Mivec Light Indicator part 1

bagi pengguna mivec di sini ditunjukkan bagaimana hendak membuat mivec light indicator iaitu masa mivec on LED akan hidup.

video

video mivec light yang berjaya dibuat



diagram kat ECU mivec. pinout seperti di atas adalah merupakan wire signal mivec (brown stripe yellow)



ikut diagaram seperti ini. signal mivec bersifat negative. resistor perlu digunakan bagi yang menggunakan LED kecil daripada 12v dan kalau nak guna 12v resistor tidak perlu digunakan


solder LED pada wayar


test LED dah hidup


4 LED tapi guna 2 atau 1 sahaja


masukkan LED dalam meter


tebuk lubang untuk masukkan LED

LED dah siap masuk


test LED dah hidup kat panel meter
dah pun siap

selamat mencuba
terima kasih

21 comments:

Rosafzaini said...

abg jeff, klu nak buat turbo Light Indicator camner? sbb sy pakai meter GSR biasa takde turbo indicator kat meter.
leh bagi diagram tak?

tacra aka jeff said...

mmm... turbo? tak pasti lah nak wiring macamana, kena tanya pada orang yang pernah buat

Anonymous said...

Salam abg jeff kalo nak wat kt mivec berapa modal yerk

jeff_tacra said...

modal tak banyak mana pun, cari LED dan RESISTOR serta wiring sikit

Anonymous said...

mcm mane nk wt erk? resistor tu nak cari kat mane?
Ecu mivek dok bawah dashbord atau bwh seat?

jeff_tacra said...

kalau pakai LED 12v tak perlu resistor. ecu mivec duk kat bawah kiri dashboard

Anonymous said...

tq abg jep nanti sya try buat

Anonymous said...

salam bro nk tanya skit
sy pkai ecu gsr auto
leh smbung trus ke turbo indicator?

Anonymous said...

salam bro jeff
sy pkai ecu gsr turbo auto
leh ke sy smbung trus dr ecu ke turbo indicator?

Anonymous said...

salam bos,sye pakai gsr,nak buat turbo indicator nyala,sbb saye pakai meter yg takde turbo indicator..nak taw pinouts signal kat ecu..sape2 pernah wat ,tolong ar..tengs

Sound-Checkerz said...

salam abg jeff...kt diagram ecu mivec tu apa maksud in dan out???

manchys said...

salam abg jeff,klu mivec 2nd generation sama ka point?

jeff_tacra said...

saya tak pasti kalau untuk point ecu mivec 2nd gen

Lard Kacem said...

bro, wa dh try wat, wayar positif wa dah sambung kat acc, pas tu bila on kunci LED akan terus menyala ... sepatutnya mcmtu ker? bila dh start enjin adakah LED akan padam? adakah mcmtu caranya? wa dh wat ikut diagram y lu bg tu tp bile tgk LED tu x padam wa x berani nk start bro takut ECU rosak, ECU bkn mudah nk cari bro

jeff_tacra said...

Salah wiring kalau macam tu, signal mivec bersifat negatif so masa mivec trigger barulah dia supply negati untuk hidupkan led, cek balik wiring

Lard Kacem said...

bro, tlg tnjuk scara detail cara penyambungan.... wayar dr ecu warna coklat belang putih adalah negatif, manakala penyambungan wyar positif di ambil dr acc right? tlg tnjuk bgaimana nk cari wyar acc? wa rasa wyar positif wa salah sambung rrrr... plz help, tq

Lard Kacem said...

wa dh berjaya wat bro, bila mivec ON lampu LED akn ON, tp wa nk tya sket, bila kita ON kunci pada posisi ACC. lampu LED akn menyala, bila ON kunci pada posisi penuh lampu LED akan padam, betol ka turutannya tu bro?

Anonymous said...

kne phm apa yg bro jeff bg tau...
bukan brown/white...sbb tu led meyala..
brown/yellow...

jeff_tacra said...

Hal yang melibatkan wiring kena perhatikan dan buat dengan betul- betul, jangan salah tapping...

Anonymous said...

salam bro....skrg ni sya pkai meter yg ada indicator turbo,klau nk wt indicator 2 on bila mivec buka sama ke cara macam yg bro tunjunkkan 2??

jeff_tacra said...

ada saya buatkan indicator turbo untuk mivec light, try search entri berkenaan