Tuesday, 15 November 2011

Rear Disc Brake Conversion

entri hari ini mengenai bagaimana proses penukaran drum brake wira kepada disc brake mivec. kebanyakan kenderaan di negara kita memasang disc brake bagi enjin berkapasiti 1.6 ke atas terutamanya kereta proton. disc brake lebih efisien lagi jika dibandingkan dengan drum brake. satu set rear dicc brake lancer berharga sekita rm750 ke atas


rear disc brake mivec pcd100, sesuai untuk wira/satria


sevice dulu sebelum pasang, ada pomen yang pasang terus tanpa service. saya buka caliper dan spray warna hitam


disc rotor pun spray hitam flat


nampak baru setelah dispray


drum brake wira 1.5


proses membuka cable handbrake


buka juga line minyak brek


satu set drum brake talah dikeluarkan berserta dengan trailing arm sekali


dah bersedia untuk dimasukkan dengan set disc brake


proses pemasangan disc brake


pasang disc rotor


dah siap sebelah kanan


pasang cable handbrake dan laraskan mengikut ketetapan yang betul


bila dahsiap semunya lakukan proses bleeding untuk membuang bubble trap di dalam line minya brake


dah siap sepenuhnya... bergaya dengan rear disc brake mivec

sekian, terima kasih
jumpa lagi

90 comments:

Anonymous said...

Salam Bro jeff.. cable handbrake pkai yg asal wira ker atau kena pkai yg mivec..

jeff_tacra said...

cable handbrake drum tak boleh pakai, kena pakai yang disc punya. kalau tak ada boleh beli baru kat spare part, harga sekita rm35 sebelah

Polis Karma said...

bang, nape disc rotor brake pun kne spray? x memudaratkn keberkesanan semase brake ke nnt?

Anonymous said...

bang camner nak tukar bearing tayar belakang yang pki trling arm GSR??

jeff_tacra said...

Disc roto walaupun dah spray kejap je hilang color tu, tak sampai 1 hari dah hilang

jeff_tacra said...

Rasanya bearing hub disc belakang gsr kena press untuk keluarkan

Anonymous said...

klau hand break tak makan walau dah ejas kat hand break.selepas tukar pad disk belakang,nk kena bleeding ke?

Anonymous said...

kongsi info siket...
-kalau tukar drum ke dics brake, kene tukar cable handbrake.cable handbrake drum lain dengan disc.

-kalau tukar pad dicsbrake, kena adjust piston kat caliper.dengan memusingkan piston tu.sampai caliper tu muat2 masuk dgn brake pad baru. kalau tak adjust itu yg handbrake tak ketat wpon dah adjust cable handbrake

-tukar bearing GSR belakang, mcm tukar bearing hub depan wira.kene press.tukar bearins shj. kalau disc blakang mivec,lancer [pcd100] boleh beli hub baru terus.mcm entry bro jeff tulis..

tq

[hatta]

jeff_tacra said...

thanks hatta atas perkongsian maklumat berguna

Anonymous said...

As'salam bro jeff..agak2 kalau kreta myvi boleh mood disk brake kereta apa apa eh?? and agak2 berapa kos bro?? thanks bro

Saharizal R124L said...

Salam.. wira ab 1.6 saya ada masalah dgn disk brake belakang. bila handbrake ditarik hanya sebelah saja yg grip. sebelah kiri belakang tak ada apa2 tindakbalas. bila check kat workshop, mereka kata mekanikal kabel yg tarik kat brake tu rosak dan perlu tukar seketul. so ada solution tak? kalu tukar seketul kene jg beli sepasang tu.
~RIZAL~

jeff_tacra said...

try service dulu caliper, buka piston caliper dan pasang balik

Anonymous said...

salam... nak tanya..klau proton persona blh tukar brake disc ker...berapa kos siap pasang..

jeff_tacra said...

persona pun boleh masuk rear disc, harga sekitar rm700 complete set

TurboBee said...

Persona masuk DB dari siri apa abang Jeff?

jeff_tacra said...

persona boleh dapatkan dari model untuk persona jugak atau ambik dari gen2

Anonymous said...

Salam Abg Jeff,

Kalau convert brek drum ke brek disc, kena g Puspakom tak?

jeff_tacra said...

tak perlu ke puspakom

Anonymous said...

apa beza rear disc lancer ngan mivec?

jeff_tacra said...

lancer model mana, boleh jelaskan lagi, kalau mivec 4G92. lancer banyak model, lancer GSR, lancer evo, lancer 4G91 dll

Anonymous said...

BRO...HOS BREK STANDART BOLEH MASUK KAT B.DISK MIVEC KO?..

jeff_tacra said...

hose brake standard drum tu tak boleh masuk kat caliper disc brek, kena beli yang lain untuk disc punya

Anonymous said...

salam...sy igt nk convert persona sy...rasa nk tukar depan dan blakang skali...sbb lebih jimat dr bli blakang je...ant gsr atau evo3 mana lebih best dan senang nk install (plug n play)...atau ada nk kena modified sket,ejas tapak ke,cable,hos dll...
tq
(eddie)

jeff_tacra said...

lebih baik ambik dari evo3 sebab depan twinpot lagi best. biasalah kalau convert ni kena minor mod je tapi dapat masuk

Anonymous said...

brp pulak
harga hose utk disc brake ni..??

Anonymous said...

salam bro. disc belakang ape yang bleh masuk kat saga BLM?

Anonymous said...

salam bro jeff...rotor ngan caliper mivec leh masuk kt disk belakang 4g91 x?

jeff_tacra said...

wsalam, boleh masuk, tak ada masalah

Anonymous said...

salam.. bro jeff disk blakang model pew yg bleh msuk kt BLM..

Anonymous said...

Salam,kalu kete wira rim 14 bleh masuk disc blkg?pasal ade yang cakap kena rim 15 baru muat.tq bos.

Anonymous said...

mod rear brake kepada jenis disc memang bagus..

tapi kadang² ramai yg tak sedar, hanya menukar disc belakang sahaja sedangkan diameter disc belakang lebih besar drp disc depan..terutama model enjin 1.3

sebenarnya amat membahayakan kenderaan terutama menekan brek secara mengejut ketika kelajuan tinggi..

Anonymous said...

Takde problem pun..pressure pada brake hose belakang adalah kurang berbanding depan..ABS sbnrnye dicipta untuk elakkan maslah locking brek..tak kira pkai drum sekalipun..tetap merbahaya brek pd high speed..

jeff_tacra said...

tekanan brake depan 70% manakala brake belakang 30%, peranan ini dimainkan oleh body pump kat servo brake sebab di dalamnya terdapat valve untuk control minyak brake

Anonymous said...

mksudnya cable handbrek kena tukar yg wira 1.6/1.8 la bro?

jeff_tacra said...

kena pakai cable handbrake 1.6/1.8 sebab cable 1.3/1.5 yang drum punya tak boleh masuk kat brake disc

Anonymous said...

oraitt,,tq

Anonymous said...

hose mnyk brake pn kena tukar kan bro?,,..brapa plk hrga hose tu spsg ya?dan nk beli hose wira 1.6/1.8 ka mcmana?..saya nk psg brek disc mivec...

jeff_tacra said...

hose minyak brek pun kena tukar, yang 1.3/1.5 tak boleh pakai. harga hose 1.6/1.8 sekitar rm30 satu unit

Anonymous said...

tq bro jeff,,,,,

Anonymous said...

salam bro,bunyi geseran disk berpanjangan apa sebbnya?sebelah kanan ja bunyi,,,ada yg ckp kena canai disk tu,,...dan lepas pasang convert ke disk brek,,alignment lari x?

Anonymous said...

salam bro jeff, caliper ape yang bley masuk kt disc blakang 4g91? dia punye pad kecik je, so kecik je area cengkam tu...ade x caliper lain yg lbey bsar masuk ke situ...tq

Anonymous said...

Assalamualaikum bro jeff.,
saya baru tukar brake pad disc blakang, disc da skimm, tp bl da pakai 1 bulan tgk pad brek mcm cengkap hujung2 disc je...knape ye bro?

Anonymous said...

salam bro jeff nk tnya...apabila kita upgrade brake drum ke brakedisc..cable hanbrake x sama panjang ke bile kita tarik handbrake?

Anonymous said...

salam..sy nak tnye disc lancer gsr dngn evo3 mana lebih size dia..klau nak pasang salah 1 dari nye kene tukar hose minyak ke bukan terus pasang ke..

jeff_tacra said...

kalau depan disc gsr dengan evo lain, evo lagi besar, boleh guna hose minyak asal je. kalau belakang lebih kurang sama saiz tapi kena guna hose minyak untuk disc, drum tak sama

Anonymous said...

Kenyataan saudara " ...negara kita mensyaratkan memasang disc brake bagi enjin berkapasiti 1.6 ke atas.."Bolehkah saudara jelaskan di mana sumbernya? Saya menggunakan kereta proton saga flx 1.6, tetapi hairan kenapa proton mengeluarkan kereta 1.6 dengan rear drum brake?

Anonymous said...

bro...upah pasang disc brake biasanya brapa RM

Anonymous said...

Hello bro Jeff...sy ingin tahu apa jenis rear disc brake sesuai dengan Iswara?Dan kosnya?Tq

jeff_tacra said...

upah pasang sekitar rm80-rm150, bergantung kepada pomen. rear disc brake sesuai untuk iswara boleh ambil dari perdana/eterna atau pun dari vr4

E-Booster PJ said...

salam 1 Malaysia.. Bro Jeff.. nak tanya sikit..saya dah pakai disk brake belakang kat wira 1.5, ambil half cut 4g93 (disk besar sikit kat belakang).. kenapa ada bunyi berdenting bila masuk lopak kecil..? ada pomen cakap tu biasa berlaku bila guna diskbrake tu.. iye ke? ada kedai syorkan saya guna arm drom brake belakang asal semula dan salin drum tu kpd disk... bole ke ? selamat ke?

jeff_tacra said...

Bunyi macam tu kebiasaannya lapik kat pad brek tak ada, cuba cek balik bahagian brek yang bunyi dan perhatikan ada atau tidak besi macam klip bahagian atas dan bawah pad

Anonymous said...

salam bro

sy bru psang disc blakang pada satria sy

msalah sy skg,kalau kereta tu parking menghadap bawah bukit,kereta tu akn bjalan wlpn sy da tarik handbrake ke tahap max..

tetapi kalau sy parking menghadap ke atas bukit,kereta tidak bergerak wlpn tarik handbrake cket je..

apa tips abg ye?

Anonymous said...

slm...sy dh psg d/brek blkg lancer 4g91.utk wira 1.5...mmg ada bunyi berdenting bila langgar lopak kecil cm bro"E-BOSTER" ckp...pastu sy guna arm asl balik n mskkn disc lancer...setle mslh..

Anonymous said...

saya pasang disc evo 3,asik locking je brek tu...pam dah jem ke

jeff_tacra said...

service piston kat caliper, tukar kit baru

Anonymous said...

salam bang... disc depan gti/putra/1.8le dengan gsr sama x? selain dpd lobang PCDnye.

jeff_tacra said...

diameter sama je antara gti/putra/1.8 dengan disc gsr

Anonymous said...

ok... tq cikgu.. tnye kdai sparepart disc rotor baru cuma ade lobang 100 je.. kalau pkai 114 kena buat lubang kat kt mesin shop pulak..aduyaii

muhamad asri said...

mintak tunjuk ajar..

saya pakai kereta saga lama
Skng saya pakai disk blakang vr4 n cable handbrake pon dah tuka ke wira 1.6..
Masalah nya skng nape handbrake x makan jugak?
1 lagi bila tengok kat tempat adjust cable handbrake tu dia tarik senget..kenapa eak? Bukan orang cakap cable handbrake wira 1.6 pendek sgt xboleh pakai ke?
De pomen lain ckp kne pakai cable saga ori blek n then bt bracket je tuk cable handbrake..betul ke?

harap cikgu boleh tolong..

Faizal zal said...

salam bro jeff. nk tnye,sya bcadang nk tukar disk brek depan iswara 1.3. disk brek ape yg sesuai utk lebih grip. dan clucth ape yg paling sesuai untuk iswara lebih pickup.

zuliawati mohd nafiah said...

salam bro jeff...saya pakai proton iswara je, tp baru modified disc brake belakang yg eterna/perdana punyer..bila kereta bergerak terus keluar bunyi nyit,nyit..kalu handbrake rendah dia lagi bunyi kuat, handrake tinggi bunyi slow ckit...apa punca bro jeff..komen ckit..pomen saya pun tak boleh nak buat apa sbb x kreatif kot..huhu

jeff_tacra said...

rear disc eterna/perdana menggunakan lining pad brake untuk handbrake dan menggunakan brake pad untuk braking system. saya cadangkan cek lining brake untuk handbrake dan kalau bermasalah tukar yang baru

Famy Azhar said...

nat bleeding patah,camane nk keluarkan balik??? brek pun dah x mantap mcm sblm neh....help me bos...

manahh said...

Salam..alza masuk brake disc belakang dari siri apa abg jeff?

jeff_tacra said...

bleed nut patah kena gunakan drill dan nut extractor untuk keluarkan. rear disc brake untuk perodua kebanyakannya menggunakan disc honda

manahh said...

honda jenis ape dan boleh x antara disc belakang guna ek3 atau mivec

Bryan Masilung said...

Salam bro.. nak convert db blkng blm 1.6 nak amik model keta ape? Kos lbih kurang berapa?

lidayu hafiz said...

Salam bro jef... nk tnya sy pnya disc brake blkang
slalu jem.. tiap2 blan kna servis.. mcam mna nk bg elok? sy rsa body pump rsak.. body pump bleh
repair x?@ kna tukar?

khairul said...

Bro.nk ty.sy pkai wira 1.6.sy de dpt knuckle n disc evo belakang.bole ngam tak masuk kt arm wira 1.6..sbb owg byk jual disc blkg siap ngn arm

khairul said...

Bro.nk ty.sy pkai wira 1.6.sy de dpt knuckle n disc evo belakang.bole ngam tak masuk kt arm wira 1.6..sbb owg byk jual disc blkg siap ngn arm

nuraniku said...

salam,,,
bang kalau exora cps nak tukar kpd disc brek boleh tak?agak2 berapa anggaran kos dia

zamri BHV said...

salam.. suzuki swift 2005 sesuai masuk disc brake aper ye? masaalah nk carik hub whell abs
pcd 100

Arina Ardza said...

salam bro jeff,rear disc ape yg ngam nk masuk kt saga blm,cabel break nk kene tukar yg model pe puyer.

Khairul Din said...

Salam Abg Jeff. Sy baru beli 1 set disc 1.6 belakang. Mmg dpt skali dgn lwr arm kan ? tp boleh ke pakai lwr arm asal je cuma salin disc je pd lwr arm asal. Mmg ngam trs ke ? Maklumla nak DIY sndiri hehe...

jeff_tacra said...

boleh gunakan lower arm asal, plug n play pada arm asal tanpa ada sebarang masalah

Khairul Din said...

Bereh abg jeff

Khairul Din said...

Abg jeff. Dust cover disc ada jual kat spare part x

Shahzz Yow said...

brek disc 1.6 proton same ke dgn 1.8 proton jgk?

ar_raup said...

salam bro.. rear break disc apa yg sesuai utk persona 1.6.. mivec boleh x?

khairil loke said...

Salam bro... Saya guna enjin 4g91 manual dn convert brek drum kepada disc brake belakang. Masalah saya bila naik bukit masih tk berhenti bila handbrake ditarik. Apa masalah yer..?

redwan said...

Saga lama - perdana
Knuckle,excel kene tukar ke

bib said...

Salam bri Jeff
Saya nk tukar full brake set Perdana ngan set Mitsubishi gto 6 speed, depan 4 pot n blkg 2 pot. AdakaH ngan

Anonymous said...

Assalamualaikum bro Jeff. Biasa mechanic amek upah berapa tkr cable handbrake utk wira 1.6?

Anonymous said...

Keta kalau kluar dari kilang ori spek drum takpe...ni yg nak mod tukar enjin lebih besar, nak inspek puspakom kena la brek mantap. Nanti x boleh endorse plak bingai..ko ni baru pakai keta ke?

Unknown said...

Mohon nasihat bro. Saya dah convert break drum 1.3 ke break disc. Cable brake dah tukar ke 1.6 bila tarik handbrake masih tak berkesan kalau kereta parking menghadap curam dan sebaliknya

Arayinto Kumong said...

Mohon nasihat bro. Saya dah convert break drum 1.3 ke break disc. Cable brake dah tukar ke 1.6 bila tarik handbrake masih tak berkesan kalau kereta parking menghadap curam dan sebaliknya

Dominic Kantek said...

Betul ke brake persona bila dah panas tak cengkam.. Apa masalah ye..

Dominic Kantek said...

Kalau macam tu.. Minta tolong cadangkan jenis discbrake yg sesuai tq

UdeUdi said...

Salam bro Jeff.. Tumpang tnya sdkit, db blakang dan db depan kereta waja bleh x dmasukkan pada wira 1.5.. Tq bro jeff

Seng said...

Jeff, Saya nak tanya saya punya rim hanya 13 inch boleh pasang 4g91 punya disc brake belakang ?