Info & Tips Vol. 9

assalam dan salam sejahtera. entri kali ini saya akan terangkan mengenai wire tertentu yang terdapat pada kereta proton khususnya wira serta pengguna enjin 4G9X mitsubishi iaitu terdapat 3 wire bersoket sekitar firewall bersebelahan dengan servo brake dalam ruang enjin kereta. ada dalam kalangan pengguna kereta yang mengetahui apa fungsi wire tersebut dan saya percaya ramai dalam kalangan pengguna enjin jenis ini tidak mengetahui apakah tujuan soket serta wire tersebut. saya akan paparkan gambar kedudukan wire bersoket itu nanti di bawah ini. sebenarnya ada tujuan tertentu mengapa hadirnya wire tersebut pada tempat yang saya nyatakan tadi. tujuannya untuk memudahkan urusan kita juga :)




ok, sekarang bolehlah buka bonet kereta anda dan perhatikan pada tempat yang saya tandakan seperti kedudukan pada gambar di atas. wire itu sebenarnya sekali dengan harness besar yang melekat pada firewall kereta kita. enjin wira MMC sama ada 1.3/1.5/1.6/1.8 pun ada wire tersebut tetapi pada enjin wira VDO memang tidak ada. bagi enjin lancer mitsubishi pula ada pada enjin 4G13/15/91/92/93 manakala pada enjin siri 4G6X saya tak berapa pasti ada atau tidak.




sekarang perhatikan gambar di atas. terdapat 3 wire (satu wire sahaja setiap satu) yang mempunyai soket berwarna tertentu. pertamanya wire soket berwarna cokelat pada sebalah kanan panah di atas, di tengahnya pula soket berwarna hitam dan di sebelah kiri pula soket berwarna biru. ketiga-tiga wire ini ada penutup soket masing-masing dan sekiranya kita mencabut cap soket tersebut akan nampak pin wire pada bahagian dalam soket berkenaan. ketiga-tiga wire ini juga sepatutnya ada pada harness wiring enjin seperti yang telah saya nyatakan di atas tadi.


fungsi setiap satunya akan saya jelaskan iaitu bagi soket berwarna cokelat digunakan untuk melaras basic ignition timing enjin, warna hitam untuk menguji fuel pump sama ada berfungsi atau tidak manakala soket biru untuk disambungkan pada device tertentu untuk mendapatkan bacaan basic idle ketika melaras ignition timing.


soket cokelat
fungsi soket ini ialah untuk mendapatkan basic ignition timing sesebuah enjin dan kalau bagi enjin proton atau mitsu yang saya nyatakan di atas tadi sekitar 5 degree BTDC  ketika menggunakan soket ini atau pun sekitar 10 BTDC degree sekiranya tanpa menggunakan soket ini. bacaan ini adalah bagi sebuah enjin standard tanpa pengubahsuaian yang ketara. cara menggunakan soket ini ialah pertamanya off enjin, kemudian buka cap soket cokelat ini dan tap pin wire soket ini dengan wire lain dan tap ke body atau negatif kereta. start kereta dan pada masa ini semua peralatan lain hendaklah dimatikan dan kereta telahpun mencapai normal temp sekitar 80'C - 95'C. check engine light akan hidup merupakan perkara normal ketika menyambungkan wire ini ke body atau ground. dengan menggunakan timing light halakan ke arah crank pulley dan pada masa ini bacaan degree ignition timing pada crank pulley sepatutnya berada pada kedudukan 5 degree BTDC sahaja. sekiranya bacaan ini tidak diperoleh maka hendaklah kita melaras kedudukan distributor atau cam angle sensor enjin sehingga kita mendapat bacaan 5 degree BTDC pada crank pulley. ini merupakan basic ignition timing bagi enjin yang saya nyatakan. setelah selesai dan bacaan yang dikehendaki telah diperoleh, ketatkan balik nat distributor atau cam angle sensor sebanyak 12Nm torque dan kemudiannya matikan enjin. cabut balik wire soket cokelat yang disambungkan tadi dan bolehlah start semula kereta dan sekiranya kita menghalakan timing light pada crank pulley bacaan sekarang dah menjadi 10 degree pada keadaan standard. inilah kedudukan ignition yang ideal yang perlu diperoleh bagi enjin standard. ignition timing is variable within about 7' even under normal operating and it is automatically further advanced by about 5' from 10' BTDC at higher altitudes.


soket hitam
sekarang beralih kepada soket hitam pula yang fungsinya untuk menguji fuel pump sama ada hidup atau pun tidak tanpa membuka fuel tank kereta tersebut. tanpa start atau on kunci, buka cap hitam pada soket berkenaan dan sambungkan ke positif (+) bateri. sebaik sahaja bersambung ke + maka sekiranya fuel pump masih berfungsi kita akan dapat mendengar bunyi fuel pump hidup dan sebaliknya jika fuel pump rosak tidak akan mengeluarkan apa-apa bunyi. cara ini sangat berguna untuk mengetahui keadaan fuel pump kereta kita. lihat gambar di bawah untuk memudahkan pemahaman anda




dengan cara ini juga kita tak perlu test wire fuel pump pada bahagian bawah seat penumpang belakang, hanya tap dan sambungkan wire ke + bateri tanpa on atau start kereta


soket biru
soket biru digunakan untuk mendapatkan basic idle sesebuah enjin tetapi menggunkan special device iaitu primary voltage detecting tachometer, yang digital lagi baik untuk mendapatkan ketepatan bacaan idle speed enjin. sekarang pomen menggunakan MUT (multi unit tester) atau kita sebut sebagai komputer yang dicucuk pada port OBD kereta untuk mendapatkan reading tertentu dan boleh mengubah atau set bacaan berpandukan device tersebut. soket cokelat dan soket biru saling berkaitan untuk mendapatkan basic idle speed dan basic ignition timing secara manual tanpa device MUT. untuk dapatkan basic idle speed sambungkan soket biru pada device tadi dan kita perlu melaras BISS screw untuk mendapatkan bacaan yang tepat. kalau berpandukan rpm pada meter kereta mungkin ada ralat tertentu.




gambar atas ini merupakan cara menggunakan wire soket biru tersebut dengan menggunakan special device seperti yang dinyatakan di atas tadi. standard value idle speed lancer mitsu 4G9X sekitar 750-800 r/min. jangan sambungkan dengan MUT kerana apabila kita sambungkan MUT maka kita tidak lagi dapat bacaan basic timing malahan kita akan mendapat bacaan ordinary timing. semasa kita menggunakan soket cokelat tadi untuk mendapatkan basic ignition timing 5' BTDC tadi sekaligus kita menggunakan soket biru ini untuk mendapatkan basic idle pada sekitar 750-800 r/min. kalau tak ada device ini makan bolehlah kita berpandukan pada rpm digital seperti yang terdapat pada APEXI RSM, atau SAFC atau pun apa-apa gajet yang memaparkan rpm secara digital untuk ketepatan.




untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat sila rujuk manuals enjin tertentu kerana di dalamnya jelas ditunjukkan prosedur dan bacaan yang tepat bagi sesebuah enjin tertentu. harus diingatkan kesemua bacaan ini adalah untuk sesebuah enjin dalam keadaan standard. bagi enjin yang telah diubahsuai kemungkinan tidak sesuai lagi dengan bacaan seperti yang telah diterangkan. contohnya bagi enjin saya 4G93 MIVEC bacaan yang ideal bagi basic ignition timing adalah sekitar 3' BTDC sahaja dengan basic idle speed pula sekitar 800 r/min. keadaan ini banyak bergantung pada apa yang telah anda lakukan pada enjin anda dan saya percaya kebanyakan pemilik enjin 4G9X atau 4G6X tidak lagi berada dalam keadaan standard, terpulanglah pada pomen masing-masing yang mungkin mempunyai resepi tersendiri untuk menjadikan sesebuah enjin beroperasi pada tahap yang optimum tanpa memberi apa-apa kemudaratan bagi enjin anda

terima ksih
sincerely: jefftacra

Honda Jazz Slide Armrest Installation

bertemu lagi dengan entri pemasangan slide armrest honda jazz GE8. sebenarnya armrest yang bakal dipasang ini merupakan armrest keluaran honda juga tetapi dijual secara berasingan dan selalunya boleh diperoleh pada honda FIT GE RS. di negara kita memang agak sukar untuk mendapatkan armrest slide untuk jazz GE ini dan kalau ada pun yang dibawa masuk melalui kereta potong sahaja. harga 2nd yang diperoleh daripada kedai halfcut boleh mencecah sehingga rm650 dan harga ini hampir sama dengan harga brand new yang boleh dibeli secara online tetapi haru diingat kos pos ke negara kita agak mahal jugak, so total kalau beli baru dari luar negara sekitar 1k lebih juga. jadi saya mendapatkan armrest 2nd hand sahaja dari negara matahari terbit yang dibeli secara online dan hanya arm rest semata-mata yang disertakan bersamanya fitting dan nat serta bracket untuk dipasangkan pada konsol gear jazz GE. hanya satu bracket sahaja yang saya tidak dapat dan terpaksalah saya custom made bracket tersebut seperti mana yang akan saya paparkan di bawah nanti. sekiranya kita beli daripada halfcut kat malaysia ni kita akan dapat armrest berserta dengan konsol gear terus, hanya perlu plug n play sahaja pada jazz GE anda

inilah armrest slide untuk honda fit GE yang saya peroleh dari auction japan yang dibeli secara online. sebenarnya banyak web auction japan ini jadi kita perlu bid dengan buyer lain untuk mendapatkan sesuatu barang. saya hanya dapat armrest serta bracket yang akan dipasangkan pada konsol gear sahaja, manakala bracket pada lantai tidak diperoleh. namun bukan menjadi penghalang untuk memasangnya, kena gunakan sedikit kreativiti untuk mencipta bracket baru daripada besi yang tebal sedikit supaya kedudukan armrest nanti menjadi kemas dan tidak mudah bergoyang. armrest honda jazz aftermarket dan lain-lain kereta memang ada dijual, di negara kita sendiri pun ada tapi arm rest di atas memang keluaran honda juga

untuk memasang pada gear konsol asal jazz GE terlebih dahulu kita perlu membuka konsol gear tersebut, tak boleh pasang macam tu sahaja kerana ada sedikit modifikasi yang perlu dilakukan. kalau armrest aftermarket lain boleh pasang terus tanpa membuka konsol gear ini. pada bahagian hujung hadapan konsol gear keluarkan klip pada bahagian kiri dan kanan konsol ini. seterusnya umpil cover kecil pada bahagian gear (lihat gambar), tujuannya ialah hendak gerakkan tuil gear tanpa  on kunci kereta. apabila cover ini dibuka, masukkan kunci kereta pada lubang berkenaan dan dengan mudah tuil gear dapat digerakkan ke hadapan dan ke belakang. hal ini perlu dibuat kerana semasa hendak keluarkan konsol gear nanti kita perlu gerakkan tombol gear ini ke belakang untuk memudahkan kerja kita. pada bahagian belakang konsol gear ini juga perlu dibuka nat 10mm barulah dapat dicabut dengan mudah. sebelum tu cabut cover kecil pada bahagian bawah hadapan tuil handbrake dan terdapat satu klip pada bahagian tengah konsol gear, tarik sahaja ke atas dan dengan mudah konsol gear ini dapat dicabut daripada kereta

apabila konsol gear ini dikeluarkan terbalikkan pada bahagian bawah dan kita akan dapati sudah ada marking atau tanda yang perlu ditebuk lubang untuk masangkan nat untuk memadankan armrest pada konsol gear ini nanti. tebuk lubang kecil terlebih dahulu supaya apabila membuat lubang nanti tepat seperti yang disarankan, kalau tak tepat nanti nak masukkan nat akan tak sama, kena tebuk lubang lain pulak

pada bahagian bawah konsol gear kena tebuk 4 lubang besaiz 8mm dan pada bahagian tepi kiri dan kanan konsol lubang bersaiz 20mm. anda boleh menggunakan bit drill yang boleh diperoleh di kedai hardware. saya menggunakan bit drill seperti gambar di atas dan penggunaannya tools ini sangat membantu ketika hendak membuat lubang, hanya satu tool sahaja terdapat saiz lubang yang boleh dibuat bermula 4mm hingga 32mm. agak sukar nak dapat di hardware, saya beli pun secara online dari luar negara juga

kemudiannya, pasangkan armrest dengan memasukkan bahagian bawahnya ke dalam ruang yang telah sedia ada pada bahagian belakang konsol gear. terbalikkan konsol dan masukkan 2 nat 10mm pada bracket yang disediakan. ketatkan nat secukupnya. perhatikan lubang pada bahagian kiri dan kanan konsol gear ini. lubang ini perlu dibuat saiz 20mm dan nanti bahagian bracket inilah yang akan dipadankan dengan bracket lantai yang akan dibuat nanti. jadi kedudukan armrest ini memang kemas dan tegap. bahagian depan bracket terdapat pula 2 skru phillips yang perlu dipasangkan

inilah rupa dan kedudukan armrest apabila dipasangkan pada konsol gear. kedudukan agak kemas dan tidak bergoyang seperti kebanyakan armrest aftermarket yang lain. dinamakan armrest slide kerana bahagian atas armrest tersebut dapat ditolak ke hadapan untuk keselesaan pemanduan nanti

inilah bracket yang saya tak dapat sekali dengan pembelian armrest ini dan saya terpaksa buat sendiri bracket ini, kalau tak ada bracket ini nanti kedudukan konsol gear akan mudah bergoyang kiri dan kanan. gunakan kepingan besi yang dipotong mengikut saiz hampri sama dengan bracket pada bahagian bawah konsol tadi, tebuk dua lubang untuk dipasangkan pada bahagian lantai iaitu pada nat bracket cable handbrake seperti pada gambar. pada bahagian tepi pula tebuk lubang dan letakkan klip tread nat saiz 10mm (lihat gambar), jadi bracket pada konsol gear nanti akan diikat pada bracket ini dengan menggunakan nat 10mm pada bahagian kiri dan kanan konsol gear


pasangkan konsol gear seperti asal dan ketatkan nat pada bahagian kiri dan kanan konsol. apabila dah pasangkan nat maka bolehlah tutup lubang yang dibuat pada konsol tadi dengan cover yang selalunya dapat sekali semasa membeli armrest ini, tetapi kebanyakan armrest di kedai halfcut memang tidak ada cover kecil ini, terpaksalah kena beli sendiri. cover kecil ini juga disebut sebagai blanking grommet dan kalau nak beli di pasaran dapatkan saiz 20mm sesuai dengan lubang yang dibuat tadi juga bersaiz 20mm. inilah rupa armrest slide honda fit GE pada jazz anda. untuk memudahkan pemahaman anda bagaimana memasang armrest ini bolehlah rujuk link paparan video di bawah ini

terima kasih
sincerely: jefftacra

Honda Jazz 3rd Brake Light Replacement

assalamualaikum dan salam sejahtera. hari ini saya berpeluang untuk menambahkan entri blog saya ini dengan satu pengubahsuaian lampu brek ke-3 6 LED honda jazz dengan lampu brek 12 LED yang diambil daripada honda fit GD3. sebenarnya fungsi masih lagi sama dan masing-masing dapat menghasilkan cahaya lampu yang baik tetapi lampu brek ke-3 honda fit GD3 ini mempunyai 12 biji LED yang dapat menghasilkan cahaya yang lebih terang lagi jika dibandingkan dengan honda jazz yang mempunya 6 LED sahaja. sedikit pengubahsuaian perlu dilakukan pada wire lampu tapi tidak melibatkan pemotongan wire pada bahagian soket lampu, nanti penjelasan seterusnya akan saya paparkan di bawah nanti




gamabr atas ialah item baru lampu brek ke-3 honda fit GD3 tapi dalam projek saya kali ini saya cuma dapatkan lampu tersebut daripada kedai halfcut sahaja. ternyata harganya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan barang baru seperti di atas. di kedai potong lampu ini boleh diperoleh dengan harga sekitar rm60 - rm100 bergantung pada kondisi barang serta kepandaian buyer untuk tawar menawar ketika proses pembelian. sebaiknya anda test dahulu lampu ini, mana tahu balik rumah tengok ada LED yang tak hidup dan sebagainya, tapi kebiasaanya LED buatan jepun ini tidak mudah padam seperti kebanyakan LED biasa di tempat kita. pastikan soket dapat sekali semasa membeli tapi sebenarnya tak perlu pakai pun soket ini, kita boleh guna soket asal pada honda jazz nanti dengan sedikit pengubahsuaian pada wire sahaja




langkah seterusnya ialah kita perlu keluarkan lampu brek asal pada kereta iaitu dengan menekan klip pada bahagian kiri dan kanan lampu seperti yang ditunjukkan pada gambar, tekan dan tarik cover lampu brek untuk dipisahkan daripada lampu tersebut. perlu tekan dengan jari sahaja tanpa menggunakan apa-apa peralatan pun




unplug soket seperti yang ditunjukkan dan soket ini masih lagi digunakan ketika memadankan dengan lampu baharu nanti. soket lampu brek jazz sama sahaja dengan lampu brek fit GD3. untuk mengeluarkan lampu ini daripada kereta hanya perlu membuka 2 biji nat 10mm yang terdapat pada bahagian kiri dan kanan lampu, boleh rujuk gambar di atas. sebaik sahaja 2 biji nat ini dikeluarkan maka dengan mudah lampu tersebut dapat dikeluarkan, berhati-hati juga kerana wire masih melekat pada bahagian belakang lampu, kena keluarkan wire tersebut daripada tempatnya barulah lampu ini dapat dikeluarkan sepenuhnya




inilah sedikit perbezaan antara lampu jazz dengan lampu honda fit GD. daripada segi saiz dan bentuknya nampak sama sahaja cuma yang membezakannya ialah warna lens lampu tersebut iaitu merah dengan putih. satu lagi perbezaan yang paling ketara ialah bilangan LED pada kedua-dua lampu ini seperti mana yang telah saya nyatakan pada bahagian awal entri ini. pada bahagian belakang pula hanya sedikit perbezaan sahaja tapi soket tetap sama




sekiranya kita terus plug in soket asal tanpa membuat apa-apa pengubahsuaian pada wire ternyata lampu brek fit GD ini tidak akan berfungsi kerana kedudukan wire terbalik jika dibandingkan dengan lampu honda jazz. kita hanya perlu keluarkan wire daripada belakang soket dan ubah kedudukan antara dua wire ini sahaja. untuk keluarkan wire daripada soket ini begitu mudah sekali iaitu pertamanya anda perlu keluarkan klip putih (lihat gambar kecil) yang terdapat pada soket ini. klip ini berfungsi sebagai lock pada wire supaya tidak mudah tercabut daripada soket. apabila klip putih ini dikeluarkan, dapatkan jarum peniti atau apa-apa sahaja yang bersesuaian, masukkan pada bahagian hadapan soket dan tuil klip lock soket dan tarik wire keluar melalui belakang soket. buka kedua-dua wire ini dan ubah kedudukan antara kiri dan kanan sahaja tanpa perlu melakukan pemotongan terhadap wire tersebut, ternayata nampak lebih kemas dan asli. ini sahaja yang perlu dilakukan untuk menghidupkan lampu brek ke-3 honda fit GD3, mudah kan?




apabila sudah siap melakukan pengubahsuaian pada wire maka bolehlah anda memasang kembali lampu brek ke-3 tersebut, kenakan torque yang bersesuaian pada nat 10mm supaya tidak merosakkan lampu itu. selesai pasang lampu, plug in balik soket dan akhirnya pasang balik cover lampu tersebut. tibalah masanya anda menekan brek untuk menguji sama ada lampu itu berfungsi atau sebaliknya. inilah (lihat gambar) hasilnya apabila menggunakan lampu brek ini, 12 led menyala dan cahayanya lebih terang lagi jika dibandingkan dengan lampu asal honda jazz. nampak lebih jelas oleh pemandu lain ketika kita membrek pada waktu siang tambahan pula nampak lebih menarik sedikit kerana lens yang berwarna putih. bukan apa pun, nak kelainan sikit daripada biasa :)





gambar atas ini ialah perbezaan hasil cahaya antara lampu honda fit GD (atas) dan honda jazz (bawah). apa pun bergantung atas minat masing-masing, ada yang mengekalkan lampu asal dan ada yang menukarnya, fungsi tetap sama sahaja

terima kasih
sincerely: jefftacra

Engine Oil

bersua lagi dengan entri mengenai minyak enjin bagi sesebuah kenderaan. sesebuah enjin tak kira enjin apa sekali pun memerlukan minyak enjin untuk membolehkan enjin beroperasi dalam keadaan yang optimum kerana pemilihan minyak enjin yang tidak bersesuain dengan karektor enjin jentera anda boleh menyebabkan keupayaan enjin menjadi lemah dan tidak seperti yang diharapkan. dalam pasaran semasa di negara kita boleh dikatakan agak banyak jenama minyak enjin dengan masing-masing pengeluar ingin membuktikan bahawa minyak enjin keluarannya adalah terbaik untuk enjin sesebuah kenderaan. jadi pemilihan minyak enjin bagi jentera kita hendaklah dipilih berdasarkan pendapat daripada pengguna yang lain atau pun kita sendiri yang mencari maklumat mengenai minyak tersebut di samping kita sendiri menguji minyak tersebut pada jentera kita. 

pemilihan minyak enjin perlulah tepat dan ciri-ciri pemilihan minyak enjin ini hendaklah berdasarkan kepada beberapa kriteria seperti:
1. mempunyai kelikatan yang baik atau tinggi
2. mempunyai aliran yang rendah atau mudah mengalir
3. dapat bertahan dengan tekanan
4. mempunyai sifat sebagai pembersih
5. sesuai dengan suhu yang panas dan sejuk
6. tidak mudah menjadi wap


kelikatan minyak enjin diukur berdasarkan rintangan sesuatu minyak. kadar kelikatan semestinya sesuai dengan enjin anda. jika kelikatan minyak rendah kelebihannya minyak mudah mengalir dan sebaliknya jika kelikatan terlalu tinggi pengalirannya akan menjadi terlalu perlahan dalam sesebuah enjin. pengkelasan sesuatu minyak enjin adalah berdasarkan indeks kelikatan (viscocity indexs) minyak tersebut dan ianya mengikut standard SAE (SOCIETY OF AUTOMOTIVE ENGINEERS) iaitu sebuah badan khas yang profesional ditubuhkan bagi kejuruteraan automotif.

istilah-istilah yang digunakan seperti
API (american petroleum institute)
JASO (japanese automotive standards organizations)
ACEA (european automobile manufacturer association)
ILMA (independent lubricant manufacturerassociation)
STLE (society of tribologist and lubrican engineers)
NLGI (national lubricating grease institute)

kelikatan minyak enjin terbahagi kepada dua jenis iaitu monograde dan multigrade. monograde selalunya terdapat satu viscocity sahaja seperti SAE20, SAE30, SAE40 dan lain-lain, manakala kelikatan multigrade selalunya ditunjukkan seperti SAE0W30, SAE10W40, SAE5W40 dan lain-lain lagi. huruf W pada kod minyak pelincir bermaksud WINTER iaitu rating kelikatan minya pelincir yang diuji pada suhu sejuk manakala tanpa huruf pula ialah minyak pelincir yang diuji pada suhu panas. sebagai contoh SAE10W40 iaitu 10W adalah tahap kelikatan minyak pelincir pada suhu sejuk dan 40 ialah tahap kelikatan minyak pelincir pada suhu panas. semakin besar angka yang ditunjukkan semakin tinggi daya tahan minyak pelincir itu terhadap kepanasan oerasi enjin. bagi negara yang mempunyai iklim yang sangat sejuk minyak pelincir yang nilai W rendah adalah penting bagi memudahkan enjin dihidupkan. minyak pelincir monograde pula ialah iaitu minyak pelincir yang hanya mempunyai satu kelikatan sahaja sama ada semasa sejuk atau panas. kadar kelikatan monograde SAE40 boleh dikatakan sangat popular juga. walaupun di negara kita tidak ada musim sejuk yang bersalji  minyak pelincir multigrade juga turut memainkan peranan dan juga telah menjadi satu standard yang ditetapkan oleh pengeluar sesuatu jenama kereta. anda boleh merujuk kepada manual yang selalunya dibekalkan apabila membeli kereta baru



jenis minyak pelincir pula terbahagi kepada 3 bahagian iaitu minyak mineral yang kebiasaannya paling murah dan dapat bertahan sehingga 5000km sahaja. minyak semi sintetik pula adalah minyak pelincir pertengahan yang ada sesetengahnya mampu bertahan sehingga 7000km. minyak fully synthetic pula kebiasaanya minya paling nipis yang mampu bertahan sehingga 10,000km. minyak fully synthetic ini sangat popular bagi enjin moden keluaran baru dan antara yang kelikatannya ialah SAE 0W30, SAE 5W40, SAE 10W40 dan lain-lain lagi. sekiranya enjin dah berusia sebaiknya gunakan minyak yang berkelikatan tebal sedikit sepert 15W50. enjin kereta saya walaupun dah berusia tapi saya masih menggunakan minyak pelincir fully synthetic SAE 10W40 dari keluaran PETRO CANADA


bagi pengguna kenderaan yang seringkali menghadapi kesesakan lalu lintas seperti di bandar-bandar besar yang selalu membuatkan kenderaan tidak bergerak dalam tempoh tertentu, penggunaan minya pelincir yang mempunyai kadar kelikatan yang tinggi semasa suhu enjin panas adalah sesuai digunakan. apabila kenderaan terhenti-henti, sistem penyejukkan enjin yang biasanya mendapat bantuan daripada pengaliran udara menjadi kuran cekap dan seterusnya meningkatkan suhi operasi sesebuah enjin. pada masa ini minyak pelincir akan memainkan peranan penting dalam membantu menyerap haba yang terhasil daripada operasi enjin. minyak pelincir yang mempunyai gred API yang tinggi biasanya akan berfungsi dengan lebih baik, sebab itulah sekarang kebanyakan pengeluar minyak telah menaiktaraf API dari pada lama kepada baru iaitu kalau dahulu menggunakan API SM seekarang telah berubah kepada API SN


buat masa sekarang, minyak pelincir fully synthetic dan semi synthetic boleh dikatakan terbaik jika dibandingkan dengan minyak pelincir mineral. kebanyakan minyak pelincir yang dihasilkan telah dicampur dengan bahan addictive mengikut formula pengeluar minyak masing-masing dan bagi pendapat saya tidak perlu lagi kita menggunakan addictive atau oil treatment lain uantuk dicampurkan dengan minyak pelincir yang kita gunakan kerana campuran addictive aftermarket boleh menyebabkan viscocity minyak akan berubah. namun bergantung pada pengguna masing-masing sama ada nak tambah oil treatment lain atau tidak

kesimpulannya anda sendiri yang menentukan hendak memilih dan menggunakan minyak jenama apa dan kelikatan berapa untuk digunakan pada jentera masing-masing. pemilihan minyak enjin yang tepat boleh membuatkan prestasi enjin meningkat di samping menjadikan enjin lebih bersih. saya kira bagi pengguna yang menggunakan enjin turbo adalah lebih baik memilih minyak mineral atau pun semi synthetic sahaja memandangkan kebanyakan enjin lancer GSR TURBO sangat sinonim dengan bunyi hydraulic lifter pada enjin berkenaan. lagi pun sebaiknya enjin turbo perlu lebih kerap membuat penukaran minyak enjin iaitu pada setiap 4000-5000km sahaja.

walaupun enjin saya dah berusia saya masih menggunakan minyak fully synthetic keluaran petro canada yang berkelikatan SAE10W40 dan ternyata minyak ini bersesuaian dengan karektor enjin kereta saya yang selalunya saya membuat penukaran pada setiap 10k mileage.


semasa saya menggunakan perodua viva pun saya menggunakan minyak keluaran petro canada iaitu jenis supreme SAE5W30 dan ternyata tidak mendatangkan apa-apa masalah bagi kedua-dua buah kereta saya. petro canada supreme ini bukan minya HDEO tetapi hanya minya semi synthetic biasa sahaja.

sebenarnya ramai yang ragu-ragu apabila hendak menggunakan minyak heavy duty engine oil (HDEO) kerana kebanyakan minyak ini digunakan oleh lori diesel sahaja, tetapi harus dingatkan petro canada duron e 10W40 boleh juga digunakan pada enjin petrol, ada dinyatakan pada label botol minyak berkenaan untuk digunakan pada enjin diesel dan gasoline. 

adakalanya pada sesebuah enjin mengalami kekurangan minyak pelincir iaitu minyak pelincir menjadi hilang apabila sampai tempoh tertentu sedangkan enjin tidak bocor, jadi ke mana hilangnya minya ini? ada yang perlu tambah lagi minyak padahal penggunaan baru sahaja 3000km. penggunaan minyak yang vizcocity tidak sesuai dengan enjin ada kalanya minyak enjin bole terpeluwap dan hilang begitu sahaja dan ada kalanya masalah tertentu bagi sesebuah enjin yang menyebabkan minya pelincir terpaksa di top up dengan minyak lain. jangan ambil mudah terhadap minyak pelincir dan penukarannya pun mestilah mengikut jadual tertentu, jangan lengahkan penukaran minyak pelincir kerana kesannya boleh merosakkan sesebuah enjin kereta. bagi pengeluar kereta di negara kita selalunya penukaran minyak enjin yang disyorkan ialah setiap 5000km atau 3 bulan (mana-mana yang terdahulu) dan ada juga pengeluar mencadangkan penukaran setiap 10,000km atau 6 bulan (mana-mana terdahulu) bergantung kepada jenis minyak yang digunakan. selalunya kita menukar minyak pelincir pada setiap 5000, 7000 atau 10,000 tanpa mengikut bulan yang ditetapkan. bagi kereta baru hendaklah mengikut apa yang dicadangkan oleh pengeluar agar waranty kereta terjamin

terima kasih
sincerely: jefftacra

Automatic Transmission Cooler (Oil Cooler)

bersua kembali pada kali ini dengan entri mengenai pemasangan ATF oil cooler khusus bagi kereta automatik. sebenarnya cooler gearbox auto dah tersedia ada iaitu minyak atf disalurkan ke bahagian bawah radiator untuk menyejukannya dan seterusnya kembali semula pada gearbox. sistem penyejukan cara ini boleh dikatakan tidak berapa efisien kerana hanya menumpang pada bahagian bawah radiator sahaja dan sekiranya kita menambahkan oil cooler tambahan boleh menjadikan sistem gearbox sesebuah kereta auto lebih efisien dan dapat bertahan dengan lebih lama lagi. salah satu punca kegagalan gearbox auto ialah disebabkan minyak atf yang panas dan tidak dapat disejukkan dengan berkesan

sebenarnya terdapat banyak jenama oil cooler untuk gearbox auto ini dan kali ini saya paparkan pemasangan oil cooler brand jasma yang berharga sekitar rm200 yang boleh diperolehi di mana-mana kedai menjual peralatan performance kereta. disertakan sekali di dalam kotak ialah hose dan klip manakala bracket pemasangan terpaksa dibuat sendiri mengikut kreativiti masing-masing. brand jasma ini saya pasangkan pada sebuah wira auto bernadikan enjin mitsubishi 4G91

ini pulah ialah brand HAYDEN transaver yang saya pasangkan pada sebuah honda jazz auto. disertakan sekali kit pemasangan iaitu 4 unit klip, bracket pemasangan iaitu berupa seperti cable tie dan buku manual pemasangan. ikuti langkah pemasangan yang akan saya terangkan di bawah nanti

terdapat 2 kaedah dan teknik pemasangan iaitu sama ada masih hendakkekalkan cooler asal pada radiator ataupun direct pada oil coole tambahan tanpa melalui bahagian radiator. saya mencadangkan anda memasang menggunakan kaedah 1 iaitu masih mengekalkan laluan asal pada radiator kerana cara ini ternyata lebih berkesan lagi jika dibandingkan dengan kaedah kedua. pastikan dahulu hose sejuk iaitu hose masuk balik ke gearbox dipasangkan oil coole ini. cara menguji hose aliran minyak ke gearbox ialah cabut mana-mana hose dan lihat aliran minyak atf dan cara kedua ialah semasa enjin sejuk start kereta dan biarkan seketika dan anda sentuh hose atf. sekiranya panas itu menunjukkan hose outlet daripada gearbox dan sekiranya sejuk itu menunjukkan hose inlet ke gearbox. gunakan hose sejuk atau hose in atf ke gearbox untuk memasang oil cooler tambahan. ini bermakna tahap penyejukkan atf menjadi lebih baik kerana aliran atf dari gearbox masuk ke cooler radiator dan setersunya ke oil cooler tambahan dan barulah masuk balik ke gearbox

pilih tempat yang sesuai iatu seboleh-bolehnya tempatkan pada bahagian gearbox iaitu kalau boleh hose ke radiator sependek yang boleh. bagi honda jazz pemasangannya adalah mengikut gambar di atas dan gunakan bracket hitam yang disediakan untuk menempatkan oil cooler pada bahagian hadapan condenser. masukkan hose atas ke oil cooler dan seterusnya disambungkan terus ke gearbox. hose bawah oil cooler ini sambungkan ke radiator, jadi satu hose asal kereta tidak akan digunakan lagi. gunakan klip yang disertakan di dalam kit ataupun boleh gunakan mana-mana klip untuk mengetatkan hose agar tidak berlaku kebocoran nanti

pastikan laluan hose tidak bergeser terhadap mana-mana bahagian body kereta dan sekiranya ada hose yang bersentuhan dengan kereta balut hose atf ini dengan menggunakan insulflex atau apa-apa bahan getah yang lain kerana kemungkinan lama-kelamaan hose boleh bocor akibat geseran tersebut. ikat dengan menggunakan cable tie mana-mana hose agar kemas dan tidak mudah bergoyang

ini pula ialah kedudukan pada kereta wira yang menggunakan oil cooler brand JASMA. anda boleh pilih kedudukan mengikut kehendak masing-masing dan saya pasangkan dengan keadaan seperti gambar di atas supaya hose dapat dimasukkan dengan kemas ke bahagian engine bay kereta. boleh juga letak dengan kedudukan melintang tapi memerlukan hose yang panjang sedikit dan tambahan pula hose akan berlipat kerana dimasukkan ke dalam lubang pada bahagian hadapan kereta tersebut

sekali lagi diingatkan agar memberi perhatian yang lebih pada kedudukan hose yang bersentuhan dengan body kereta. lapik dengan getah atau bahan lain yang bersesuaian agar hose tidak rosak akibat getaran dan geseran semasa kereta bergerak nanti. sentiasa pantau keadaan hose ini dari semasa ke semasa agar keadaannya memuaskan

dengan pemasangan oil cooler tambahan ini terasa sedikit perbezaan semasa memandu kereta iaitu dalam cuaca panas atau dalam perjalanan jauh atf dapat disejukkan dengan baik, menjadikan pertukaran gear lebih smooth dan lancar. jangka hayat gearbox auto dapat bertahan lebih lama daripada biasa, tambahan pula terasa sedikit pickup dan boleh tarik panjang lagi daripada sebelumnya

terima kasih
sincerely : jefftacra