Viva Condenser Fan

entri kali ini memaparkan bagaimana memasang candenser fan pada perodua viva. untuk makluman condenser fan viva tidak ada dan hanya berkongsi dengan radiator fan, jadi ada masalah sikit iaitu masa berhenti ketika ekon dipasang tahap kesejukan ekon akan berkurang jika dibandingkan semasa kereta sedang bergerak. semasa berhenti condenser ekon viva tidak dapat disejukkan sepenuhnya oleh radiator fan tambahan pula fin condenser jika dah lama akan terlekat dengan pasir-pasir halus yang boleh menyebabkan pengaliran udara tersekat. jadi dengan penambahan fan ini pada condenser boleh mengatasi masalah kurang sejuk semasa kereta berhenti


condenser fan yang dibeli secara online


brand forged racing yang banyak dijual di mana-mana kedai performance. untuk condenser viva saiz yang diperlukan ialah 12" sahaja dengan harga sekitar rm150


setelah bumper dibuka akan kelihatan condenser ekon viva dan dibelakangnya ialah radiator dan hanya terdapat satu kipas sahaja untuk menyejukkan radiator dan condenser


masukkan dari atas, viva terdapat bar melintang tapi tak jadi masalah sebab tidak ada mana-mana tempat yang sangkut dengan fan ini


pandangan dari atas, masa ni belum pasang bracket lagi. harus diingat kita hendaklah buat custom bracket untuk memasang fan ini


bracket masih lagi belum pasang, tengok kedudukan fan kipas tu mestilah tengah-tengah condenser


bracket pada bahagian atas dibuat dari plate aluminium. besi bracket yang lubang bulat-bulat tu pun boleh pakai. nat saiz 8mm pada bahagian atas telah sedia ada, cuma tambah lagi dua na saiz 10mm pada fan


bracket pada bahagian bawah, sama seperti yang di atas


dah siap sepenuhnya pasang pada condenser viva


close-up custom made bracket


gambar bracket lagi


apabila dah siap sambung wiring pada soket wiring asal radiator fan. saya terbalikkan wiring supaya kipas ini dapat menghembuskan aliran angin pada condenser dan bukannya menyedut udara panas daripada condenser

sekian terima kasih
jumpa lagi

97 comments:

azlan said...

saya cadangkan tambah 1 lg relay pada fan baru..in case x leh support..sbb dah penah kena dah sblm ni kt honda sm4..fan yg saya tambah pada kreta wira guna relay tambahan.

jeff_tacra said...

ok tq, bagus jugak cadangan tu

Anonymous said...

good evening jeff,

if i wanted to use the relay on the additional cooling fan, where do i need to connect to ?
or maybe you have a diagram to show ?

many thanks,
fans of DIY .

jeff_tacra said...

please provide your email. I will give to the installation diagram on the radiator fan relay

jeff_tacra said...

dah siap tambah relay, pada relay kaki 86 - positif wire fan asal, 85 - ground, 30 - 12v (fuse), 87 - positif fan baru. negatif fan baru tap ke ground

Anonymous said...

Morning jeff,

My email is jaytotal90@gmail.com.

Many thanks
Jay

yozz said...

salam bro, saya ada pasang fan ni kat wira, tapi kalau saya letak tangan disebelah dalam engin saya rasa tiupan angin kat tangan, macam radiator fan. betul ke cara tu.

jeff_tacra said...

ok, dah betul tu, kalau letak fan depan radiator atau condenser kipas sepatutnya meniup angin ke arah dalam

yozz said...

OOOO...saya baca sekali lalu je tadi, fan dia ada sebelah depan...patut la, terima kasih krn penerangan.

harmza said...

Abg jeff,
tlg emel kt sy juga relay diagram tu.
hamzahms@gmail.com

thanks.

jeff_tacra said...

harmza... cek email, dah sent relay diagram

Anonymous said...

salam bro jeff...tlg emel kat saye wiring diagram n relay tu bleh??? ni emel sy ruddz_86@yahoo.com

Anonymous said...

Hi Jeff nice DIY could u upload the images for the relay here? thx bro

jeff_tacra said...

try looking on the relay entry, I've put a diagram in the entry

Anonymous said...

Bro,
Bole ajar camne nak buat wiring tambahan? @pun buat manual switch

Anonymous said...

en Jeff..
Fan dh siap pasang dekat viva850 base on pic DIY tp ada masalah dengan penyambungan cable..boleh tak emel diagram relay yang dimaksudkan,tnxs..
joranforever@yahoo.com.sg

jeff_tacra said...

try tengok entri mengenai relay diagram, dah ada saya buatkan mengenai penambahan relay ni

Anonymous said...

abang jeff, saya berminat la nak pasang kat kereta saya, bolehx emailkan diagram relay fan ni..
nursyafiq@rocketmail.com
tq abg jeff

xdolphin_happy.com said...

saya juga berminat pasang.sila email diagram relay fan ke email i.
huaising@hotmail.com
tq.

jeff_tacra said...

diagram relay fan dah ada dalam entri blog, cari kat entri relay...

brother_louie2 said...

abg jeff, kat keta kancil boleh masuk tak kipas tambahan?

jeff_tacra said...

boleh je, bracket memang kena custom

Anonymous said...

bang jef,bole psang kt myvi x?

Anonymous said...

Bang Jeff,tak dapat cari diagram relay fan dalam entry blog la.Boleh mail kt i?tq
huaising@hotmail.com

Anonymous said...

Bang Jeff.tolong mail kepada saya relay diagram.condenser kipas sudah pun beli dan relay,fius semua sudah ada tapi tak tahu pasang....tolong ya mail kepada saya secepat mungkin.terima kasih.

Anonymous said...

Jeff kipas masih dalam keadaan cermerlang x? kira nak buat jg ni ..hehehe

jeff_tacra said...

masih lagi berfungsi dengan cemerlang, setakat ni tak ada masalah

Step said...

bro jeff, diagram tu tak dapat nak cari kat blog ni.. bleh send kat email saya tak? step_liam (at) yahoo (dot) com

Anonymous said...

salam bro jeff...tlg emel kat saye wiring diagram n relay tu bleh??? ni emel sya
redzuwan@yahoo.com.my

terima kasih

jeff_tacra said...

boleh dapatkan dalam entri blog mengenai SPDT relay

Anonymous said...

bro jeff..nak diagram tue boleh?nie emailnye..
m.hilmiredza88@yahoo.com..tq bro

Anonymous said...

tuan sy rasa mcm ada masaalah la dengan fan shroud ni..dia tidak meniup angin ke radiator or condesor..smua wiring diagram smua sdh sy ikut..tapi pelik..angin mcm d tiup ke arah siring bukan ke dalam atau luar.. danial.helmy@yahoo.com

jeff_tacra said...

sebenarnya kalau tambah fan kat depan condenser angin meniup ke dalam iaitu ke arah condenser, test kipas kat luar dulu sebelum buat wiring sebenar

Anonymous said...

ok..sudah test..dan jika wayar asal merah itam angin terasa amat..apabila di tebalikkan mcm angin hanya tiup kesiring?

Anonymous said...

Can I have installation diagram on the radiator fan relay? My email is jambu83@gmail.com

jeff_tacra said...

fan relay dah ada kat entri relay, try cari balik...

Anonymous said...

salam bro jeff..bleh kasik wiring diagram utk condensor fan ni x? cara2 nk tmbah relay

ijjatte@gmail.com

jeff_tacra said...

diagram fan ni saya dah nyatakan kat komen di atas, sila scroll up balik

Anonymous said...

Bro Jeff,

Kalau pasang relay memang cantik, tp kalau sy direct wayar ker wayar kipas radiator asal boleh kan... janji wayar tu terbalik...

jeff_tacra said...

boleh jugak guna wayar fan asal, tapi kalau guna satu relay lagi baik

Madi said...

Myvi Condenser Fan.. check it out...

http://baiki-sendiri.blogspot.com/2011/12/myvi-condenser-fan.html

Tumpang link Abg Jeff..... TQ

Perodua Viva 1.0 EZ said...

abg tacra...nak tanya.saya gunakan cable tie utk ikat fan tu melalui fin-fin condenser tu.ada kesan buruk ke utk jangka masa pjg?

jeff_tacra said...

kalau boleh elakkan mengikat atau memasukkan cable tie kat celah fin condeser sebab kalau ada pergerakan akibat gegaran dan sebagainya lama-kelamaan akan merosakkan fin tersebut... boleh menyebabkakn kebocoran

Perodua Viva 1.0 EZ said...

ops...terima kasih utk maklumbalas tersebut.kalau mcm tu saya akan cuba cari bracket.

Perodua Viva 1.0 EZ said...

abg tacra..satu lg nak tanya.saya punye klip bracket yg didtgkan dgn forged fan saya tu mcm longgar.sebab tu saya guna cable tie.soalan saya,kalau saya guna steel band tu utk ikat klip tu dan skru kat condenser mcm yg abg buat,ada kemungkinan ke clip kat fan tu terbuka?tq sekali lg.

zenpo said...

abg tarca,saya nak buat jugak,tapi fan nie nak beli kat mane

Anonymous said...

salam. abg jeff
boleh kasi link untuk beli online x?..
beli online murah..

Anonymous said...

http://youtu.be/SidkM3Oa8TA

mcm video ni, ape benda yang dia guna untuk mount fan radiator tu?

Anonymous said...

salam bro email sye camne diagram tu..nak pasang kat viva gak.

calsonickansei@yahoo.com

jeff_tacra said...

Cari dalam entri blog tajuk relay, kat situ ada diagram pemasangan alat-alat tambahan separti horn, fan dll

MOHD AMIRUL said...

salam boss jeff...tlg emel kat saye wiring diagram n relay tu bleh??? ni emel sya

miro_wqq@ymail.com

jeff_tacra said...

cari dalam entri blog saya yang terdahulu mengenai tajuk relay. ada semua cara nak wiring relau kat situ

Muhammad Afif Azamuddin said...

Salam abg Jeff, buleh email kt saya diagram dan relay tu, ni email saya,

afif_1985@yahoo.com

terima kasih

Emi Effendy said...

Abg jeff saya ingt nk pasang kt kancil saya..boleh tak bagi tau sya kedai yg boleh pasang fan ni

Mama chubby said...

Salam, keta perodua mmg ada masalah fan yg tak kuat, boleh tak forged fan nih ganti kipas asal (letak kat belah dalam)

Danish Yaqzan said...

Salam. Boleh email kan diagram relay. danishyj@yahoo.com

jeff_tacra said...

cari entri blog dalam ni mengenai relay, dah ada tajuk khusus mengenai relay

huhu said...

salam bro klu saya nk tukar radiator klu beli kt kedai sparepart ok ke

kamarul nizam said...

salam brader jef..boleh share alamat kedai atau contact no nak beli fan ni..
kamarulnam@gmail.com

farisroslli said...

assalam,abang jeff mntak hntar diagram tu...
farisroslli@gmail.com

Shuib Hassan said...

assalam,abang jef mintak diagram wiring, nk pasang kat myvi.. msh_1488@msn.com

Asfaizal Asbar said...

salam tuan;
mntk diagram wiring nk pasang kt persona and kelisa.tq in advance
asfaizal.81@gmail.com

Mardhiah Sairul said...

Salam tuan,
Boleh mintak wiring diagram tak...nk pasang kt kenari...
sairulsafuan@gmail.com

Anonymous said...

salam abg jeff..boleh tak mintak wiring diagram relay utk condenser fan..ni email saya..bkf4562@gmail.com

Amin Mm said...

SLM tuan sy nk jg tu wiring diagram new fan n relay..tqq

Anonymous said...

pasang macm ni..bile jalan laju...enjin akan panas sikit sbb u dah blok aliran udara...time kete slow ok lah.

Jeff Tacra said...

boleh tengok kat entri relay, search kat atas tu

Jeff Tacra said...

setakat yang saya pakai tak ada masalah apa-apa pun bila laju. saya rujuk pada digital temp meter

bakri saisal said...

Boleh bagi sya juga itu diagram ...tq


Email - cat4724@yahoo.com.my

bakri saisal said...

Boleh bagi sya juga itu diagram ...tq


Email - cat4724@yahoo.com.my

bakri saisal said...

Boleh bagi sya juga itu diagram ...tq


Email - cat4724@yahoo.com.my

Anonymous said...

Encik Jeff, boleh ke condenser fan ini dipasang kepada Perodua Kancil? Jika boleh, berapa diameter condenser fan yang sesuai ya? Tqvm

clark klone said...

maaf abg jeff.. kalau jenis electrik motor ni.. adakah tahan utk di letak kan di kereta jenis turbo,.. contoh enjin 4g93t dn diletak kan di sebelah dlm... dn jenis fan mcm mishimoto, avs dan lain2.. dn ianya tahan panas ke? maaf sbb bru tnya.. huhu

Anonymous said...

assalam abg jeff email kan sy diagram pemasangan kipas ni menggunakan relay ngn fius..

muhamad930@gmail.com

wan khairul said...

salam cikgu jeff bole email kan wiring diagram relay tuk condenser ni

doktaubende@gmail.com

Jeff Tacra said...

dah ada diagram khas mengenai penambahan relay dalam entri spdt relay

Anonymous said...

civic EG mmg ada 2 kipas.klu tukar pki yg high speed fan utk kipas kondenser kn tambah relay lg ke sbb relay asal mmg ada

Jeff Tacra said...

kalau dah ada relay tak perlu lagi tambah relay lain

wawa said...

sy pon nak jgk

wawawari@gmail.com

Unknown said...

Sorry disturb,me also nee the diagram.

fully.7080@gmail.com

Ahmad DPD Hj Muhammad Nur Lubis said...

saya pn nk jgk

emmett_2104@yahoo.com

Anonymous said...

Salam bro..mana lebih baik? kipas kondenser hembus udara ke kondenser ke sedut udara panas dari kondenser? sebab saya punya pomen tu buat sedut dari kondenser, boleh rasa angin hembus ke arah luar dari kondenser..tq..

Adee Afnizam said...

adeeafnizam@gmail.com

nak jga hehe

bro pinochio said...

sy pun nk jga
prodous@rocketmail.com

muhammad syazani said...

ada lg x diagram tu.. nak jhk. hihi
adik5137@gmail. com

muhammad syazani said...

ada lg x diagram tu.. nak jhk. hihi
adik5137@gmail. com

@zam said...

ASSALAMMUALAIKUM tuan,
Boleh mintak wiring diagram tak...nk pasang kt kelisa...
azeempeace@gmail.com

@zam said...

ASSALAMMUALAIKUM tuan,
Boleh mintak wiring diagram tak...nk pasang kt kelisa...
azeempeace@gmail.com

zurivas said...

salam abg jeff nak diagram utk pasang fan extra..

Kolonel said...

Salam. Nak tanya, kalo wire positif fan asal ditukar ke wayar positif ekon boleh ke? Tap wire 2 dkt fius ekon kete.boleh ke? Tq

Faisal Aziz said...

Salam bang. Mohon diagram. Kancil pun lebih kurang sama kn. acai4867@gmail.com

Faisal Aziz said...

Salam bang. Mohon diagram. Kancil pun lebih kurang sama kn. acai4867@gmail.com

Hairi Sadri said...

salam. saya pon nak minta diagrm nk tmbh kipas kt kelisa sy. blh x sesiapa email kt saya. xclope@yahoo.com

Yuswar Mohd Uyus said...

Assalamualaikum bro jeff_tacra...

Sy nak diagram wiring utk pasang condensor fan skali dgan relay dekat myvi...

yuswarmohduyus@gmail.com
Trima kasih boss

rok star said...

aduh, kengkawan, ni rujuk link ni, rujuk link ni rujuk ni:

http://www.diytacra.com/2011/07/spdt-relay.html
http://www.diytacra.com/2011/07/spdt-relay.html
http://www.diytacra.com/2011/07/spdt-relay.html

Komplit ni cikgu jeff bagi, 4 relay sekaligus, nah!

ahmad ramdzan said...

salam cikgu...ade kedai ekon kate kipeh ni no good..sbb arah kipas pusing belawanan walopun arah angin same meniup ke dalam ruang henjen (maksudnye kipeh radiator n kipeh high speed ni) ..btul ke...mohon pencerahan..

MuHaMaD HaFiZ said...

boleh tunjukan gmbar cara join relay?? fitridcd8255@gmail.com