Blower Aircond

kadang-kadang kalau angin ekon slow atau berbau kemungkinan blower ekon dah kotor atau terdapat debu-debu yang melekat padi bilah-bilah blower berkenaan. apa salahnya sekali sekala buka blower ekon untuk dicuci, angin pun jadi kuat sikit


inilah rupa blower mitsu, sama je dengan proton. tengok bawah glove box dan ada 3 skru kat blower berkenaan


unplug soket motor blower dan buka 3 skru, blower dah boleh dikeluarkan. jangan risau, gas ekon tak akan keluar. buka skru bersaiz 8mm di tengah-tengah blower berkenaan



asingkan motor dengan blower


keadaan blower yang kotor, hitam dengan debu


motor blower


cuci hingga bersih dan putih seperti gambar di atas. setelah kering pasang semula dan boleh jugak semburkan pewangi kegemaran anda.

terima kasih




60 comments:

Anonymous said...

benda ni kat blakang dashbox ke...dok dlm box yg itam tu ke...kena buka klip dulu kan..

jeff_tacra said...

duk dalam desbod, blh tengok belakang glove box belah co-pilot tu. ada nat 8mm 3 bijik

evil ghost said...

en jeff,trima kasih,baru wat d.i.y blower ni td...aircond jadi lebih sejuk...banyakkan d.i.y untuk gen2 skali ye!trima kasih!

jeff_tacra said...

sama-sama...

nazirul said...

brader jeff..blower ni duk mana. nak wat diy gak la..wa pakai honda city 03..cuak lak nk bukak

jeff_tacra said...

biasanya kipas blower ni duk kat bawah dashboard co-pilot

Anonymous said...

tu mangga sadap tu abe...hehehe

mohazam said...

salam bro. mau tanya.. kancil punya boleh cuci macam dalam ni gak ke?

jeff_tacra said...

kancil pun boleh, tak ada masalah

mangoax said...

perllu buka dashboard ke???? kalo ViVa plak camnerr... kat belakang glove box ke??

Anonymous said...

camnoi kalui myvi same place jgak ke?

jeff_tacra said...

lebih kurang sama jugak rasanya dengan myvi

Anonymous said...

abg jeff, nak tny ckit ni... kalu bau dr luar msuk dlm kete tu msalah blower gak ke??

Anonymous said...

bro jeff camne cara nak buka a/c vent yg tgh tu ek?? sy pny center a/c vent dah pth la... igt nak tukar tp x tau camna nak buka??

Anonymous said...

salam bro jef.wira 1.5 03 blower ni ada kat mn?buka dekat box glove tu tak ada pun 3 sru tu..

jeff_tacra said...

kena tengok melalui bawah glove box, buka dulu cover bawah tu, tengok area tepi sebelah kiri, ada soket putih masuk situ

Anonymous said...

yer bro..memang kat bawah, terlindung disebalik cover..hehe..1 lagi, kalau kita set ekon masuk kat depan, trasa angin die slow tapi kalau set ekon masuk blakang, ok..xder diy service ker...hehe...thanks bro jeff

Anonymous said...

salam bro,sy dah try cuci blower wira....masalah saya,saya try bukak blower dgn mengetuk enjin tu sebab terlalu ketat...bila dah siap basuh & pasang balik sume....bila on,pada level paling low,kipas tu tak mau pusing....bila letak level no2 baru dia pusing elok....enjin tu cam ketat skit,xjalan smooth....ade penyelesaian tak bro..??...thanks bro...

jeff_tacra said...

ni masalah resistor blower motor, cuba cari entri blog mengenai benda ni, ini mungkin sebab kena gegaran semasa mengetuk blower tersebut

Anonymous said...

2la,sy ingt pn cm2...kl ade entri tu,bro tlg infrm ek...thanks bro...

Anonymous said...

td sy dah pegi tanya kedai,dia ckap armature moto blower yg buat jadi cam2....brape ye nk tkr benda tu..?

jeff_tacra said...

benda yang sama kot seperti yang dinyatakan oleh kedai aircond tu, try search entri saya blog saya menh=genai blower motor resistor, dah ada penerangan mengenai benda ni

Anonymous said...

salam bro.saya cadang nk convert digital econ evo 3,dashboard da lama tukar evo3. apa parts yg perlu sya tukar?saya pakai wira 1.8 dohc.

jeff_tacra said...

kena dapatkan set ekon digital evo seperti blower, panel digital dan wiring

Anonymous said...

ok tq

wan said...

brpa kekutan mtor blower ini??
_Student_

Anonymous said...

abang........ mcm mn nak tau kompresor econ ade problem? bleh jlskn scra terperinci?

Anonymous said...

blower wira n gen2 sama ke bro nampak mcm sama...berapa rm harga blower ?

jeff_tacra said...

Nmpak lebih kurang sama tapi saya tak pasti adakah betul-betul sama atau tidak

Anonymous said...

salam..nk tanya..sy pakai enjin 4g92 dohc.. dashbord komplete skali. dulu boleh pakai heater. pastu bocor dan pomen terus buang paip air dr radiator ke heater dan tutup lubang heater tu.. skng sy nk guna blk fungsi heater tersebut. ada cara x? dan bahagian apa yg terlibat adakah perlu buka dashboard... terima kasih.

Anonymous said...

berapa rm blower baru ?

Zack said...

Salam Bro..
klu on air-cond then ada bau dari luar masuk ke ruang kereta, seperti asap lori/bas/bau lori smapah.. apa penyebabnya..?

jeff_tacra said...

controller yang adjust angin luar masuk tak tutup rapat

Aziz Zolkepli said...

salam abg jeff...untuk kereta wira ada tak penapis air cond..jika ada dimana kedudukannya?

Aziz Zolkepli said...

salam abg jeff...untuk kereta wira ada tak penapis air cond..jika ada dimana kedudukannya?

jeff_tacra said...

kereta wira memang tidak ada penapis untuk aircond

4G15 said...

motor blower utk viva 850 blh upgrade x? Sebab blower standard angin x ckup kuat.

akubiomed said...

Terima kasih dengan tips ini. Blower kereta Gen2 saya tidak kuat. Nanti cuba ikhtiar cuci blower ini dahulu. Terima kasih bro.

Anonymous said...

Salam abg jeff..sy masih tak paham cara nk buka blower wira dari mula..sy tak nmpak pon blower tu dari bawah glove box..tolong beri tunjuk ajar.

jeff_tacra said...

Kena buka panel plastik hitam bawah glove box tu dulu, kemudian tengok sebelah kiri sikit baru nampak

Anonymous said...

Blower kat bawah kotak putih tu ke?

son said...

Slamat petang cikgu.. macam mana nak adjust controller ni supaya angin luar tak masuk. Boleh tunjukan gambar untuk semua. Tq..

cva said...

Good one... Done it

cva said...

Good one... Done it

Mohamad Sarbini said...

salam abg jeff..kalau blower VIVA kt mana ek? ada pomen cakap nk kena buka dashboard sebab ia duk kt tgh2.mohon pencerahan.terima kasih

muhammadsidi said...

aircond sy bila buka 1dan2 x ada keluar aircond tapi bila buka 3 baru ada aircond,tetapi tu la kuat sangat angin dia keluar...apa masalahnya

metal brain asylum said...

yang ni resistor aircond ade problem. ada entry bab tu kat blog ni. :-)

Saiful Saiful said...

Macam mana hendak menbuka filter ac proton wira??

PIZAL JAI said...

Assalamualaikum. Blower aircond sy rosak baru2 ini...masalah power tak sampai (kabel putus) antara fius bawah stereng menurut pomen. Beliau membuat by pass tetapi blower masih berjalan walaupun kunci dicabut dan hanya dapat dimatikan dengan suis aircond pada panel. Kalau terlupa maka KO lah bateri kete.

PIZAL JAI said...

Assalamualaikum. Blower aircond sy rosak baru2 ini...masalah power tak sampai (kabel putus) antara fius bawah stereng menurut pomen. Beliau membuat by pass tetapi blower masih berjalan walaupun kunci dicabut dan hanya dapat dimatikan dengan suis aircond pada panel. Kalau terlupa maka KO lah bateri kete.

jack sparrow said...

Bro jeft,kalau carbon motor blower ni da abes n x run da,leh servis lg x or mmg kena beli motor baru????

nurulanisz said...

Bro jeff, kalau kreta elentra hyundai blower aircondnya kat celah mana?

Anonymous said...

Assalamualaikum bro...kalau proton exora..on aircond dalam masa 5 minit dah berbau hangit tu masalah blower gak ke..

Prabu Ravendran said...

Jeff buat entry pasal service air cond please..

ray said...

Bro jeff....kalo utk saga blm cara buka blower ekon sama jgk ke?

Unknown said...

Assalamualaikum boss...iswara aeroback mmg ada itu sahaja eaa...xde filter yg mcm kertas tu ke boss??

M.H Hambali said...

Assalamualaikum boss...iswara aeroback mmg ada itu sahaja eaa...xde filter yg mcm kertas tu ke boss??

ray ban said...

Assalamualaikum abg jeff..wira saya buka aircond jadi gegaran apa penyebab boleh cerita sikit?

Caghost Ajib said...

as-salam...bos cmna nak buka blower ekon wira a/b...sya dh tukar d/b dn gna enjin 4g91...sya tgok kt bwh tu x sama mcm yg lain lar...pencerahan...

Anonymous said...

salam bang nak tnye klu nak service blower perdana v6 pun mcm ni ke care dan kedudukannye?