Apexi Power Intake

ramai dalam kalangan peminat kereta menukar air filter standard kepada performance air filter sama ada bentuk open pod atau drop in ke box filter asal. kali ini saya paparkan bagaimana menukar filter standard ke open pod apexi power intake


barang yang dibeli brand new


dalam kotak, filter, gasket, skru, manual. adapter tu kena beli asing


apexi power intake dual funnel


terlebih dahulu keluarkan air filter standard


cabut soket air flow sensor


keluarkan box filter asal


filter dan box telah dikeluarkan


kedudukan air filter


pasangkan adapter ke filter, jangan lupa pasang sekali gasket


pasangkan juga air flow sensor


potong plate besi untuk buat bracket supaya air filter tetap kedudukannya


terlebih dahulu ukur plate besi pada tempat yang bakal dipasang nanti


pasang bracket seperti ini


pasangkan air filter dan ketatkan skru bracket pada bahagian bawah adapter filter


sudah siap sepenuhnya, start your engine dan test kereta, tunggu review dari owner nanti

sekian, terima kasih
jumpa lagi

38 comments:

Anonymous said...

akhirnya sampai jugak hajat nak tukar open pod... dulu dah pakai k&n... tapi dah takleh masuk kat engine ni.. terus jual.. beli apexi.. performance ? bunyi lebih kemas, padat berbanding stendet drop in mitsu... engine lebih kuat bunyi time tarik... projek seterusnya.. kasi bilik khas itu apexi... this weekend pulok..

jeff_tacra said...

dah test kereta ni tadi... bunyi memang padat dan sedap semasa 'tarik' enjin tak meneran sangat

zamzama said...

open pod ni sesuai tak untuk kereta auto??
sy pakai 4g15 auto....

Anonymous said...

leh pkai kt wira 1.5 manual??

Anonymous said...

ambe pernah pakai open pod kat wira auto 1.5.. memang best

Anonymous said...

kalo untuk wira jenis engine carburetor??

jeff_tacra said...

carb tak boleh pakai open pod macam ni

Anonymous said...

pahtu yg carb pkai yg mana??

ezamemy said...

bro...kalu pkai open pod nie kne tune blk x?

jeff_tacra said...

nak cantik kena tuning semula

Anonymous said...

carb boleh guna open pod tak?

jeff_tacra said...

ada jugak yang pasang open pod untuk carb, jenis bulat besar pasang terus atas carburetor

Anonymous said...

minyak kuat tak kalau carb pakai open pod?

Nor said...

bg...kalau 4g15 pun pakai ni bleh ke?sekali ngan adapter tu...takut tak leh pasang lak

jeff_tacra said...

4G15 kena dapatkan adapter lain, bahagian belakang adapter bulat untuk masuk ke hose filter. memang boleh masuk, saya ada satu adapter untuk 4G15/13

sapik said...

pasni bro jeff bleh la tunjuk plak cara2 nk bikin cover aloi kat keliling apexi tuh plak...hehe..kasik sejuk sket angin..heee

Anonymous said...

brape rege ni bang..

Anonymous said...

heatsink... tunggu update hujung minggu lok..

Anonymous said...

nk tanya brapa saiz adapter dan bukaan mulut air filter yg sesuai utk wira 1.5 manual?

jeff_tacra said...

saiz adapter dalam 3 inci

yazid said...

bape kos sume nih bang??
secara kasar kene bape nih??

Anonymous said...

nak cari kat mana erk adapter tue.....

jeff_tacra said...

kos semua filter, adapter dll lagi sekitar rm300 lebih. kebiasaannya adapter dijual bersama dengan filter tu

Anonymous said...

filter apexi ni boleh cuci balik tak bang jeff?
kalau yg ori dan klu yg immitation?

jeff_tacra said...

kalau K&N boleh cuci dengan pencuci khasnya. rasanya apexi pun dapat cuci asalkan jangan blow dengan angin compressor nanti rosak element filter tu

firdaus said...

hi bro jeff
saya punya wira 1.5 auto tiba 2 blh mati enjin semasa coener dan masa memandu pun blh mati enjin juga. blh jeff tolong x??

Anonymous said...

bro jeff, kenape ade apexi power intake harge 85 dan ada yang 200? konpius.

jeff_tacra said...

rm85 tu made in korea, ada tulis kat kotak. ori punya made in japan

Anonymous said...

bro jeff,macam nak buka nat antara flow sensor tu dgn box asal tu? susah nk bukanye. ade tips? :)

jeff_tacra said...

kena guna playar ragum untuk tahan nat, kadang-kadang nat tu terlalu ketat

Anonymous said...

Abg jeff, filter korea boleh cuci yg mcm ori punya tak?

leman said...

salam,
Abd jeff, boleh saya tau berapa panjang dan Diameter saiz filter? dan Adaptor berapa tebal?
tq.

leman said...

abg jeff ,bagaiman dgn filter Simota.. ada kat filter ini juga baik untuk engine 4g91..
http://www.12v.com.my/Universal-Open-Pod-Air-Filters/q?cid=205&doit=showclass

mohon pencerahan..
tq

leman said...

abg jeff.
berapa saiz yg sesuai untuk engine 4g91...
neck saiz? with? Height? ..maaf byg pulo soalan..
tq.

aziq24 said...

abg jeff waja sesuai pkai berapa inci pnye air fiter??kne gne adapter jgak ker?yang ta ori pnye air flter oke ker?

wira vdo said...

Bro engine 4g15 guna vdo boleh tak guna mushroom head type air filter.. I dengar kalo filter dah kotor engine akan kasi problem.. ramai advise guna drop in type.. Pls advise..

Ultraman_Faisal said...

Adapter tu dimana boleh sy dptkan,di kedai accessorie takder.sy nk sambung apexi power intake ke air flow sensor 4g9x..

Amy Iera said...

bro blh bg daigram air flow nak tukar med sensor ejimn 4g93 twim cam...