Hybrid - Vol. 3 (piston & Conrod Bearing)

... sambungan dari vol. 2 (click here). bersua lagi, entri kali ini ialah mengenai pemasangan piston ring dan bearing conrod. saya tak gunakan apa-apa tools untuk memasang ring piston, just masuk macam tu je


RIKEN piston ring untuk 81mm boleh didapati di kedai spare part


piston ring terdapat 3 bahagian iaitu upper piston ring, lower piston ring dan satu lagi oil ring gaps (side rail and spacer). semua ring ini di'pack' dengan plastik yang berbeza warna iaitu kuning, hijau dan biru seperti gambar di atas


bersihkan alur pada piston iaitu tempat pemasangan ring


masukkan ring bahagian bawah, tengah dan atas. gambar di atas ialah ring yang telah siap dipasang pada piston dan susun oil gap seperti ini ( X )


piston yang telah siap dan ready untuk dipasang pada blok


balut dan simpan dulu dalam kotak


ini piston yang tak dipakai


piston 93 81mm


ada mark kat piston tu dan mungkin ada sesiapa tahu asal dari kereta apa


conrod bearing ACL


keluarkan bearing lama dan masukkan bearing baru, jangan tertukar antara conrod cap tersebut. pastikan seperti asal


dah siap pasang conrod bearing

bersambung ke vol. 4 (click Here)
terima kasih

6 comments:

saye xtau said...

bang piston mivec ck ngn mivec ca same ke x?

AhLee said...

fuh!!! piston GSR tebo tu.....ahahahaa....

jeff_tacra said...

ooo.. baru tahu, tu rupanya piston GSR, hehehe...

Anonymous said...

abg jeff...kalau kita ganti bearing conrod nak kena polish dulu x crankshaft tu...atau boleh pasang terus conrod tu dan kunci mengikut torque.....

jeff_tacra said...

pasang terus dan ikat nat mengikut spec mitsu... ada pengiraannya

Anonymous said...

ok terima kasih abf jeff.