukar gearbox 1.5 manual coz auto tu problem. mekanik tu tukar sekali ECU 1.5 kat kereta saya, sudah 2 tahun saya pakai. bila on aircond kereta jadi sangat berat, tp bila off aircond kereta memang ringan. Soalan saya, ECU auto 1.6 tu boleh ker pkai kat gearbox 1.5 manual?

Anonymous said...

nampak nyer mcm proses chipping ecu honda. tp saya pasti proses chipping diatas tak lengkap. utk ecu honda perlu pasang latch IC dan sedikit penambahan jumper pada ecu board baru ecu dpt baca firmware dr eprom external yg dipasang kecuali jika ecu tersebut sudah tersedia dipasang dgn eprom external sejak dr kilang.

Anonymous said...

bro.. satu pertanyaan.. boleh atau tidak ecu 4g93 dohc ditukar dgn cip ecu 4g92 dohc.. ini kerana ecu 4g92 dohc tersebut rosak..susah mencari utk code 8330..sekarang menggunakan ecu 5537 4g93. mapping fuel mungkin x sama.. adakah dgn menukar cip 4g92 akan mendapat mapping 4g92 kembali? apa pendapat saudara?

Anonymous said...

bro.. satu pertanyaan.. boleh atau tidak ecu 4g93 dohc ditukar dgn cip ecu 4g92 dohc.. ini kerana ecu 4g92 dohc tersebut rosak..susah mencari utk code 8330..sekarang menggunakan ecu 5537 4g93. mapping fuel mungkin x sama.. adakah dgn menukar cip 4g92 akan mendapat mapping 4g92 kembali? apa pendapat saudara?

Fredy Yeongz said...

bro..sya nak tanyer...kalo nk upgrade ECU standard produa viva,bleh x?coz ada yg kata,ECU standard x leh upgrade...kena tukar juga...btul ker?coz terasa lambat la kreta bleh run limit 120km/h

jeff jeffjeffryrd said...

Pasang turbo

jeff jeffjeffryrd said...

Pasang turbo