Refurbished Perdana Headlamp

bertemu lagi setelah agak lama saya tidak update blog ini. belum terlewat untuk mengucapkan selamat hari raya kepada semua, sibuk sikit bulan puasa jadi lepas raya ni boleh saya menambahkan entri-entri terbaru kerja-kerja diy yang saya lakukan. entri kali ini ialah bagaimana proses untuk dibaik pulih headlamp perdana yang dimasuki air. sahabat saya menghantar headlamp ini kepada saya untuk membaiki balik semoga segala masalah yang dihadapinya boleh diselesaikan


sahabat saya telah menghantar lampu yang telah siap dibuka daripada keretanya kerana hendak menggunakan kereta. dia tinggal je headlamp ini kepada saya

perhatikan gambar di atas, sebenarnya telah ada usaha yang dilakukan oleh pomen terdahulu untuk menghalang air memasuki ke dalam lampu, gam putih digunakan

kesan gam lama tetapi air tetap masuk juga, mungkin pada bahagian lain kot air masuk. jadi keputusannya saya akan pisahkan cermin daripada housing headlamp berkenaan. dengan menggunakan hair dryer panaskan sekeliling headlamp sambil umpil perlahan-lahan dengan menggunakan srew driver flat sehingga tertanggal kesemunya. perlukan kesabaran untuk melakukannya, lakukan sedikit demi sedikit

 housing dan cermin lampu telah dapat dipisahkan

 kesan gam lama yang dah keras

 buang gam lama

 kesan gam lama yang dikeluarkan

 gunakan windscreen sealant sebagai gam baru

kesan gam seperti ini mestilah dibuang, tak perlu buang sehingga licin atau habis, memadai hanya sedikit sahaja

letakkan gam baru pada bahagian lurah headlamp

 panaskan gam dengan hair dryer

panaskan sekeliling headlamp supaya gam cair sedikit. apabila dah nampak kesan cair bolehlah anda melekatkan kembali cermin headlamp dan tekan perlahan-lahan sehingga rapat seperti asal tadi. semasa merapatkan housing dengan cermin panaskan dengan hair dryer supaya gam menjadi lembut dan memudahkan kerja-kerja melekatkan kembali headlamp tersebut

 sudah siap sepenuhnya

 tiada lagi kesan gam lama

dah nampak lebih kemas, mudah-mudahan air tak masuk lagi

sekian, terima kasih
jumpa lagi

3 comments:

sham zam said...

Assalam.bro..kit untuk crytalize headlamp tu ada lg tak

Faris Ghazali said...

Salam bro jeff..mcm mna nak bukak bumper depan perdana?

Faris Ghazali said...

Salam bro jeff..mcm mna nak bukak bumper depan perdana?