Viva Autoflip Side Mirror

bertemu kembali dengan entri mengenai pemasangan side mirror autoflip perodua viva yang diambil dari daihatsu AVY keluaran japan. side mirror hanya plug and play tetapi wiring kena buat balik memandangkan soket side mirror viva dengan avy sangat berbeza. gunakan 3 wire asal pada kereta untuk adjust cermin, cuma perlu tambah dua wire sahaja untuk fungsi flip side mirror. prses wiring pada kereta sedikitpun saya tidak memotong wiring asal sama ada pada suis atau pada soket side mirror. kena buka pin asal dan cucuk pada soket avy dan pada suis saya gunakan pin lain dan dicucuk pada soket, keterangan lanjut akan saya paparkan di bawah ini

terlebih dahulu kena umpil cermin bagi kedua-dua side mirror sama ada viva atau avy untuk menyalin kulit luar viva kepada side mirror avy, tak perlu cat lagi. umpil cermin dengan berhati-hati seperti gambar yang ditunjukkan. perhatikan ada tempat yang disediakan untuk screw driver flat untuk mengumpil cermin

keluarkan cermin side mirror avy

bahagian luar inilah yang perlu ditukar dengan side mirror viva nanti, jadi tak perlu susah-susah beli cat atau hantar kedai untuk cat baru. hanya gunakan semula cover side mirror viva sahaja

klip yang perlu dibuka untuk membuka cover luar side mirror, ada 3 klip yang perlu diumpil dengan menggunakan tangan sahaja. tak perlu gunakan apa-apa tool kerana dikhuatiri akan patah klip tersebut

keluarkan cover side mirror

cover side mirro viva yang berwarna putih (atas) dan dari avy (bawah)

seterusnya pasang balik cover side mirror viva pada side mirror autoflip avy. sekarang dah bertukar wajah menjadi warna asal kereta

seterusnya proses wiring pula perlu dilakukan. sebelum ini side mirror asa viva hanya mempunyai 3 wire sahaja dan sekarang terdapat lima wire iaitu tambahan dua wire untuk buka dan tutup side mirror. wire pada soket asal side mirror viva tak perlu potong, hanya keluarkan pin asal pada soket asal dan masukkan ke dalam soket side mirror avy. jadi hanya perlu tambah dua wire sahaja untuk buka dan tutup side mirror. dah selesai untuk soket side mirror

ini ialah pin soket yang saya ambik dari soket terpakai wiring lancer untuk digunakan pada soket suis perodua viva. wire tak perlu ambik, hanya ambik pin sahaja

 pin yang akan dipadankan dengan soket suis asal viva nanti

masukkan wire dari 2 wire untuk flip side mirror ke dalam pintu dan melalui getah untuk ke bahagian bawah dashboard

ini laluan wire dari pintu kiri, melalui bawah dashboard ke bahagian kanan untuk disambukan dengan suis nanti

ini ialah soket side mirror avy dan wire asal perodua viva saya pindahkan ke dalam soket ini, hanya tambahan ada dua wire untuk flip

ini pula pin yans saya gunakan untuk dipadankan dengan soket asal viva, jadi tak perlu potong mana-mana wire, hanya cucuk je dalam soket asal

close up pin lancer yang digunkan tadi. sekarang ada dua soket iaitu satu soket asal suis perodua viva dan satu lagi soket suis avy

dah siap sambung dan test side mirror anda

apabila dah siap sepenuhnya, masukkan suis ke tempat asalnya. untuk makluman suis side mirror avy tidak boleh dimasukkan pada tempat asal suis perodua viva kerana suis avy agak panjang sedikit dengan viva. saya gunakan suis daihatsu L5 atau L7 pun boleh digunakan, sebab itulah suis ini nampak terbalik tapi masih boleh dimasukkan dengan kemas pada tempatnya

video
sekarang side mirror autoflip dah berfungsi sepenuhnya pada perodua viva

sekian, terima kasih
jumpa lagi


re-Spray Spoiler, Skirt, Side Mirror etc

bertemu lagi dengan entri mengenai cara mengecat kembali part-part tertentu pada kereta terutamanya bahagian kecil seperti side, mirror, spoiler, lips, skirt dan sebagainya. dengan hanya menggunakan spray tin sahaja sekiranya teknik yang digunakan betul hasilnya boleh dikatakan memuaskan. paparan saya kali ini menggunakan spray yang dimasukkan ke dalam tin spray, jadi kualitinya lebih baik daripada spray di kedai biasa. spray bancuh ini macam ni, ada kedai yang menjual spray automotive yang menyediakan perkhidmatan memasukkan cat ke dalam tin spray dengan menggunakan mesin dan peralatan khas, jadi kita boleh pilih sama ada hendak menggunakan cat bermutu atau cat biasa dan warna cat pun mengikut warna sebenar kereta dengan menggunakan bancuhan berkomputer

kalau di kuala terengganu anda boleh mendapatkannya di kedai menjual cat kereta, jalan gong kapas berhadapan dengan sekolah kebangsaan gong kapas. bersebelahan kedai cat ini keda membaiki seat kereta

kebiasaan tin berwarna putih dan ditampal dengan nama kedai dan no telefon cawangan kat tempat lain

selain cat anda juga perlu dapatkan kertas pasir dengan nombor tertentu seperti yang saya gunakan 3 jenis iaitu untuk menggosok kali pertama menggunakan kertas pasir grit p600 sahaja

selesai menggosok dengan kertas pasir pertama, gosok lagi dengan kertas pasir grit p1000

 akhir sekali dengan menggunakan kertas pasir grit p2000

 prose menggosok menggunakan kertas pasir dilakukan

lakukan hingga betul-betul licin dan akhir sekali dengan menggunakan kertas pasir grit p2000

 spray pertama perlulah senipis yang boleh dan biarkan kering selama 5-10 minit

lakukan spray sebanyak 3 layer dan setiap layer tunggu hingga kering selama 5-10 minit. pergerakan mestilah secara kiri dan kanan semasa proses spray dilakukan supaya cat tidak tertumpu pada satu-satu kawasan sahaja dan ini boleh menyebabkan cat meleleh ke tempat lain

selepas 3 layer atau lebih, tunggu selama 15-30 minit barulah dispray dengan clear mengikut kaedah yang dinyatakan di atas. gambar menunjukkan 3 layer spray clear telah dilakukan. apabila betul-betul kering iaitu kebiasaannya saya tunggu sehari barulah gosok perlahan-lahan dengan kertas pasir grit p2000 untuk meratakan permukaan clear tadi dan kemudianya polish permukaan bahan yang dicat tadi dengan bahan polish kereta yang sesuai
 spoiler yang telah siap dipasang pada kereta

 lips yang dispray menggunakan spray tin

spoiler gsr menggunakan kod sama seperti warna kereta dimasukkan ke dalam tin. 5 tahun lebih masih belum pudar lagi

side mirror pun saya gunakan spray tin

sekian, terima kasih
jumpa lagi