Timing Belt 4G92M Part 2

... sambungan dari part 1


pandangan atas setelah water pump dikeluarkan

water pump 4G92 mivec sama dengan 1.6/1.8


water pump baru beli kat eon service mahal kalau nak dibandingkan dengan kat spare part, tapi kalau yang eon punya bearing tak cepat bunyi macam GMB


kiri water pump lama dan kanan water pump baru oem eon


kedudukan water pump pada block, lihat bearing yang bergigi tu. yang berkilat atas tu ialah tensioner bearing


tensoiner bearing untuk timing belt pun lebih baik tukar yang baru


set timing belt baru berserta dua bijik tensioner bearing

timing belt lama


auto tensioner: sangat penting untuk menegangkan timing belt secara auto. kalau benda ni tak function boleh menyebabkan timing belt kendur dan seterusnya boleh menyebabkan timing betl lompat dari gigi campulley


untuk selaraskan auto tesioner ini memerlukan pin kecil atau skru allen, lihat dua lubang kecil berkenaan...

<< ... bersambung part 3 >>

7 comments:

mijon said...

Assalamualaikum Bang..

Kalau Engine 4G91, water pump dia same dengan model Wira yang mana?

jeff_tacra said...

enjin 4G91 water pump sama dengan wira 1.6/1.8

mijon said...

Orait, thanks byk2 bang

halim said...

bro jeff nk tnye brpe lame jngka hyat tensioner aouto tu.. ataupn kne tukar skli smasa tukar timing belt.. kalau benda tu rosak ape akn trjadi?

Bobomivec said...

Salam Bro Jeff...Berapa ek Harga Timing belt set tok mivec 1.6 ya?

Yang water pump oem proton tu ada jual kat kedai sparepart ke? banyak jual yg GMB punya x silap

and harga water pump sekali :)

jeff_tacra said...

belt sekitar rm200 tidak termasuk bearing dan water pump oem proton biasa ada jual kat eon service harga seratus lebih

jaccs said...

hi bro jeff,kenapa engine saya 4g91 itu auto tensioner, baru tukar guna tak sampai 2 tahun ,suara tensioner itu kemudian kembali .yg tensioner barang tu beli dari spare parts shop ,harga rm130 berikut .la tidak tahan guna lama kerana terlalu murah je?saya berharap anda memberi saya nasihat yg baik dan mesej.