Manual Aircond Panel Conversion

bersua lagi dengan entri mengenai bagaimana menukar panel aircond manual wira kepada panel aircond manul lancer. kereta wira di bawah ini telah menjalani proses penukaran interior kepada interior evo tetapi masih mengekalkan panel aircond manula wira. jadi masalahnya tidak terdapat jam pada dashboard. untuk menyelesaikan masalah ini maka hendaklah memasukkan panel aircond manual lancer yang mempunyai jam, barulah lengkap



ini ketika proses penukaran interior wira ke dashboard evo tetapi masih menggunakan panel aircond asal wira. berikut ialah bagaimana proses untuk memasukkan panel aircond lancer yang mempunyai jam


keluarkan panel asal wira dan keluarkan temp adjuster untuk di mod pada panel aircond manual lancer. nak pakai panel lancer 100% tak dapat, jadi kena mod sikit


panel lancer manual, buat lubang untuk memasukkan pelaras suhu wira


bahagian dalaman aircon panel manual lancer


pelaras suhu aircon wira telah siap di masukkan ke panel lancer. lihat yang bulat warna hijau


prose wiring bermula


masukkan panel ke dashboard dan sambungkan 3 cable di belakang panel ke blower


proses menyambung cable di belakang panel


dah siap masuk kat dashboard evo


proses wiring jam


pemyambungan wiring untuk jam pada panel aircond


dah siap, test dulu


lampu pun dah function, jam dah hidup


aircond pun dah berfungsi


dah siap sepenuhnya

sekian, terima kasih
jumpa lagi

21 comments:

syakir said...

Pot berapa ohm?
Syakir

harmza said...

Abg jeff, ade diagram utk conversion ni ke?

jeff_tacra said...

diagram? nanti ada masa buatkan

ilsor76 said...

salam bro jeff.saya ada 1 set aircon manual lancer termasuk blower, cooling coil dan distributor angin. Saya nk tau part yg mn leh guna untuk wira 1.5 saya?

harmza said...

Ya diagram..thanks in advance abg jeff... Dah lama kete sy xde jam sbb pki panel ac wira...

jeff_tacra said...

nak diagram jam lancer je kan, sila confirm

Anonymous said...

bang jeff. soket jam lncer 2, 4 wayar ke? mcm wira?

Anonymous said...

yang berlampu hijau 2 swicth tuk ape 2 bang

Anonymous said...

sy tolong jawab.. yg lampu hijau 2 switch tu adalah untuk ekon keta.. lampu merah untuk function economi dan hijau full.. kalu pasang merah ekon cepat sikit off..on.. kalu hijau dia on lama sikit.. slalunya pakai hijau la sebab cuaca kita panas.. n pastikan air thermo kt blower tu function cantik.. sebab dia bergantung pada sensor tu untuk cut aircond.. kalu keta wira bleh adjust suhu kt temperature..kalu salah tolong betulkan..tq.

Anonymous said...

salam...abg jeff boleh x buat kan satu wiring diagram tuk suiz econ tu..yg bulat ader gambar snow tu....ritu saya ader cucuk terus jer igt sama ngan wira dia punya wiring sekali berasap.....1 lg tuk speed blower tu mcm maner kena wiring lain gak ker?

Anonymous said...

salam....wire kuning pada bulat hijau tu sambung kemana yer?

Anonymous said...

salam...abg jeff..sy nk minta diagram utk pemasangan suis on off yg kt tengah ada gambar bunga tu.....atau ada kwn2 yg blh bantu sy....

ed ishak said...

salam..abg jeff.,sy bercadang nk tkr panel manual wira ke manual lancer...sy pun nk tya soalan yg sma dgn kedua2 soalan diatas...sy tk fhm dgn suis on off tu dan wiring pelaras suhu aircond tu...thank's abg jeff krna byk membantu sy DIY..

Anonymous said...

bila la abg jeff nak menjawab soalan ni???
ngah buntu ni.....

Aziz Zolkepli said...

salam...
abg jeff saya nk juga diagram jam tu

Aziz Zolkepli said...

salam...
abg jeff saya nk juga diagram jam tu

jeff_tacra said...

ada dalam entri blog mengenai diagram jam digital tu, try search

encikpaan said...

SALAM...BRO...EMEL CR CONVERT SUIS ON OFF EKON KE DASHBOD LANCER...SY PUNYE SUIS EKON BERGAYUT JER
farct86@gmail.com

encikpaan said...

SALAM...BRO...EMEL CR CONVERT SUIS ON OFF EKON KE DASHBOD LANCER...SY PUNYE SUIS EKON BERGAYUT JER
farct86@gmail.com

Shahril Azwan said...

salam bang jeff, kalau nak pasang aircond digital kat dashboard wira boleh ka? ada tak tulis sebelum ni.

naruto said...

cikgu, pelaras suhu tu jek ke yg kena buat? utk bhgn lain mmg sama ker?