Free Air Sub Woofer (Vol. 2)

bertemu lagi... paparan entri kali ini ialah saya nak mod sedikit pada bahagian hadapan sub woofer yang dipasang pada belakang seat kat kereta sendiri. sebenarnya telah ada entri terdahulu bagaimana cara memasang free air sub woofer pada bahagian belakang seat. cuba cari tajuk entri Free Air Sub Woofer (Vol. 1). entri terdahulu ini anda dapat mengetahui bagaimana memasang sepasang sub woofer secara free air iaitu tidak menggunakan box, infinite baffle free air


3 biji nat untuk mengeluarkan seat, lihat entri sebelum ini bagaimana cara untuk mengeluarkan seat pada kereta


setelah bahagian penyandar dibuka akan nampak sound proof yang dilapik pada papan woofer yang dicustom


sound proof asal pada seat belakang kereta wira sedan. sebenarnya sound proof ini dilapik pada board kertas standard belakang seat


inilah MDF board untuk pasang sub woofer, nampak sedikit kelakar sebab bracket custom yang digunakan agak tak cantik sebab bahan tak ckup, ambik mana yang ada sahaja, tapi tak nampak pun sebab berada pada kedudukan belakang seat apabila seat dipasang nanti


bracket custom untuk memegang MDF board. kat body kereta dah ada lubang-lubang tertentu cuma pasang bracket dan masukkan nat sahaja. kena tebuk lubang nat kat board sahaja


kali ini saya alas atau tampal dengan insulflex pada bahagian hadapan board berkenaan, jadi akan terlindunglah bracket custom tadi, barulah nampak kemas, kan...


potong mengikut lubang speaker dengan berhati-hati sebab kalau terlajak memang boleh mencederakan woofer tersebut


sebelah dah siap dipotong


dah siap sepenuhnya


bracket custom telah terlindung di sebalik insulflex. di samping itu insulflex ini berperanan juga sebagai sound proof untuk memantapkan lagi bunyi woofer nanti


pandagan bahagian dalam boot


sepasang woofer dual voice coil (DVC) blaupunkt velocity


bahagian belakang juga dah siap ditampal insulflex. atas tu ialah alpine 6 disc changer


sub woofer DVC blaupunkt 400 watt 10 inci. dengan pemasangan woofer free air ini tidaklah memakan ruang bagasi tidak seperti menggunakan box, dah jadi separuh boot untuk tempat meletak barang. harus diingat kalau hendak menggunakan setup seperti ini anda perlulah mendapatkan jenis woofer yang didesign khas untuk free air, biasa spec ada ditulis pada box woofer semasa membeli nanti, atau boleh juga tanyakan tokey kedai jenis woofer tertentu


dah kembali seperti asal, bunyi pun dah semakin mantap sebab MDF board tidak lagi bergetar seperti sebelum ini

sekian, terima kasih
jumpa lagi

11 comments:

amir said...

assalam abg jep....kat mana boleh dapat mdf board??

jeff_tacra said...

boleh beli kat kedai yang pasang audio kereta, sesetengah kedai accssories pun ada jual kalau kita nak beli sikit

Anonymous said...

yg penumpang belkg xrasa gegar2 ke bila speakr tu buka volume kuat abg jef??

fazsly08@yahoo

jeff_tacra said...

tak ada masalah gegar sebab seat tu bukan rapat denganspeaker, masih ada ruang antaranya

Anonymous said...

salam abg jeff...klu keta persona bleh buat x bang...sbb seat dia pecah dua dan xda papan asal
tq..(eddie)

Anonymous said...

salam...abg jeff bz ke..

Anonymous said...

salam boss,,..perlu tambah amp x utk setup woofer jenis free air mcmni ?

jeff_tacra said...

kena pakai power amp untuk drive sub woofer

din said...

Kalu pasang kat iswara aerobick boleh tak bro jef?

din said...

Kalu pasang kat iswara aerobick boleh tak bro jef?

zalia hana said...

mana nak dapat insulflex ni abg jef??
sy dok jb ..