Headlamp Adjustment

bersua kembali... saya telah mendapat email dari seorang pengunjung blog saya yang 'merequest' untuk menunjukkan bagaimana cara mengubah kedudukan cahaya headlamp. kebiasaanya jika kita memasang lampu baru, kita kena adjust semula kedudukan cahaya lampu supaya tepat seperti yang dikehendaki iaitu tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah ataupun terlalu ke tepi. kalau lampu asal kereta tak jadi masalah kerana aras cahaya telah dilaras dengan betul. kalau kita menukar lampu lain kemugkinan cahaya yang dipancarkan menjadi tidak memuaskan kita, kadang-kadang tinggi atau pun rendah sangat


semua dah tahu, headlamp wira/satria/putra semuanya sama sahaja. headlamp proton wira dan seangkatan dengannya diperbuat daripada kaca manakala kalau headlamp mitsubishi mivec kebanyakan bahagian hadapanyanya diperbuat daripada plastik. kalau kaca kemungkinan untuk bertukar menjadi kuning bagi kebanyakan lampu plastik tidak akan berlaku


perhatikan panah yang ditunjukkan iaitu sebelah kiri untuk mengubah cahaya ke kiri atau ke kanan dan sebelah kanan pulah ialah cahaya ke atas atau ke bawah


masukkan screw driver mata philips melalui lubang seperti di atas untuk mengubah cahaya ke kiri dan ke kanan melalui lubang pada frame kereta


panah menunjukkan skru yang perlu diadjust, pusing sama ada kiri atau kanan skru berkenaan


ini pula ialah tempat skru untuk mengubah cahaya ke atas dan ke bawah yang terdapat pada bahagian housing headlamp berhampiran dengan kedudukan bulb


kedudukan skru berkenaan


ini pula ialah untuk headlamp sebelah kanan kereta, sama kedudukan dengan headlamp kiri


adjust atas dan bawah cahaya lampu


lokasi skru untuk adjust atas dan bawah cahaya yang dipancarkan sama ada hendak tinggikan atau rendahkan cahaya lampu


headlamp proton wira/putra/satria/arena


lokasi skru yang perlu digunakan


adjust kiri dan kanan


adjust atas dan bawah

Sekian, terima kasih
selamat mencuba

41 comments:

Anonymous said...

abg jeff,kalo headlamp saye xfit ngn bumper cmne ye?ade gap antare headlamp ngn bumper satria SE..lmpu yg xpasang btol or bumper?

jeff_tacra said...

rasanya kedudukan bumper tak fit, lampu memang dah ada skru dan memang fit dengan lubang skru kat body, tak boleh berubah, try cek bumper

9W2KNH said...

abg jeff headlamp saya kurang terang, apabila "diskodeng" dari kaca depan tu mcm reflector dia dah sebam atau dh kelabu...ada cara tak nak bagi terang balik reflector tu.. atau kena tukar lampu baru...

jeff_tacra said...

boleh try polish dulu reflektor tu, kalau tak jadi jugak jawabnya kena tukar lampu baru lah

Al-Mamak Kutty said...

skru headlamp abg jeff ngadap atas ek.. headlamp sy skru die ngadap depan. kene adjust kt gigi tepi skru tu.. payah tol nk adjust.

skru driver abg brp pnjg die?

jeff_tacra said...

ejas kat gigi tu lah jugak, masuk screw driver sama je dari atas... cuba buat dulu masuk dari atas, gerenti dapat punya... guna mata philips

kroll said...

Abg Jeff ... soket lampu yang warna kuning tu abg jeff dah tukar baru kan ... so, wiring baru tu camne ... sambung g2 jer / solder / pakai penyambung? ... kalau sambung g2 jer ada cara panyambungan yang betul ke? ... TQ

jeff_tacra said...

soket kuning tu sebenarnya set headlamp relay kit, maknanya tambah relay bagi lo dan hi beam, nak kekalkan kestabilan lampu

kroll said...

ooo ... saya ingatkan tukar baru ... kalau g2 wayar tu dah siap 1 set + 2 relay tu kan ... so, just plugkan 1 soket set wiring tu ke 1 soket yang asal ... erm, brand ape abg jeff pakai ... saya nak psg jugak ... mana nak cari + beli + mintak tolong abf jeff psg 1x ... TQ

jeff_tacra said...

kebiasaannya pakai 1 set untu kedua-dua headlamp. tapi saya pakai 2 set untuk dua headlamp, iaitu 2 relay bagi setiap satu headlamp untuk hi dan lo beam. nak pasang ok je, contact saya kalau nak

Anonymous said...

abg jeff, saya baru tau abg ade blog diy yg hebat ni..nak tanye, kalau kancil punye hedlamp keh ubah x?saya baru tukar headlamp yg kristal,tp lampu ke atas..ade ke skru mcm wira punye ni?mcmne ye?

jeff_tacra said...

setiap headlamp mesti ada skru untuk mengubah cahaya lampu. cuba test skru belang headlamp dan semasa pusing skru berkenaan boleh lihat perubahan arah cahaya

Anonymous said...

bang,mcm mana pulak utk yg pakai ccfl projector,cmna nk ejas?

yozz said...

salam, saya nak buka headlamp nak tukar masuk wira se nyer, boleh ke buka terus skrew atau kena buka benda2 yg menghalang nyer, bumper depan perlu buka tak?

jeff_tacra said...

bumper tak perlu buka, ada sangkut sikit kat bahagian bumper tapi masih boleh keluarkan headlamp. buka skru bahagian belakang headlamp 2 bijik dan bahagian tepi dalam signal 2 bijik, keluarkan headlamp

yozz said...

terima kasih bro

Anonymous said...

bro..camne nk buka head lampu tu tanpa buka bumper? signal tepi tu hanya guna klip je kan..headlamp kwn de masalah skit..tempat adjust lampu hi/lo sudah lose belah dalam..dia terlepas dari joint belah dlm lampu(warna putih dlm lampu( tak nk sebut apa nama...agak2 boleh repair ke ?

fazsly08

jeff_tacra said...

kena tarik sikit headlamp tu kalau tak mau buka bumper. misalnya kalau lampu kiri kereta, lepas buka semua skru, tarik bahagian kiri lampu dan keluarkan lampu melalui atas dulu, lampu kena tunduk ke bawah. yang krom dalam tu ialah reflektor

Anonymous said...

salam abg jeff. saya pakai wira se. sy nk ejas lampu sy, tapi bile cari2 skru ejas tu xdak pun. puas sy mencari. agak2 nk ejas cane abg jeff? tq

jeff_tacra said...

ada skru untuk ejas headlamp, cuba perhatikan betul-betul pada frame yang bertanda panah kat gambar atas tu

Anonymous said...

sy da try ejas da,tp mcm sma je..lau nk tngikan lampu tuh pusing kearah mngkut jam kan?..atau lwn jam

Anonymous said...

Salam Aidilfitri bro jeff,
Saya punye lampu depan tetibe xmenyala,highbeam indicator pun xmenyala. Tp lampu brek,signal,yg lain elok je. ape problem tu? Adakah fius?

jeff_tacra said...

kalau fius semua sekali tak nyala, takut ada kaitan dengan wiring, kena check dengan wireman

Anonymous said...

Kalau headlamp iswara sama jgk mcm wira ke abg jeff?

Anonymous said...

salam cikgu, leh x tunjukkan care nak diy relay kit untuk headlamp kete. tq.

Anonymous said...

Kalau lampu depan Wira masuk air, nk buat macam mana? Sbb da pergi bengkel dan dia kata solution just tukar lampu..

mohd said...

bang honda sv4 pun sama ke skru adjust dia

AMIR SHAHRIL RIZAL AHMAD said...

salam tuan, camne plak untuk iswara lama... lepas xcident tukar headlight bru trus allingment tinggi sebelah... kesian pemandu kat depan... camne nk adjust tuan...

AkU46 said...

salam. bro, skru nk adjust tinggi/rendah tu mcm dah loose..sbb pusing mmg takde efek. kalau kanan/kiri ok je. ada cara lain tak nk adjust? sbb skrg rendah sgt. kete waja 4g18

jeff_tacra said...

kalau dah loose memang tak boleh buat apa-apa. kena buka headlamp dan betulkan

jeff_tacra said...

konsepnya sama sahaja dengan mana-mana headlamp proton ni. cuba cari tempat adjust tu pada bahagian belakang headlamp

Mohd Parhan Jamal said...

Salam bro...kedudukn skru adjust lampu atas bawah same x dgn lampu lancer??

Unknown said...

Salam abg jeff. Sy nak tahu lampu depan iswara yg mana satu skrew utk adjust up and down. Contoh lampu sebelah kiri mana satu up and down nye? Skrew dkt dgn signal atau sebelam dengan enjin. Tolong abg . Tq

Anonymous said...

Bro,

Kalau headlight perlu diadjust tinggi sikit, skrew itu pusing mengikut jam (clockwise) atau sebaliknya (anti-clockwise)?

Thanks

Chaoran Song said...

Jeff, i over adjusted my headlamp. Now no matter how i spin the screw, the light doesn't move at all, can u help?

FredyZak Innue said...

mine.. pusing apa pun x gerak apa2... kimaaa.... lampu longgar..relay kit mcm bermasalah..but..nasib rendah..jalan 50-70 sampai juga destinasi... kalau tinggi, buta aku... next changing eagle eyes audi

FredyZak Innue said...

mine.. pusing apa pun x gerak apa2... kimaaa.... lampu longgar..relay kit mcm bermasalah..but..nasib rendah..jalan 50-70 sampai juga destinasi... kalau tinggi, buta aku... next changing eagle eyes audi

Jefry Idros said...

Assalam bro jeff..kete wira kita dia ad bunyik ngung..ngung..ngung bila brenti or time kete xjlan.time jlan ok plak.ap msalah bleh tlg tak

arifin mohamad said...

sy ade tip yg sy baca dlm buku klau nak adjust lampu sepatutnya buka lampu dulu suluh menghadap dinding yg rata dan tanda baru kita adjust bukan baham rambang takut orang lain silau kita xperasan, jangan penting diri sendiri!

Muhammad Anas said...

Mcm mane kalau honda civic fd? Nk ejas lampu tu kt bhgn mane ye bos

Jenal Jenal said...

Skru loose cm kete sy juga tu.. Tp nk buka cermin lampu ke cmner tu bang jeff?? Cahaya atas pokok..pusing skru loose.. Boleh bg pencerahan bang..