Over Size Disc Rotor

kali ini saya berpeluang menaiktaraf disc rotor sebuah honda jazz GE iaitu penukaran oversize disc rotor daripada disc rotor asal. saiz disc baru ini ialah kira-kira 285mm sahaja dan dirasakan penukaran disc yang lebih besar bagi sesebuah kereta boleh menambahkan lagi keberkesanan sistem brek kereta tersebut. anda boleh rujuk entri terdahulu mengenai braking sistem components atau pun anda boleh KLIK SINI untuk mendapatkan maklumat mengenai sistem brek kereta. ikut paparan di bawah sebagai panduan dan rujukan, mana tahu ada juga yang berminat untuk menjalankan modifikasi seperti ini dan sedikit sebanyak dapat mengikuti langkah yang perlu dilakukan dengan betul


inilah pakej yang anda dapat sekiranya membeli oversize disc rotor untuk honda JAZZ GE tahun 2008 hingga 2014, saya tak pasti honda JAZZ GK dapat menggunakan set ini atau pun tidak. apa yang diperoleh di dalam kotak ini ialah sepasang disc rotor bersaiz 286mm, sepasang bracket untuk pemasangan caliper brek dan satu set brake pad berwarna biru seperti yang tertera dalam gambar di atas


sebenarnya set oversize disc ini daripada brand VTTR keluaran negara taiwan. set pad brake pun daripada jenama yang sama juga. brake pad ini boleh dikatakan salah satu brake pad yang baik juga untuk digunakan pada kereta kita. tahap kepanasan pad brake ini ialah dalam lingkungan 50 degree hingga 500 degree. kalau tahap seperti ini nak turun dari genting pun tak jadi masalah, brek masih lagi mencengkam dengan baik. brake pad ini sama saiz seperti pad standard honda jazz kerana dalam proses modifikasi ini nanti kita tidak perlu menukar caliper lain dan hanya perlu menggunakan semula caliper brek honda jazz yang asal 


inilah disc rotor dan caliper serta bracket asal honda jazz ge 2014. saiz disc saya tak berapa pasti kerana tidak mengukurnya terlebih dahulu. dalam proses penukaran kepada saiz disc besar ini kita hanya perlu menukar disc rotor, bracket dan pad brek sahaja, manakala caliper asal ini masih digunakan lagi, tak perlu tukar caliper lain. seperti biasa keluarkan rim dan kemudian buka nat 14mm pada bahagian atas dan bawah caliper dan seterusnya keluarkan caliper. hose minyak brek ta perlu buka sebab caliper ini akan dipasang pada bracket baru nanti. langkah seterusnya keluarkan bracket caliper dengan membuka nat 17mm pada bahagian belakang disc rotor. akhirnya keluarkan pula disc rotor asal ini


lihat perbandingan antara disc rotor asal honda jazz (kiri) dengan vttr disc dan memang nampak agak ketara perbezaan saiznya. selain daripada saiznya yang besar, disc vttr ini juga didatangkan dengan slotted pada bahagian disc, jadi ini juga sebenarnya ada peranan tertentu ketika kita membrek


perhatikan pada bracket yang dipasang, kenapa warna berlainan dengan gambar di atas sekali, kenapa bukan warna merah. jawabnya owner kereta ini tidak berminat dengan warna merah dan saya telah spray bracket warna merah tadi dengan warna silver high temp. mula-mula masukkan disc rotor, pasangkan bracket, pasangkan pad brek dan kemudiannya pasangkan caliper. itu sahaja yang perlu dilakukan. jangan lupa untuk mengikat nat bracket bersaiz 17mm dengan kuat dan betul supaya tidak mendatangkan apa-apa masalah apabila membrek nanti. jelas tertera pada disc rotor ini iaitu jenamanya VTTR SPORTS dengan part number SBK106F


anda boleh lihat pada gambar ini iaitu caliper asal honda jazz boleh dipadankan dengan kemas pada bracket baru oversize disc ini. pastikan semasa memasang caliper letakkan sedikit gris pada lubang caliper pin atas dan bawah untuk melancarkan pergerakan caliper ketika membrek. satu lagi jangan tertukar antara pin caliper atas dengan yang bawah kerana ada sedikit perbezaan pada hujung pin tersebut. bahagian atas pinnya solid sahaja manakala pada bahagian bawah terdapat getah pada hujung pin caliper


apabila segalanya dah selesai dan telah berpuashati dengan kerja ini maka bolehlah kita memasang kembali rim pada kereta. owner kereta ini menggunakan rim bersaiz 16 inci dan saya tak pasti bagi yang menggunakan rim 15 inci oversize disc ini dapat masuk atau tidak, takur sangkut pada caliper. kalau ada rim 15 inci tadi boleh  lah saya mencubanya dulu 

apabila segalanya dah siap, berhati-hati semasa membawa kereta kerana brek ini masih lagi belum mencengkam sepenuhnya. kena ambil masa sedikit supaya permukaan disc dapat disesuaikan dengan permukaan pad brek. jangan terus lenjan, bawak perlahan-lahan dan saya kira mengambil masa seminggu juga untuk membolehkan sistem brek berkesan seperti asal

sincerely : jefftacra

5 comments:

Anonymous said...

Assalam ckgu jeff.. nice info. Nk tnya skit
1) brapa harga set oversize disc vttr ni?
2) ada set utk blkg skali x?
3) jazz gd boleh masuk x?

Tqvm

Jeff Tacra said...

satu set harga sekitar rm1k lebih sikit, set belakang pun ada kalau untuk jazz GE. model GD punya saya tak pasti

Nasharuddin Shaharun Ayumi said...

As salam tuan,
saya nasha, maaf post kat sini...nak tanya kenapa nak tukar plug utk saga flx 1.6 batang yg connect ke plug melekat susah nak cabut cuma plug coil saja yg tercabut...mohon bantuan camne nak buat.
terima kasih

Unknown said...

Boss...pasang dekat honda ek boleh x?? Pcd 100??

Unknown said...

Boss...pasang dekat honda ek boleh x?? Pcd 100??