Evo Antenna For Saga

kali ini ditunjukkan bagaimana memasang power antenna evo kat body saga. kena minor mod sikit kat getah hujung antenna kerana body saga sedikit rata kalau nak dibandingkan dengan body wira atau waja. bukan boleh masuk secara plug n play tapi boleh buat punya. perlukan sedikit idea bagaimana mengubahsuai getah pada hujung antenna untuk dipadankan dengan permukaan yang rata pada saga ini


inilah kereta yang hendak dipasang antenna evo, owner merupakan ahli kelab SIC iaitu saga iswara club yang saya kira masih aktif sekarang, keahliannya ada di seluruh Malaysia ini. bukan tak ada antenna aftermarket yang universal dan boleh ngam untuk dipasangkan pada body saga tapi owner kereta ini sangat berkenan untuk memasang antenna lancer evo 3 pada keretanya. jadi peluang ini saya ambil untuk memansangkannya pada kereta beliau



antenna evo 5 steps yang bakal digunakan nanti, ada juga antenna ni yang mempunyai 7 steps tapi saya tak pasti adakah itu keluaran untuk evo 3 atau pun tidak. kalau 7 steps lebih tahan lama kerana ruas antenna pendek-pendek dah tidak mudah bengkok apabila ditiup angina terutamanya semasa memandu kereta dengan laju. kalau diperhatikan yang 5 steps ini pasti akan menjadi senget sedikit akibat kesan angin semasa memandu kereta


terlebih dahulu tebuk lubang dengan menggunakan drill yang sesuai dengan mengukur luas bulatan mengikut kepala antenna tersebut. bahagian dalam boot pula perlu pasang bracket custom dan inilah rupanya bila dah dipasang antenna dari luar. getah hitam terpaksa dipotong sedikit untuk disesuaikan dengan body saga yang rata ini. silikon hitam perlu digunakan untuk menutup ruang yang ada.



ini pula bahagian dalam tempat letak motor antenna. bracket besi digunakan untuk mengikat antenna berkenaan. terpulang kepada kreativiti masing-masing untuk memastikan motor antenna ini tidak longgar dan berada pada tempat yang sesuai.


lagi gambar dari luar antenna



lakukan proses wiring dan test antenna anda



dah siap... owner tersenyum riang, hehhe....


terima kasih
dan jumpa lagi...

8 comments:

Anonymous said...

salam,
bro untuk wiring,cable mana nak masuk ke radio?kat antenna ade 6 cable kan?

jeff_tacra said...

bagi color code wiring, kadang-kadang color lain-lain

Anonymous said...

salam bro,,kenapa motor antena yg gsr wira pnya berbunyi apabila antena tutup,,?bnyi mcm geseran gear yg berpusing...keta kwn saya pn jd bnda yg sama,,.

jeff_tacra said...

perkara biasa kalau bunyi geseran berlaku pada antenna semasa naik dan turun, tak ada masalah

Anonymous said...

assalamualaikum.....antena evo ada 5 wire. warna hitam/putih ada 2, biru/putih,pink, merah/hitam.
nak connect dr radio mcm mana ye? jika saudara ada drawing bole email pd saya {zainuddinzubir@yahoo.com}

terima kasih.....

muhammad fazli said...

assalam..bang,nk tnye harga antenna ni?die ade jual kt kdai accsori bese ke?

jeff_tacra said...

antenna ni ada jual kat kedai halfcut, kat accessories ada tapi jenis lain, tak sama dengan yang ni

Anonymous said...

abg jeff,blh x bagi jarak yg tepat nak tebuk lubang coz takut tersalah tebuk susah saya nanti...