Hybrid - Vol. 8 (Mission Accomplished)

sambungan dari vol. 7 (click here) - segalanya berjalan lancar. setelah seminggu akhirnya projek ini siap jugak. dah siap running sekarang hampir 500km, so far ok je.


timing belt 4G94, 159YU29


dah siap sepenuhnya


kedudukan enjin nampak tinggi dari asal


strut bar hampir terlindung dari cover intake


samco hose


dah boleh jalan-jalan


fuel regulator set pada 39psi dan di sebelahnya ialah vacuum meter


pandangan sisi kanan


pandangan depan


pandangan sisi kiri


apa tu?


yang lama disimpan dulu, dah ada yang merisik


bayaran puspakom rm35 untuk check kereta


dah siap endorse...

sekian, terima kasih
jumpa lagi

39 comments:

mangoax said...

fuyooo...... dah jadi compaq siot enjin bay....

Anonymous said...

brapa kos suma nk hybrid 1.8 abg jeff..?? plan nk hybrid jgk mivec sya nih....

+ akatsuki + said...

love your DIY blog. very informative!

jeff_tacra said...

thanks akatsuki - owner mivec hybrid power jugak ni

syah said...

woo.. best2..kemas n bersih... congrat broo..jaga oil pump anda.. :P

Anonymous said...

saya cukup respek dan saspek kat bro jeff... keep it up bro...thanks for sharing...a lot of info

Anonymous said...

thumb ups!!

jeff_tacra said...

setakat ni ok je selepas projek hybrid ni, cruising pernah mencecah 160kmj dan belum lagi try top speed sebenar. kereta terasa sangat ringan dan pick up pun boleh tahan, gear 5 kalau kelajuan 60kmj nak memotong tekan je pedal, tak perlu drop gear.

jeff_tacra said...

tuning safc sendir dengan menggunakan wideband, sor far minyak ok, idling air fuel ratio sekitar 13.9 - 14.6, masa cruising dalam 14.1 - 14.4 dan masa hi throttle dalam 12.1, masa wide open throttle (wot) dalam 11.2, apa pun hybrid ni memang best.

Anonymous said...

bro jeff nak tanya tuning safc dgn vafc sama tak? bro boleh tolong buatkan tak?

Anonymous said...

salam bro....apex nie...nk tnye ckit la...kenape bro xpki pisten mivec n bro pilih pisten 93 na?klau pki pisten mivec bp tebal metal gasket yg bro rs sesuai utk dpt CR 13bar?thanx bro....

jeff_tacra said...

saya tak pakai piston mivec sebab tak nak bagi CR tinggi sangat, ini akan menyebabkan knocking yang kuat dan saya tak pasti kalau nak pakai piston mivec berapa ketebalan gasket yang perlu digunakan

Idzwans said...

Salam.. bro tacra.. extractor apa yang bro pakai utk head baru ni??? bapa diameter bg extrator tersebut.. dan size paiping apa yg sesuai utk 4g93 mivec ni.

Anonymous said...

mungkin boleh cuba metal gasket 1.5mm untuk piston mivec. Good blog.

Anonymous said...

salam...abg jeff....sy nk tumpang tnya...kalau 4g93 sohc nk buat mcm nih boleh x? barang2 apa yg nk kena cari? wiring kalau pakai 4g93 dohc boleh x?

jeff_tacra said...

4g93 sohc nak masuk head mivec pun boleh. pakai wiring asal 93 pun boleh tapi kena guna kaedah lain nak trigger mivec switch supaya jadi macam nomal mivec. nak buat kena cari head mivec complete, bottom semua pakai 93

Anonymous said...

ecu pakai 93 sohc boleh gak ka abg jeff?....mivec boleh masuk ka? ada stngah pendapat kata wiring mivec ni susah skit..1 sensor rosak mivec x on...

Anonymous said...

wiring mivec sama x dgn wiring 93 dohc? wayer salenoid mivec 2 ada x kat wiring 93 d0hc?

jeff_tacra said...

wiring SOHC dan wiring mivec tak sama dengan DOHC yang lain

Anonymous said...

timing belt apa nk pakai yg nih

jeff_tacra said...

timing belt 4G64 (159YU29) atau pun boleh pakai timing belt toyota supra

Anonymous said...

ape beza mivec silver top n black top?yg mn lbh lasak n ok..nok pakai mivec plok..

ikhsan roslan said...

cun giler enjay bay bro...kalau sy hantar krete kat bro then bro buat kan mcm ni boleh? berape ye cost? sy pakai satria 1.6 auto standard...bercadang nak tukar gearbox manual 1.8 sebab gearbox sekarang tgh problem...

Anonymous said...

bro still pkai head 4g92 mivec lgi ke?

jeff_tacra said...

yes, saya masih lagi mengekalkan head 92M

kerul salleh said...

salam bro.. sy pon dh buat hybrid mcm ni tp sy maintain pakai wiring asal 4g93. masalah sy skang ni ape method yg sesuai utk cun kan AFR? skang ni petrol sy sgt lean n sy pakai vafc utk trigger mivec tp x dpt touch up ignition, fuel dgn air flow.. bro ade cadangan x cmne sy nk optimumkan AFR?

jeff_tacra said...

VAFC dah boleh buat correction untuk cantikkan AFR, kena tuning menggunakan wideband baru dapat result yang cantik. VAFC tak dapat tune ignition kena ada SITC (super ignition timing control). nak senang masuk e-manage, siap pakej untuk ignition sekali

Anonymous said...

salam ,nak endorse engin ni senang x?ape document yg diperlukan?

Amy Mazlan said...

Bro..nk tanye...de 1 halfcut mivec nie auto...head org dh beli swap dgn gti head dan wiring nye skali.....kedai nk tolak murah skit...bley ke bro enjin nie? Bermakna blok mivec digabung dgn head gti...jelaskan bro...

nazirul hanis said...

Salam bro....sy berhajat nak pasang 4g93 sohc pade wira yg enjin asal 4g15 manual...
agak2 la kan harge sume siap pasang x termasuk inspection brape ye??
boleh x bro tlg bg info bengkel mane or bro tlg bole buatkan??tapi saye nak pkai gear box asal 4g15 balik bole kan?

Anonymous said...

sethu saye,gearbox 4g15 xblh msuk kt 4g93 sbb casing,kalo nk masuk gk,tkar casing je,gear gune yg asal,kalo salh tolng betul kn boh

aryeff ishak said...

Salam abg jeff. Nak tanya abg guna ecu 92 atau 93 untuk projek hybrid ni.

jeff_tacra said...

saya guna ecu 92 tapi pakai engine management

Shaun Stanley said...

Bro nak tanye je.... Kalau nak tukar 4g93 dohc kepada 1.8 mivec.... Perlu apa barang ye..... Head mivec.... Ecu mivec.... Wiring boleh tak maintain 4g93 punya ataupun kena tukar juga... Tq bro...

satria GTI R3 imran said...

Assalam... klu satria gti masuk head mivec yg mne sesuai... wiring kne tukar ker

ladyd said...

Salam.. sape dh ada solution utk engine knocking sbb cr tgi? Spec 1.8sohc + piston mivec + carb pajero..

ladyd said...

Salam.. sape dh ada solution utk engine knocking sbb cr tgi? Spec 1.8sohc + piston mivec + carb pajero..

ladyd said...

Salam.. sape dh ada solution utk engine knocking sbb cr tgi? Spec 1.8sohc + piston mivec + carb pajero..

Ijan Ape Je said...

Maaf..nubis nk brtnye..1.8 sohc n 1.8 dohc mne lg cun?sbb ad yg ckp pki sohc 1.8 lg cun..ad pomen ckp twin cam lg cun..pning r..mntk pnjelasn sikit..