Power Window Switch - Viva

selamat berpuasa... entri kali ini ialah mengenai bagaimana nak DIY power window switch perodua viva yang kadang kala boleh tidak berfungsi sama ada hendak menaikkan atau menurunkan cermin. masalah ini boleh diselesaikan secara DIY sahaja


suis power window sebelah kiri (co pilot) ini tidak berfungsi ketika hendak menaikkan cermin, dah sampai masa untuk diservice


buka door trim dan unplug soket switch. perhatikan 4 bulatan merah untuk mengeluarkan suis dari door trim


naikkan besi 4 penjuru tadi seperti dalam gambar


tolak suis ke arah hadapan


keluarkan suis dari door trim


umpil secara berhati-hati penutup board switch


dah nampak board switch


keluarkan besi contact switch


4 tanda seperti di atas merupakan tempat yang perlu dicuci dan dibersihkan dengan cara mengikis permukaan contact switch dengan menggunakan flat screw driver. pada switch ini nampak macam kesan gris sebab itulah contactnya tak berlaku dengan baik


apabila dah dibersihkan pasang balik contact switch


pasang balik contact switch seperti kedudukan di atas, jangan bertukar kerana boleh mengakibatkan switch tak function sepenuhnya


pasang contact switch satu persatu


dah siap pasang contact switch pada board


pasang semula pada housing switch


pasang cover dan test switch kat kereta, masalah dah selesai

sekian, terima kasih
selamat berpuasa

Fender Side Signal Blink

ada dalam kalangan kita yang berminat untuk menjadikan fender side signal ikut on apabila lampu kereta dihidupkan. ini bermakna lampu signal kat fender turun hidup sebaik sahaja switch lampu dibuka, apabila lampu signal di on, signal berkenaan ikut berkelip seperti biasa tanpa apa-apa masalah. di bawah ini saya tunjukkan diagram yang tak seberapa yang saya buat, maklumlah... tak pandai lukis dengan menggunakan komputer tetapi sekadar boleh dijadikan panduan untuk semua


ini fender side signal mitsu sebab permukaannya rata, kalau wira ada keluar sikit


signal fender perodua viva


lampu kecil perodua viva yang perlu di'tap' dengan wire dari signal nanti


ini gambar socket lampu kecil perodua viva



ini lah diagram ringkas untuk panduan bagi menjalankan projek ini. pertamanya kenal pasti wire negative dan positive lampu signal, kebiasaannya bagi wira wayar negative berwarna hitam. wayar negative inilah yang perlu dipotong dan wayar yang dari bateri atau enjin kereta hendaklah dibalut dengan tape hitam. yang nak digunakan nanti ialah wayar negative dari signal itu sendiri



apabila dipotong, wayar negative dari signal hendaklah disambung ke wayar positive lampu kecil. kenal pasti dulu color untuk wayar positif lampu kecil dengan menggunakan multimeter atau test lamp. apabila dah jumpa, tap wayar negative dari signal kat situ dan kemaskan wire. dah selesai dan bolehlah test dengan membuka lampu dan on signal kereta anda


ni cara nak buka fender signal wira, gunakan skru driver yang dijolok melalui pintu kereta untuk membuka lock fender signal berkenaan


keluarkan signal


wayar hitam aka negative yang perlu dipotong


tap wayar yang dipotong tadi ke sini


kenalpasti wayar negative dan positive. tap wayar positive dari signal yang dipotong tadi


siap sepenuhnya, dah berjaya on semasa buka switch lampu dan berkelip bila bagi signal

sekian, terima kasih
selamat berpuasa

Works Air Filter - Viva

selamat berpuasa.... entri kali ini ialah penukaran air filter standard perodua viva ke aftermarket air filter secara drop in, bermakna hanya menggantikan filter element sahaja tanpa membuat apa-apa ubahsuai. kalau hendak menggunakan open pod pun boleh tapi kena mod sikit dengan membuat piping antara throttle body ke air filter. guna drop ini pun dah memadai, bukannya enjin yang sudah diubahsuai, standard je


inilah box air filter standard perodua viva 1.0cc, dibawahnya terletak air filter


terlebih dahulu unplug soket sensor seperti yang ditunjukkan di atas untuk memudahkan kerja menanggalkan housing filter berkenaan


apabila penutup box dibuka nampaklah kedudukan air filter standard


keluarkan air filter dan akan kelihatan seperti di atas iaitu 3 coil plug. enjin 3 silinder je ni tapi boleh tahanlah viva, boleh dikatakan powerlah jugak dalam kategori enjin seperti ini


owner telah memilih air filter aftermarket jenis WORKS dengan harga tak sampai rm150. untuk makluman air filter viva 1.0cc ini sama dengan air filter myvi 1.0cc, so boleh pakai antara keduanya. penggunaan air filter aftermarket lebih tahan daripada air filter standard yang perlu ditukar apabila service kereta, kalau guna yang aftermarket tak perlu tukar, hanya cuci je sampai bersih, lebih berbaloi


WORKS air filter for viva 1.0 dan myvi 1.0


try masukkan filter dalam housing atau penutup box, memang ngam tak perlu apa-apa pengubahsuaian


perbandingan antara filter standard dengan WORKS air filter


pasang pada enjin dengan kedudukan bucu segi empat pada bahagian kanan hadapan, seperti tertera pada gambar. bucu lain shape bulat sikit


lepas pasang plug in semula soket sensor tadi dan kemaskan balik 4 klip untuk mengetatkan penutup filter ni


dah pun siap, kerja ni agak senang sahaja

sekian, terima kasih
selamat berpuasa

Innovate Wideband LC1

entri blog kali ini ialah mengenai alat untuk tuning engine management kereta seperti safc, emanage dan lain-lain lagi. innovate wide band ini saya beli untuk kegunaan sendiri. SAYA TIDAK MENJALANKAN KERJA-KERJA TUNING KERETA LAIN


barang dibeli terus dari US secara online


US postage paid


kotak innovate wideband LC1


pakej yang dapat


dapat sekali gauge, sensor dan bosch sensor


sensor diletak di ruang enjin


pemasangan kekal di kereta sendiri


proses wiring


palai soket power supply komputer dekstop


dah siap sambung


blue gauge innovate


bacaan air fuel ratio untuk tuning safc


sambung dengan laptop


bacaan air fuel pada laptop


graf pun ada sekali

sekian, terima kasih
jumpa lagi