Brake Pipe Mod (For Nissan Servo)

entri kali ini saya tunjukkan bagaimana hendak mengubahsuai pipe brake bagi mereka yang menggunakan servo brake double layer nissan terutamanya dari model SR20. jadi salah satu pipe brake berada di bahagian kiri pump dan ini tidak sama dengan pump brake mitsu. ikuti langkah bagaimana hendak mod pipe brake berkenaan


peralatan yang digunakan seperti flaring tool, pipe cutter (merah), pipe brake & nat serta playar


pipe cutter yang boleh diperoleh di kedai hardware


masukkan pipe brake dan potong mengikut ukuran yang dikehendaki


pegang pipe dan pusing-pusingkan cutter sambil ketatkan pelaras seperti di atas


pipe dah putus


nat untuk masukkan kat pump nanti


masukkan nat pada pipe yang dipotong tadi seperti kedudukan di atas


masukkan hujung pipe kat flaring tool


bahagian belakang pipe


tujuan gunakan alat ini ialah kita hendak 'kembangkan' hujung pipe supaya nat tak tercabut keluar serta untuk dipasangkan pada pump brake supaya minya tidak bocor


pusing pelaras hingga hujung pipe kembang


hujung pipe dah siap dikembangkan


dah pun siap


bengkokkan pipe brake mengikut kedudukan yang akan dipasang pada pump nanti


dah siap wrap untuk dipos ke destinasi tertentu

sekian, jumpa lagi
terima kasih

11 comments:

landak said...

Salam alaik. Tumpang tanya. Kat mana yer beli puller tu n brp rm? Universal puller tu. Sbb saya cari tool tu.. trm ksh sudi berkongsi.

Anonymous said...

salam abg Jeff,sya nak order satu..brapa rm?

jeff_tacra said...

rm35 satu

jeff_tacra said...

landak> tu bukan puller, ini ialah flaring tools, puller biasanya untuk keluarkan bearing atau lain2

Anonymous said...

klu sya nak bila boleh post..dan nak bayar mcm mana..

jeff_tacra said...

boleh sms saya 0129013452 untuk lebih detail. bayaran boleh bank in maybank, siap buat saya poslaju

Anonymous said...

ok..nnti sya sms...tq

icute said...

berapa harga flaring tools untuk buat kepala paip baru tu abg jeff?

jeff_tacra said...

harga sekitar rm50 satu set

Anonymous said...

salam bro jeff, mau order paip tu ade lg ker?

jeff_tacra said...

paip boleh buat, rm35 untuk satu set, bayaran poslaju sekitar rm5