Rear Wiper Wiring Diagram

bersua kembali dengan entri terkini iaitu bagaimana membuat penyambungan atau wiring rear wiper bagi pemilik kereta yang memasang cermin evo atau gsr berwiper. kali ini saya tunjukkan bagaimana proses wiring wiper agar berfungsi sepenuhnya. pada akhir entri ini dipaparkan video bagaimana wiper ini berfungsi sepert keadaan asal



motor wiper evo yang kebiasaannya dapat sekali semasa anda membeli cermin belakang EVO atau GSR


kedudukan soket pada motor wiper iaitu 1 wayar blue stripe red, 2 blue stripe white dan 3 solid blue. saya akan tunjukan proses wiring di bawah ini


ini ialah motor wiper evo yang kebiasaannya wiper park di sebelah kanan


motor dan wiper arm


suis rear wiper evo, ON dan INT


pastikan semasa membeli set wiper belakang dapatkan sekali soket sama ada soket suis ataupun soket motor


suis dan soket, kebiasaannya soket berwarna biru seperti ini


proses wiring di atas lantai sahaja sebagai demo


pada soket suis terdapat 7 wire iaitu, black stripe yellow (ground lampu), green stripe white (12v lampu kecil), black (ground), white stripe blue (12v acc), blue (12v acc & ke soket motor), blue stripe red (ke soket motor) dan blue stripe white (ke soket motor)


wiring yang perlu disambung seperti yang ditunjukkan di atas


diagram lukisan sediri, tak pandai nak lukis dengan komputer, harap boleh difahami. kalau ada kemusykilan boleh hubungi saya melalui email atau facebook

video


video

sekian, terima kasih
jumpa lagi

37 comments:

Anonymous said...

Salam..mcmna dgn air semburan pada wiper bro...?

jeff_tacra said...

opps.. lupa, wire blue stripe white juga tap ke motor air semburan wiper 12v kat depan tank, wire black motor sembur tu tap ke ground

Anonymous said...

kenapa ada sesetgh motor wiper nie park blah kiri?? mcm sy punya park blah kiri...adakah kerana motor trsebut mmg dilahirkn utk park kiri?? atau proses penyambungan terbalik?? tp klu dcompare dgn motor park blah kanan, wiper arm dia pjg skit..dn wiper x wipe 180 darjah, dlm 135 darjah je...

jeff_tacra said...

park belah kiri biasanya dari GSR dan kalau park kanan dari EVO, memang macam tu, buka sebab salah wiring

jeff_tacra said...

kena ikut noozle air semburan tu, kalau noozle tu belah keri bermaknan wiper park sebelah kiri dan begitulah sebaliknya, cuba perhatikan betul-betul

Anonymous said...

salam bang. dekat wira soket suis dah adakan, just PnP je kan??

jeff_tacra said...

wira memang dah ada soket suis ni kat sebelah kiri setereng dalam dashboard, just cucuk je kat situ. kena tarik 3 wire lagi dari soket bawah seat belakang kanan

Anonymous said...

tq bang jeff.

ezam said...

salam bang...nk tnye la...diagram wiring nie sme je ngn wiring wiper wira aeroback? sbb dlu mse salin halfcut, bengkel tu xpasang sekali wiring wiper belakang nie...dh xberfungsi...mtk tlg bg pandangan...- thx bro sbb bg diagram wiring apexi pen timer....suksess....hehe

jeff_tacra said...

sama je, biasa wira dah ada soket dan wiring ke belakang ni, try cek balik, kemungkinan wire tak bersambung je tu. tahniah kerana dapat diy apexi pen timer, tq

rud said...

xpaham la cara sambungan tu.... cube kasitau detail sambungan kat kete

jeff_tacra said...

penerangan atas tu memang dah detail, cuma sambung kat kereta je, kena tahu serba sedikit wiring basic kat kereta

SyazWGN said...

nak tanye sikit,
mcm mane nak tahu suis tu berfungsi dgn betul atau tidak? saya ada beli suis sahaja dan PnP dgn wiper satria. tak jalan la.
ada tak circuit diagram utk wiper ni? coz nk tahu setiap wire tu apa fungsi nye. urgent. plz & tq

jeff_tacra said...

nak tahu suis berfungsi atau tida kena test pada kereta yang peralatannya berfungsi, kalau nak test suis on/off memang senang, tapi suis wiper belakang susah sikit sebab build in relay

SyazWGN said...

saya guna wiper satria. wiper tu ok je coz test dgn batry jln je. suis evo ni ptt nye boleh PnP dgn wiper satria ke?
Circuit diagram utk suis ni tak ada ke?
dapat tahu fungsi setiap wire tu pown jadi la kot.

jeff_tacra said...

suis evo tak boleh guna pada wiper satria, kena mod wiring baru dapat guna suis tu. satria menggunakan suis dan soket tambahan bukan menggunakan soket biru pada harness asal kereta

rud said...

Wayar api conect direct ke moto ke?

jeff_tacra said...

ikut diagram seperti yang dinyatakan di atas

Anonymous said...

slm..guru, klu kreta2 lama mcm toyota ke30 mcm mna plak?blh tnjuk ajr?

jeff_tacra said...

kat kereta toyota ke30 saya tak pasti macamana nak wiring rear wiper ni, sory

Anonymous said...

Utk semburan air, motor water tank ada tiga pin.macam mana nak connect. Yg tengah ground?water outlet ada 2 untuk motor wiper belakng.macam mana nak sambung hose 2 pergi satu kat belakang?hose air ke blkg biasanya ikut laluan mana?

Anonymous said...

Salam abam tacra... kalu wiper evo ni pakai suis wira aeroback ada masalah tak? Sebab masa kat halfcut, tokey tu kata boleh je guna. Risau pulak kalau ada apa2 implikasi.

jeff_tacra said...

wssalam... kena tengok pada bahagian soket dulu, ada sesetengah proton soket tak sama seperti soket mitsu, contohnya soket suis satria tak sama dengan soket mitsu

Anonymous said...

brapa upah pasang bro?
bro kt are mane?

Anonymous said...

salam bang sy nk tanya pasal `ground' kalau kita psng aksesori pada kereta blh x kita ambik ground direct dri terminal bateri????

jeff_tacra said...

boleh je nak ambik dari terminal bateri pun, tetapi satu body kereta itu sendiri adalah ground

Anonymous said...

salam, saya nak tahu laluan air semburan dari depan tank hingga ke belakang wiper?

jeff_tacra said...

Laluan hose sebelah kiri kereta bawah carpet hingga ke motor wiper belakang

macamacamla said...

Salam..
wiper belakang tu biasanya klu kita off suis akan stop auto ke tmpt asal ker?
sebab saya punya, off je suis, wiper pun stop terus wlaupun bukan pada tempat asal..

sebab wiring ker bang?
ni saya tengah cabut semua part dlm keta..
nak buat wiring balik..
owner lama buat cukup syarat..

jeff_tacra said...

yes, sebab wiring tak betul, patutnya off posisi mana pun dia akan balik tempat asal. ikut wiring macam kat atas untuk selesaikan masalah tu

Anonymous said...

Salam,mne nk crik kotak suis wiper ek...dashbord sy xade laa...

Anonymous said...

salam abg jeff, mcm mana nk buat wiper wira aeroback park sbelah kanan, kalau asal dia park tegak

Zamani Sulaiman said...

bro saya punya wiper mati kanan yg confusenye wiper saya pusing 180 darjah macam yg mati kiri semua member yg pakai wiper mati kanan semua x boleh 180darjah jadi soalan saya adakah sebenarnya wiper saya dr model mati kiri. berfungsi tanpa sebarang masaalah pelik ade ke wiper mati kanan boleh pusinh 180darjah.?@ salah wiring

Zamani Sulaiman said...

bro saya punya wiper mati kanan yg confusenye wiper saya pusing 180 darjah macam yg mati kiri semua member yg pakai wiper mati kanan semua x boleh 180darjah jadi soalan saya adakah sebenarnya wiper saya dr model mati kiri. berfungsi tanpa sebarang masaalah pelik ade ke wiper mati kanan boleh pusinh 180darjah.?@ salah wiring

SYARIKAT MH-P ENTERPRISE said...

As salam abg jeff_tecra Nak Tanya tentang wiper kereta proton wira 1.6..wiper ada 3 speed kan iaitu speed 1 int timer,speed 2 low,speed 3 high..masaalah yg telah berlaku di wiper sy ialah bila petik suis speed 1 int timer wiper begerak seperti speed low tidak berfungsi setiap saat seperti biase mcm kreta lain..sedang kan sy sudah tukar suis wiper yg bru 1 set dengan signal light..apa yg patut sy lakukan untuk masaalah yg telah berlaku ini..

Mohd Khairuddin said...

salam abg jeff motor wiper belakang yg mati kanan kalau nak tukar jadi mati kiri nak kene tukar wire ke..minta pencerahan

Jeff Tacra said...

kena tukar motor wiper yang mati kiri, biasanya diambil daripada mitsu GSRT