Mitsubishi Engine Bay

berikut merupakan part atau komponen yang biasa terdapat pada enjin. ramai yang sudah mengenali parts ini tetapi saya paparkan juga untuk dijadikan panduan untuk semua. klik gambar untuk mendapat imej yang lebih besar

saya bahagikan kepada empat bahagian gambar seperti di atas dan anda boleh lihat gambar-gambar yang berikutnya berserta dengan penerangan pada setiap part yang bertanda dengan nombor tertentu

1-wiper motor 2-fuel pump test connector (black socket) 3-timing/idling adjustment (brown socket) 4-brake oil reservoir 5-absorber top mounting 6-air intake hose 7-brake master pump/servo brake 8-throttle position sensor (TPS) 9-distributor or cam angle sensor (cas) 10-throttle line 11-air flow sensor 12-drop in air filter 13-rocker arm cover 14-throttle body 15-basic idling screw (BISS) 16-fuse box 17-battery 18-master clutch pump
1-ground wire 2-intake manifold 3-injector wire 4-engine oil cap 5-timing belt cover 6-aircond hose 7-receiver dryer aircond 8-plug coil 9-power TR unit 10-engine mounting 11-wiper water tank 12-plug cover 13-fire wall 14-fuel rail 15-fuel regulator
1-battery 2-coolant reservoir tank 3-radiator bracket 4-radiator 5-radiator cap 6-radiator hose 7-radiator fan 8-bonet lock
1- extractor heatshield cover 2-extractor / exhaust manifold 3-aircond hose 4-condensor aircond 5-power steering motor 6-aircond hose 7-power steering fluid tank 8-condenser fan 9-headlamp

sila klik gambar untuk mendapat imej yang lebih besar


4G13 / 4G15


4G92 SOHC


4G91 DOHC / 4G92 DOHC / 4G93 DOHC


4G92 MIVEC


4G93 TURBO GSR


4G93 TURBO terbalik (CK)


sekian, terima kasih
jumpa lagi

4 comments:

ais3682 said...

Askm bro. Sya Iskandar dr Sebuyau, Srawak n bkeja sbg guru. D cni sya mnta bbrapa pendpt, pandngan, n komen dr en mngenai keta honda dr aspek enjinnya. Klau bleh, bri pnjelasan knapa ramai pemilik keta brjnama honda menjualnya secara trpaksa? Adakah alat ganti ruginya sukar ddapti atau hrganya mahal atau enjin trsbut hanya menggunakn myk jnis RON97 shj? Jka dpt, knapa en tak psg enjin honda atau mmiliki keta brjenama honda? Wslm.

Anonymous said...

mana dapat statistik nie?ke kat sebuyau jer camtue

Anonymous said...

salam bro
kat gambar bay
7-power steering fluid tank
mana letaknya 3fuse hitam 30M PATCO tu?
saya punya dah mcm loose, kejap2 aircon tak sejuk, kena ketuk2 fuse tu baru aircon trigger

azu said...

Salam bang sy ade pakai enjin rvr 4g63 na.. cuma ade bunyi knocking boleh baiki ke...atau tukar terus enjin