Error Code & Self Diagnostic

bersua kembali. entri kali ini ialah mengenai bagaimana kita nak mengdiagnosis ecu ataupun sensor yang bermasalah apabila check engine light (CEL) keluar kat panel meter. kebiasaannya apabila kereta injection mempunyai masalah sensor tertentu maka CEL ini akan hidup untuk menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada sistem enjin dan sensor tertentu pada kereta. jadi, kita hendaklah menghantar ke bengkel yang menggunakan sistem berkomputer untuk mengenal pasti masalah kereta kita kerana selalunyab engkel menggunakan multi unit tester (MUT) untuk mengetahui sebarang masalah yang berlaku bagi kereta injection

namun, kita boleh mengdiagnosis sendiri secara diy sahaja, apakah masalah yang berlaku berpandukan pada error code dengan menggunakan sebiji LED 5v dengan berpandukan pada code tertentu yang saya paparkan di bawah ini. teknik ini hanya khusus bagi enjin mitsubishi yang menggunakan socket OBD1 sahaja

ini indicator CEL bagi meter perodua viva yang menggunakan simbol seperti yang dipaparkan di atas. kebanyakan kereta sekarang menggunakan simbol seperti ini

indicator CEL meter mitsubishi yang menggunakan perkataan ENGINE CHECK


socket diagnosis OBD1 mitsubishi, ada 12 pin kesemuanya


kedudukan soket OBD1 bawah dashboard berhampiran dengan fuse box

male socket untuk MUT OBD1, sekadar gambar hiasan

dapatkan wire dengan soket pin kecik seperti di atas, boleh didapati dari mana-mana soket yang tidak digunakan lagi

dapatkan LED 5v, boleh diperoleh dari PC terpakai, kebiasaannya ada LED kat depan panel komputer desktop

sambung LED dengan socket kecik tadi

saya gunakan LED ini... 5v

ni soket OBD1 bagi kereta seperti wira 1st batch yang guna mmc ecu, bagi pengguna enjin mivec, evo 123 dan gsr. sambungkan positif LED ke pin no.1 di atas, yang ini untuk self diagnostic nanti dan kaki ground LED ke pin no.12, masa sambungan ini dilakukan posisi suis pada kedudukan off

soket untuk OBD2

langkah berikut hendaklah diikuti
1. kunci pada kedudukan off dan sambung terminal LED seperti di atas
2. bila dah siap sambung pusing kedudukan kunci pada ON
3. sebaik sahaja kunci di ON lampu LED hidup sekali sahaja.
4. lepas hidup sekali akan padam balik dan mulalah LED berkenaan menunjukkan error code tertentu

contohnya:
LED akan hidup 3 kali iaitu on/off, on/off dan on/off (dengan selang masa panjang) dan bacaan nombor ke dua misalnya no. 2 on/off dan on/off dengan selang masa pendek. ini bermakna error code berkena ialah 32 iaitu kerosakan pada MAP sensor

saksikan video berikut


error code
11 Oxygen sensor fault
12 Airflow sensor fault
13 Intake air temp sensor fault
14 Throttle position sensor (TPS) fault
15 Idle speed control (ISC) motor position sensor fault
21 Coolant temp sensor fault
22 Crankshaft position (CKP) sesnor fault
23 Camshaft position (CMP) sensor fault
24 Vehicle speed sensor (VSS) fault
25 Barometric (BARO) pressure sensor fault
31 Knock sensor fault
32 MAP sensor faulty
36 Ignition timing adjustment signal fault
39 Oxygen (O2) sensor fault
41 Injector(s) fault
42 Fuel pump fault
43 EGR fault
44 Ignition coil (cylinders #1 & #4) fault
52 Ignition coil (cylinders #2 & #5) fault
53 Ignition coil (cylinders #3 & #6) fault
55 Idle air control (IAC) valve position sensor fault
59 Rear Oxygen (O2) sesnor fault
61 Transaxle control module torque reduction signal fault
62 Variable Induction control (VIC) valve position sensor fault
71 Traction control (TC) vacuum valve solenoid fault
72 Traction Control (TC) vent valve solenoid fault

sekian, terima kasih
sincerely: jeff tacra

94 comments:

kroll said...

Salam ... mmg mudahlah kalau leh buat sendiri / manual camni ... kita boleh tahu dahulu sblm kita g cucuk komputer utk confirmkan error tu ... lagi pun leh elak ditipu kt bengkel ... Kete wira leh buat gini tak ? ... socket dia sama x ?

jeff_tacra said...

wira ecu vdo lain, tu soket OBD2, nak diagram ke

Anonymous said...

like

Anonymous said...

b.jeff,yang guna ecu vdo siemens?bagaimana kalau dalam satu masa ada 3 error?bermakna lampu led akan berkelip 6 kali berturut2?

Anonymous said...

Salam bro jeff.sya penah kena map sensor rosak dlu.pas2 sya g kdai nk diagnos, dia ckp xde soket 2.peliknya.

Anonymous said...

bro jeff tacra
nak diagram wira VDO boleh ke

tansrirahmat

kroll said...

Abg Jeff ... mintak diagram VDO ... TQ

jeff_tacra said...

nanti saya add socket OBD2 dalam entri ni

jap said...

bg jeff.. soket saya x cukup pun 12 pin.. kena cukup semua ke 12 pin? sy pernah buat cara ni.. tp x guna led.. tp pelik sikit sebab keta sy kena letak kt pin 10 dan 12 baru naik code error.. bukan pin 1 dan 12. ada kesilapan kedudukan pin ke, sebab sebelum ni pernah nk g try diagnos guna scan..tp scan tu x dpt detect langsung model ecu tu..apek tu siap soh tukar wiring lagi.. adakah kedudukan pin saya salah? pakai 4g92 non mivec. ecu 4g93.

jeff_tacra said...

macam kedudukan pin tu salah. ok saya bagi color code kedudukan pin. yang pakai cuma 5 pin sahaja. pin 1 yellow, pin 4 yellow stripe red, pin 7 grey, pin 10 pink stripe blue dan pin 12 black

jap said...

ok.. sy cuba check tgk wire color dan kedudukan pin2 tu.. sebab skng ni asik nik cel.. bila check code 31 aka knock sensor.. nk try gi scan skali lagi pas check kedudukan pin2 ni.. kalu kedudukan slah camna nak betulkan pin2 tu? wiring mmg asal dari enjin ni.. takut masa pasang ari tu pomen main cucuk jer pin2 tu. tu tak bleh scan guna scanner tu.

jeff_tacra said...

kalau salah kena betulkan semula, pin tu boleh dibukadari soket, cucuk lock pin dengan jarum peniti dan tarik wire pin dan kemudiannya cucuk balik mengikut kedudukan yang betul

jap said...

dah check.. sy punya ada 4 pin sj.pelik la pulak.. 1. yellow 6. pink 10. pink stripe blue 12. black.
x sama mcm abg jeff. hadui..
cara sy diagnos.. amik clip.. clipkan pin 10 dan 12. lampu cel akan bg code. dia akan bling ikut error code yg ada. skng error code 31.. dia bling lama sikit utk 3 code dan cepat utk satu code tu. nak ubah pun pin 1,10 dan 12 sama. pin lain x sama.. dah check sekitar wayar2 kat situ mmg x da wayar lain yg x sambung.. semua ok.. apa pendadap abg? asal wiring mitsu auto.

jap said...

sy dah google internet. kbykkan blog kata cuma guna 3 pin saja utk check. pin 1,10 dan 12. adakah x semua scanner kt kedai tu sesuai ngan ecu mitsu? menjadi pertanyaan.

kalu kita pasang safc..nak tuning mcm mana? guna diagnostic connector ni jgk ke? ada hajat nk pasang satu.

jeff_tacra said...

pasang safc tak perlu guna soket obd ni, tuning kat safc terus

jap said...

oraite ... kalu x ganggu soket ni x pa lah... tq bro jeff.

Anonymous said...

saya pakai wira injection 1.5 auto.. ada 4 pin sahaja...
yang pelik nye bila test diagnos.. led nyala je..
tapi kat indicator check engin yg berkelip..
bacaan pertama on/off dua kali ( berkelip lama)
bacaan kedua on/off dua kali ( berkelip laju)
result no 22.. wira injectioan 1.5 auto ada ker bacaan no 22 nie...

jeff_tacra said...

kereta tu tahun lepas 2002 ke, kalau 22 bermakna crankshaft position sensor, tengok kat gigi crank pulley ada sensor kat situ, buka dengan spanar no. 8mm

Anonymous said...

bro blog yg best..tp nk tanya skit tau tak camna nk repair seat recaro..bila bawak gegar penyandar slow2 jatuh kebelakang..kalau tau boleh bg tunjuk ajar..tq

Anonymous said...

code error 22 wira 1.5 injection mmc bg jeff..
klu vdo tu penah tgk yg ada kat bawah tu kan...

jeff_tacra said...

try tengok info ini kalau boleh membantu http://easyautodiagnostics.com/mitsubishi_ignition_distributor/ignition_spark_tests_1.php

Anonymous said...

tq bg jeff.. dah dapat detect dah... untuk fault code 22 wira injection 1.5 mmc.. rosak di area distrubator.. ada 2 cabel kat ctu.. satu signal rpm.. satu lg kabel camshaft sensor, area situ ade minyak leleh kena kat kabel tu.. bukan kat O-ring distrubator tu. ade spre part dak sensor tu atau kena tukar seketul distrubator erk..

Anonymous said...

Bang tacra nak tanya..klau cucuk soket diagnosis kt scanner.. tapi scanner x bole detect nak buat camne ye? Apa probnya? Dah 2-3 kedai saya pegi test semua x bole detect. Enjin dan wiring 4g93 na dohc eterna.

jeff_tacra said...

cuba scroll up balik komen saya kat atas, ada susunan wiring kat soket OBD1 tu, try check takut susunan tak betul

landak said...

Assalammualaikum. Ingin confirmation. Error code di atas boleh digunakan utk enjin gsr turbo ke? Lagi satu, masalah meter saya lampu bentuk teko (utk check minyak hitam) tidak menyala masa on suis. Bagaimana nk check yer? Trm kasih berkongsi ilmu. Moga Allah membalasnya.

Unknown said...

salam abg jeff.
nak tanya kalau soket obd2 camna nak diagnos sendiri ye..

jeff_tacra said...

tengok balik gambar kat atas tu. dah ada cara untuk socket OBD2

Anonymous said...

Salam bg jeff,

Macam mana kalau kerosakan lebih dari satu? contohnya, Oxygen sensor fault & MAP sensor faulty...mcm mana output kt LED tu?

jeff_tacra said...

tak pasti pulak kalau banyak sensor yang rosak boleh guna atau tidak dengan kaedah ni. cucuk MUT komputer dapat tahu kot

Anonymous said...

salam abg jeff..nak tanya kalau ader error aper yang perlu kite wat..sy pki 4g92 mivc error code kua 41 injector fault..bleh reset sendiri ker atau kne anta kdai..

jeff_tacra said...

nak reser CEL kena buka terminal bateri dan biarkan seketika, pastu pasang balik terminal bateri tersebut. kalau keluar lagi CEL bermakna barany yang rosak tu kena tukar lain

Anonymous said...

oo maacm tu..error code ader.. CEL tak naik pun..macm mana tuu

Anonymous said...

salam abg jeff,saya dah cuba kaedah abg jeff di atas berhasil dpt error code 24 iaitu VSS..saya dah tukar speed sensor dan clear kan error code dengan cabut (-) panel pada bateri..tp masih juga trouble code tu keluar selepas memandu 80-120km/s..nak tanya apakah masalah nya?..atau check wiring dari ECU?

Anonymous said...

salam abg jeff.. camne ye kalo led tak berkelip langsung bile dh on suis? led menyala tp langsung xberkelip. cel pn menyala tak padam2

Anonymous said...

Alo bro,
Saya punya Waja 1.6(thun 2000) stiap kali on kunci akn menyala indicator ECU. Adakah itu tanda ada error? Klau ya boleh tolong bagi diagram atau apa cara spya sy boleh cek sendri...
Send to email: thomzcruz80@ymail.com. TQ bro..

jeff_tacra said...

normal masa on kunci CEL hidup. lepas start akan padam balik, tak ada masalah

Anonymous said...

salam bg jeff..sy pkai 4g63 + complete wiring evo2.. CEL kete sy mnyala masa suis di ON & OFF cam biase, itu normal..tapi kalau mse start enjin CEL ON smula (sekejap je) pas tu OFF, itu normal ke 2 bg jeff?

zack said...

kalo cel x nyala ape sbb? mentol dh tuka, meter pun dh tuka

yong said...

hello bro jeff...boleh terang lebih jelas bagaimana nak sambung wayar untuk OBD2 ...yg ada 16 pin tu...dah baca tapi still x faham

Anonymous said...

salam.bang nk tnya, klu untk engin waga 4g18 pn same ke reading die????

Anonymous said...

Bang saya nak entry obd2..masih menanti xkunjung tiba..thank

Anonymous said...

untk pnguna OBD2
PIN8 dgn PIN 13 kasi cntum x payah nk guna LED..
nnti dkt meter dia akn brklip...

Anonymous said...

salam abg jeff,,igt nk trai mcm abg jeff..
tpi apa kn daya,lampu check engine x meyala dkt meter,,
sy nk tnya abg jeff..sy ada kwn srng ni..dia bt hal,kre x hbis pasang engine n wiring dh brhnti...snyp..nmpk gaya sy la yg pasang...nk kte pakar dlm wiring jauh skli...sy nk tnya apa sbb lampu check engine x meyala...yg menyala lampu bateri dgn tackor minyak..nk mintak pndpt abg jeff
redzuan_malek

AHMAD ZAKI CHE ZAINOL ARIFF said...

askum abg jeff...bru ni sy ad masalah map sensor...sy scan ngan comp kuar error map sensor...try delete error tp jadi balik...sy dah tukar map sensor tp still dtg problem y sama...blew jadi error check engine nyala n engine jdi xstable n berat...ad suggestion x ape perlu sy buat?

jeff_tacra said...

kebiasaannya kalau tukar map sensor dan reset ecu problem tu tak berlaku lagi

Mohd Azizi said...

kalau enjin mira L2s,OBD1 ke OBD2 bang?

jeff_tacra said...

saya pun tak pasti, tapi rasanya OBD1

fia. said...

bagi model wira guna ecu MMC ada step 1,2,3,4.jadi, kalau diagnosis, kena pastikan model step mana yg perlu diguna. Kalau salah tekan pilih step, mut x boleh baca. Ada dua cara erase DTC, 1. bila enjin sedang idup, erase dia akan hilang error. Kalau x hilang, kena off enjin, buat semula diagnosis dan erase masa enjin padam, suis on.

Anonymous said...

check engine putra aku menyala ler...kat ne yer leh nk scan sekitar kajang n kwsn b'hampiran?

Anonymous said...

nak tanya kalu proton putra OBD1 atau OBD2? lepas tu PIN code dia sama ke cam kat atas..?

Anonymous said...

<salam. abg jeff nk tnya proton waja 4g18 pakai obd1 atau obd2?????

Zairiel Aswad said...

Salam...
Sya nk tya... Kalau untuk enjin vdo boleh check enjin light tak...?

man said...

Assalamualaikum,bang jeff, saya dah check kat kereta saya. Saya tak ada soket tu. Tak pe ke? Saya pakai engine mivec 1.8. Ada cara lain x nk tgk problem error code nih

Anonymous said...

Askum bang sy pkai mivec 1.8..mule2 check error kod no 22..crank sensor..tp biler check skali lg lampu led kelip laju xde jarak mse pnjg..sntse bkelip jer..crank sensor kmi dh tkar..mslah krete skrg ni kete tibe2 jd mcm mnyk lebih..mcm ecu xbce..ecu rosk leh jd ker bang?

Anonymous said...

assalam abg jeff..
masalah saya wira 1.3 CEL menyala..
sensor bkg meter dah tukat tp still menyala jugak..

wira 1.3 ada guna speed snsor kat gearbox ker?

Anonymous said...

http://www.mudah.my/Speed+Sensor+for+gearbox+mitsubishi+proton-18917359.htm

wira 1.3 guna sensor ni jugak ker

kickap0o7 said...

salam..
kete sy mslh diatas....
bile check kt kedai tuk diagnos ... wayar plug in tuk tools diagnos problem...kedai ckp mslh kena tukar kepale plug 2... ade cara2 lain xtuk check?

faizal poyamin said...


salam abg bos sya dh try but kluar code tps vss knock and injector sya pakai enjin 4g63 evo 3 nak kene tukar sensor bos atau reset semula atau ejas kat sensor yang error please tlg jawab

jeff_tacra said...

biasanya tukar sensor yang bermasalah dan kemudiannya lepas pasang bukak terminal bateri lebih kurang 5-10 minit untuk reset ecu

vnvnv said...

bro jeff...klau lampu check enjin hanya padam bila enjin dihidupkan..adakah ia normal..sbb ada yg kata lampu check enjin akan padam baru bleh start enjin..keta wira 1.5 saya lampu padam bila enjin dihidupkan

mbx2755 said...

Bro ecu wira auto 1995 code nye brapa boleh pakai 5806 tak?

ShippuDen said...

salam care nak reset ecu nie cabut terminal beteri mase engine on atau off?

enanoa noa said...

Salam abg.. sy pnya obd2 susunan wire x btul.. klau nk buat sndiri, kaki positif (+) pd LED nak smbung pd wire colour apa.. dan negatif(-) pd wire colour ape... tq abg..

Wee Teck Poh said...

Abg jeff, nk tanya skit. perdana v6 saya dah convert evo3 enjin tp wiring kacuk. ecu mmg guna evo3, skrg enjin light naik pahtu hilang, naik pahtu hilang. hajat nk scan ecu tp socket obd bawah steering tu warna putih 16 pin(cam obd2). i pun xpasti samada bleh guna lagi x socket saya tu. socket tu tarik drpd ecu ker? kalau saya beli socket obd1 bleh sambung plug kat ecu tak?

wan wan said...

Proton waja 4g18p prblem coil 1 n 4 signal x de... Ble off kn enjin dan hidup kn semula jd ok.. jln dlm 200m coil 1 akn off smla.. coil,wiring ecu,ecu suma dh ganti

n3rdb0y69 said...

diagnose utk keta viva x der ker?

Nik Zuhri Nik said...

kat mana nak repair meter wira

Nik Zuhri Nik said...

kat mn sy bolh jumpa encik untuk repair meter wira bolh bg no tel

ady said...

Bro, kalau error kod 52 (igniton coil fault) nak tengok kat mana? Coil Dlm distributor ke?

mohamad redzuan said...

Dkt bonet ada bro..

mohamad redzuan said...

On kunci bru cbut + battery..lpas tu off kunci ltak blik + battry..

Anep Aries said...

Salam. Bro jeff.bole mintak code wiring utk obd2? Sbb sy ikut step atas led sy mnyala je.de xberkelip.

Rina Supian said...

salam, abg jeff nak minta pendapat . klau kita tekan ja minyak keta masa jlan rpm dlm 3 ja lampu check enjin trus nyala enjin ebo3. kkadng2 dia pdm masa kita tekan tu.. harap abg2 semua dpt membantu

mohd zaini said...

boh nok tanya pasal kereta waja...enjin mati masa berjalan..(temp+arternator+fuel pump)semua ok coil plug je xkluar api wiring ada api..,klu start time tu memang tak hidup..kene tunggu dalam sejam lebih baru hidup..apa punca tu bro,adakah crank sensor or relay coil dekat ecu yang dua bijik tuh..mintak pencerahan dengan segera..

mohd zaini said...

boh nok tanya pasal kereta waja...enjin mati masa berjalan..(temp+arternator+fuel pump)semua ok coil plug je xkluar api wiring ada api..,klu start time tu memang tak hidup..kene tunggu dalam sejam lebih baru hidup..apa punca tu bro,adakah crank sensor or relay coil dekat ecu yang dua bijik tuh..mintak pencerahan dengan segera..

mr shaniza said...

Saya nak ....

Kawsar A said...

I really appreciate the way you have explained everything.
langkah berikut hendaklah diikuti
1. kunci pada kedudukan off dan sambung terminal LED seperti di atas
2. bila dah siap sambung pusing kedudukan kunci pada ON
3. sebaik sahaja kunci di ON lampu LED hidup sekali sahaja.
4. lepas hidup sekali akan padam balik dan mulalah LED berkenaan menunjukkan error code tertentu

Jeff Tacra said...

terima kasih atas penerangan ini

fai said...

Salam abg jef.. nk tanya.. kenape keta sy.. wira vdo.. lampu check engine x bernyala. . Keta x boleh hidup.. adakah masalah fius ignition &starter relay?

fai said...

Salam abg jef.. nk tanya.. kenape keta sy.. wira vdo.. lampu check engine x bernyala. . Keta x boleh hidup.. adakah masalah fius ignition &starter relay?

yadik kumbang said...

Salam abang jef, saya dari Indonesia, mobil saya Mitsubishi Lancer glxi aka CB4 mesin 4g92 saya sudah coba cara macam abg, sarankan, dan saya dapat error 11 dan 31 pada, kesalahan oksigen sensor & knocking sensor, yang saya mau tanyakan, dimana letak kedua sensor itu?

Unknown said...

Salam cikgu..nk tya la..sy pkai wira 1.8 c99..baru 2 tahun..slama sy pkai byk kali dh lampu CEL nyala..bla sy bwk dlm 120km 140km cm 2 lmpu CEL nyala..pas 2 bila bwk pelahan blik lmpu CEL pdm..kdg2 bwk tarik pikup skit nyala gak..sbb apa ya..dh p diosis tp x dk code pa pn yg kluar..bila bwk relax ok plk..pening dh..blh bg tunjuk ajr x..xpn pndapat..izad 0124116759..

Izad Pendek said...

Salam cikgu..nk tya la..sy pkai wira 1.8 c99..baru 2 tahun..slama sy pkai byk kali dh lampu CEL nyala..bla sy bwk dlm 120km 140km cm 2 lmpu CEL nyala..pas 2 bila bwk pelahan blik lmpu CEL pdm..kdg2 bwk tarik pikup skit nyala gak..sbb apa ya..dh p diosis tp x dk code pa pn yg kluar..bila bwk relax ok plk..pening dh..blh bg tunjuk ajr x..xpn pndapat..izad 0124116759..

azlan ahmad said...

obd 2 mcm mna plak?

sulaiman ismail said...

Assalamualaikum nak tanya perdana v6 nk cucuk yg mana ye obd nya npk lain

sulaiman ismail said...

Assalamualaikum nak tanya perdana v6 nk cucuk yg mana ye obd nya npk lain

sulaiman ismail said...

Dah pening dh beberapa bengkel computer test lain bengkel lain keputusan mcm2 sensor dah tukar x jadi jugak masalah v6 sy susah nk crank,bila nk jln jert xde power psg aircon lagi nk begerak pun mcm nk mati enjin harap dpt pencerahan dari bro jeff atau kwn2 lain yg ada pengalaman

sulaiman ismail said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Sy punya wira vdo dah lebih 5x buat check komputer.. mula2 detect tb problem, tukar tb, check lg map sensor error pulak keluar, tukar map sensor, xok jugak, check lg, o2 sensor pulak keluar.. tukar o2 sensor, pun x selesai masalah.. pening kepala.. apa ntah masalah kete sy ni..

Mohd Azuan said...

nk code wira vdo

Mohd Azuan said...

nk code wira vdo

Apit Mook said...
This comment has been removed by the author.
Apit Mook said...

Salam cikgu. Kalau saga blm bole buat ikut langkah yg kat atas ke?? Atau ada cara lain untk engin campro???

Herman Lawrence said...

Abg jepp, utk campro satria neo yg guna ecu Siemens
mcm mane short pin obd..tq