Autoflip Side Mirror Switch

bersua lagi... entri kali ini mengenai pemasangan LED pada suis side mirror autoflip lancer. kebiasaannya bulb biasa di dalam suis berkenaan banyak yang rosak sebab itulah apabila kita membuka lampu cahaya daripada suis yang sepatutnya hidup tidak berfungsi. jadi saya tunjukkan bagaimana langkah memasang LED 12v yang ternyata lebih tahan lama daripada bulb asal

pertamanya buka lock housing switch seperti gambar di atas, umpil perlahan-lahan kerana plastik hitam ini agak mudah untuk patah

apabila dah dibuka lock tadi maka umpil perlahan-lahan kiri dan kanan board suis untuk mengeluarkan suis dari housingnya

 keluarkan board suis

 board suis dah dapat dikeluarkan dari housing suis

 pcb board suis

 ada marking nama lagi ni, dari negeri cik siti wan kembang pos untuk masukkan LED pada suis ini

 bulb asal yang berkondom biru yang dimasukkan dari bawah board tersebut

untuk menukar bulb atau LED terpaksa memisahkan board atas dan bawah, jadi perlulah desolder kesemua pin yang ditunjukkan di atas

 pisahkan board atas dan bawah

 bulb asal

 kedudukan tapak bulb dari bawah pcb board tadi

 keluarkan bulb asal

 masukkan LED baru
 dah siap pasang boleh test LED tersebut
 LED putih

LED biru

sekian, terima kasih
jumpa lagi


10 comments:

CCFC said...

Led berapa V & amp?

sasa said...

bulb tu xd polarity kn ckgu, tp mcm mne nk smbgkn led yg ad polarity

sasa said...

bulb tu xd polarity kn ckgu, tp mcm mne nk smbgkn led yg ad polarity

fadlhi khalid said...

asmkm,biase klau untuk suis, led jnis mcm mne yg bleh pki.

jeff_tacra said...

LED sais 3mm boleh digunakan pada semua suis. guna yang 12v tak perlu resistor tapi kebanyakan kedai kat malaysia ada 3v dan yang ni perlukan resistor

Jaz M said...

Salam bro sya nak beli dkt bro led 12v

saiful norafandee ahmad said...

Assalam...klau motor side mirror boleh repair x?

Rahmat Ali said...

Assalam cikgu...
Cikgu ade jual led 12v x? Sy nk beli la..
Urgent..

sham safwan said...

salam...sy ade satu set autoflip..blum pasang lagi, dah test semua function kat side mirror gunakan bateri lampu suluh 9v, xde masalah, tp sy xtau cemane nak test suis tu fungsi ke tak. blh abg jeff tlg ajar x...ade sebelas wayar kat suis tu

Anonymous said...

Resistor tu rate yg brapa cikgu kalo nk beli..sy nk try bt..lepas tu kaki led tu cmana nk smbung or contact dgn circuit board cikgu?mohon penerangan sikit cikgu..nubis blur..