Power Window Regulator

entri blog kali ini membicarakan bagaimana cara menukar power window regulator wira. sekiranya power window kereta anda tidak berfungsi tetapi ada kedengaran bunyi motor hidup bermakna regulator power window anda telah rosak, kena tukar yang baru


terlebih dahulu buka door trim, boleh lihat entri terdahulu bagaimana cara membuka door trim kereta wira


buka dua nat mata phillips seperti di atas untuk mengeluarkan cermin kereta


buka nat atas dan bawah, nat ini selari antara atas dan bawah, bertujuan uantuk membuka cermin. kalau dua nat ini tidak dibuka agak sukar sedikit untuk mengeluarkan cermin kereta anda


keluarkan cermin kereta dengan menarik ke atas ke bahagian dalam pintu, rujuk gambar


buka nat ini bagi membuka regulator


buka lagi dua nat iaitu kiri dan kanan dalam gambar


buka 3 biji nat yang memegang motor power window seperti dalam gambar


keluarkan regulator dengan cara menarik ke bahagian bawah pintu


setelah diperiksa didapati bracket putih bahagian atas regulator telah patah dan ini menyebabkan cable motor berbelit


kabel yang berbelit dan menyebabkan cermin tidak dapat turun dan naik dengan sempurna


buka 3 biji skru yang memegang motor pada bracket regulator untuk mengeluarkan motor berkenaan


jika anda ingin membeli regulator pastikan ianya sama dengan asal kerana terdapat 2 jenis regulator di kedai spare part iaitu pertama lubang 4 segi seperti di atas untuk memasukkan motor dan yang kedua lubang 3 segi, pastikan regulator anda menggunakan jenis yang mana satu. nanti kalau pergi ke kedai spare part tokey akan tanya jenis yang mana nak beli.....


masukkan motor pada regulator baru, ketatkan skru secukupnya


regulator power window proton wira yang boleh didapati di kedai spare part dengan harga rm40 sahaja. kalau nak yang ori mitsubishi harga boleh pitam sekejap iaitu sekitar rm200 lebih satu


pasang balik seperti kedudukan asal dan jangan lupa masukkan soket semula. sebelum pasang door trim test dulu power window sama ada berfungsi dengan baik atau tidak

sekian, terima kasih
jumpa lagi

72 comments:

Anonymous said...

tempoh pemasangan dalam 30 minit boleh siap nih...

Nor said...

regulator dan motor saya masih elok tapi cermin pintu belah kiri depan tetap takleh nak gerak...kena tukar main switch belah driver ke bang?atau wiring problem?

jeff_tacra said...

nor - try tukar main switch dulu, kemungkinan switch tu rosak

Anonymous said...

wira sy pkai kayuh tgn lg..klau nk tukar,kena beli motor dgn regulator ye?..ke brg yg jual kat spare part tu complete atau boleh beli asing2..

jeff_tacra said...

kalau dari kayuh tangan nak convert ke power window kena dapatkan complete switch, refulator dan motor serta wiring dalam pintu satu set

Anonymous said...

Salam abg jef, tahniah dan terima kasih atas ilmu yang dipaparkan. Boleh tak abg jef paparkan diy power window regulator waja yg sememangnya selalu patah. Waja saya rosak belah depan. Plan nak buat diy.

Anonymous said...

kalau cermin tu turun ok tp xleh nk naik pulak, biasanya apa yg problem abg jeff..???

Anonymous said...

Anonymous said...

kalau cermin tu turun ok tp nk naik jem tak dpt nek abes, tp bila cermin tu basah turun nek ok pulak, biasanya apa yg problem abg jeff..???

Anonymous said...

kalau abg jef tak nak jawab, meh sini saya jawab.
kalau turun senang nak naik susah, cuba beli griss rubber, sapukan di getah bingkai cermin tu..mungkin boleh elok.

Fariq said...

kalau naik susah, kalau griss rubber pun x jadi, tukar terus run channel dia

Anonymous said...

run channel tu mende boh?

jeff_tacra said...

run channel tu ialah getah kat tingkap, turun nai cermin melalui getah tu

Anonymous said...

Salam Abg Jeff....
Kalau power window kedua-dua belah turun, pas tu x leh naik dh... Apa problem dia yer.... Motor x bunyi langsing... Keta Satria....

jeff_tacra said...

kalau turun tapi tak naik kemungkinan suis bermasalah, kena cek suis

Anonymous said...

Oooo... mcm tu yer... lagi satu, fius power windows sekali dgn door lock punya pintu ker?

jeff_tacra said...

suis power window dan door lock dua item yang berbeza

Anonymous said...

salam... brp upah nak urgrade manual ke power window.... sape2 yg dah upgrade boleh kongsi pndgan....

jeff_tacra said...

pemasangan dari manual ke auto power window memerlukan door trim, suis satu set, wiring dan motor seerta regulator power window. kos sekitar rm500 - rm650 bergantung pada door trim yang dipilih. kalau dari model proton lain murah sedikit daripada yang dinyatakan

Anonymous said...

salam bro jeff.. kalu tingkap ada bunyi 'kelengkang2' time langgar lopak or jln x rata sebab apa eh?? mcm longgar jek cermin tuh...

Anonymous said...

Bro, wiring yang jenis lama power window empat pintu tapi suiz kat lutut door trim tu same ngan jenis ada auto turun semua ke? Kalo x same kena bli jenis tu ke?

jeff_tacra said...

kena ubah balik wiring kalau nak pakai evo/lancer punya

Anonymous said...

Salam bang..klau wira rear power windows lekat..xleh trun..motor ada bunyi....dua2 bleh xleh trun...sbab lma xguna..ape problem?

MISNAAS said...

salam bro jeff....
nak tya la...
saya punya wira convert dari manual ke auto power window..
yg menjadi masalah nyer skrg ni...
turun ok ...
bila nk naik mcm hampeh...dah jadi semi auto plak...
kenapa yer...
perlu tambah relay ke??
@ WIRING BOCOR KE??
utk makluman bro jef...saya dah tukar ke4-4 motor dan getah pada pintu..
dah malas nak g kedai..
asyik cakap benda yg sama..suh tukar getah..getah...getah...tlg yer...

Anonymous said...

salam bro .. aku dah tukar switch sebelah pintu kiri.. tapi still power window aku tak jalan ..mcm mane tu

jeff_tacra said...

motor ada bunyi tak, kena check motor jugak tu

turn2orange said...

as-salam abg jeff,
power window sya 4-4 tingkap x berfungsi. semua switch & fuse kat enjin dah check semua ok. ade bende lain nk kena check ker bang?

jeff_tacra said...

try cek power yang supply 12v kat main switch

nurul hasani said...

sy punya dah buat hal bukak tgk bracket putih yg dkt plate pecah tq cikgu !

saiful said...

Salam bang jeff harap dapat bantu saya...saya baru je tukar sendiri motor power window belah kiri side belakang kete wira saya masalahnya suis jadi terbalik tekan atas cermin turun tekan bawah dia naik sbb pe bang jeff??lagi satu suis kalau rosak boleh repair x abg jeff??

jeff_tacra said...

macam wire kat soket motor terbalik je, try cek balik wiring ke motor dan kalau jadi jugak macam tu, terbalikkan polarity wire ke motor tu

Anonymous said...

salam
any body, can say me the wira motor size width(mm)...? i need it for one project please Email me arabali83@yahoo.com
thank you

jeff_tacra said...

boleh beli kat kedai spare part, bagitau untuk wira

Anonymous said...

salam bang jeff bly tnjukan mcm nak wiring upgrde power window menggunkan relay..tuk tmbh power kt power window...pas tu jenis relay yg nak digunkan ...tq

Mail said...

salam abg jeff
nk tny, saya pakai naza citra. baru2 ni power window belakang belah kiri xleh naik. xleh turun. guna suis utama kt driver xleh, guna suis kt pntu bhgian tgkp rosk pn xleh. xdgr pn bunyi motor tgkp tu masa tkan suis. agak2 apa yg rosak? sbb kalo tuka dia suruh ganti motor. stu motor rm 280...

Anonymous said...

bang nk tnya,erm sy ada pkai auto roll up,down window..both cermin depan.bile roll down smooth ja.tp bila roll naik,cermin co-pilot sangkut.bila pkai suis pn sangkut2..bole dgr bunyi ketak,ketak pada module DEI roll up,down tu..ni sbb regulator rosak?atau kna tukaq run chanel?or module DEI tu yg prob?

Lipasfly MoonCraft said...

try cek getah sekeliling tingkap, coz penah kene camtu gak, ingatkan motor ade problem, last2 getah keliling cerming dah kong siap koyak..

Anonymous said...

oo..erm bole ke kalo cabut dulu run chanel tu then try roll up?ke ada cara nk check getah tu selain dari tgk koyak ke x bro?

jeff_tacra said...

Nak keluarkan run channel tu kena keluarkan dulu cermin. Cek jugak regulator power window kemungkinan juga masalah cable terbelit dan lain-lain

Anonymous said...

oo..sy ingt kan module DEI tu yg rosak :( harap2 regulator je la.xpon run channel tu ja.adeiii nk pkai remote pn roll up sblah driver ja naik..sblah lg sangkut :(

Anonymous said...

tanye sket bang jeff. knape p.window wira sy suis ye jd terbalik,tekan jd naik dan tarik jd turun. masalah motor ke ape??

jeff_tacra said...

masalah wiring terbalik

Khairul Din said...

Salam abg jeff,adakah wiring evo 3 dan wira sama. saya baru beli full set untuk convert kepada power window. boleh ke saya terus plug in soket wiring tu dan adakah ia akan berfungsi

jeff_tacra said...

soket tak sama kat harness proton, tak boleh plug n play, kena mod kat situ

Anonymous said...

hi, kalau nak beli. ada jual lg tak?

Anonymous said...

salam abg jeff...

abg ada workshop tak...saya nak repair power window...takot nak hantar kedai cina..nnt kena cekik plak...

Anonymous said...

salam abg jeff..ada beza ke manual regulator panjang batang pengayuh wira 1.3 dgn 1.5..boleh tukar ke batang tu jadi panjang sikit..kalau xnak tukar manual regulator

jeff_tacra said...

sama je antara 1.3 dengan 1.5

MOHD FADHLI ARIF AHMAD said...

Salam.. Abg Jeff.. Nk tanye.. sy dh tarik wiring power window wira sy dr suis dihandbrake ke doortrim.. Cuma mcm mner ye nk tarik dari master suis ke belah penumpang.? Sy xde soket belah penumpang, jd xtahu wire mana satu.. Dia ada 5 pin kan.. so, nk tarik mcm mner ye??
Hrp sy Abg Jeff dpt tlg sy..
Mekasih..

jeff_tacra said...

Sebelah penumpang dan suis belakang hanya ada 3 wire sahaja, kena ada soket untuk memudahkan kerja

MOHD FADHLI ARIF AHMAD said...

OOo.. jd kita guna 3 wire ja la ya.. Sbb di suis belah pnumpang tu ada 5 pin.. tu yg pening tu.. =)
Soket dh ada, cuma wire di soket je xde.. jd boleh x Abg Jeff bgthu kedudukan 3 wire tu yg mne satu..

Unknown said...

Yang belah depan mcm mana nak bukak bang?nqk keluarkan cermin seblah penumpang susah la.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Anep said...

Salam en jeff..thanks untuk info dan penerangan yg sgt membantu ni.saya cuba tukar motor power window perdaba saya tapi entah macam mana kabel power window yang dibelit pada roller tuh tercabut dan saya terpaksa gulung semula dan akhirnya boleh diletakan pada motor baru.tp masalahnya selepas beberapa cubaan gerakan naik turun, ia jam kembali dan kabel berpintal dan terkeluar dari track roller tuh.kenapa ya? Dah 2-3 kali buat mslah sma.harap en jeff paham lah penerangan sya.tq

Mohd Azhar said...

salam,abang saya yang tanya kenapa bila naikkan cermin kiri sebelah drebar sermin tu naik tapi senget ,saya kena tolak kebelakang selalu baru boleh naik sampai atas ,kenapa ye?tolong beritahu saya nak buat sendiri je ,nak hantar kedai benda sikit je ..

Fadli said...

Salam, bang saya sudah tukar motor, regulator dan getah tingkap (run channel) tp masalah saya masih tidak selesai...masalah saya adalah cermin boleh turun tetapi tidak boleh naik...ada pomen cakap moto xcukup power, tp sy beli yg lain tetap sama..tidak boleh naik..harap abang boleh bantu saya..

imanuel deego said...

Pakai Kereta ape tu?lmst?

Azrol Handsome said...

salam bro, kereta wira 1.5 sy power window sebelah driver front left x ley turun...suis da tukar....boley naik je....apa masalah dia yew? smasa tekan suis turun, dia x bunyi motor..motor baru jew tuka....mintak pandangan bro....terima kasih ^_^

Ngah Ahmad said...

salam...
bagaiman nk bukak kalu cermin xdapat ditrunkan? saya dah cuba tolak tp xdapat

Ngah Ahmad said...

salam...
bagaiman nk bukak kalu cermin xdapat ditrunkan? saya dah cuba tolak tp xdapat

Labu8455 said...
This comment has been removed by the author.
muhammad khairi said...

salam abg jeff,cermin saya turun ok bile naik agak ketat kalau saya spray wd-40 specialist high performance silicone lubricant kat getah tu boleh ke?atau nak kena pakai griss rubber gak?

muhammad khairi said...

salam abg jeff,cermin saya turun ok bile naik agak ketat kalau saya spray wd-40 specialist high performance silicone lubricant kat getah tu boleh ke?atau nak kena pakai griss rubber gak?

jeff_tacra said...

ada power window lubricant jual kat spare part. kalau guna wd40 getah pintu lama-kelamaan akan kembang

Ngah Ahmad said...

salam abg jeff...bagaimana sy nk selesaikan permasalahan sy ini.. cermin tidak dapat diturunkan, so untuk proses buka cerin tu xdapat nk berada seperti situasi dlm gmbar diatas... bagaimana cara ya?

Sieyakkam said...

kalau nak tukar dari auto ke kayuh, camne ek?

Anonymous said...

salam..nak tye, klau motor window kiri nak pkai kat belah knan blh x..kereta perdana

Jeff Tacra said...

motor boleh diguna pakai untuk kiri dan kanan tetapi regulator tidak boleh ditukar

edie parak7 said...

saya pnya kereta saga v12..kiri kanan tingkap xdpt naik..fius da tkr..tp ttp sama jgk..ap lg yg mau kna tukar..??

Anonymous said...

Salam nak tanya kalau nak test power window motor macammana?

man5165 said...

Bagaimana cara nak periksa samada motor power window tu ok atau tak

ayie jaybe said...

salam. macam mana nak modified manual ke power window.. dah beli pintu complete siap. cuma tak tahu nak nak Tarik wayar mana untuk menghubungkn ke soket empat2 pintu

hareed awang jaya said...

Salam otai semua...nak tanya saya pakai kreta kancil...power windos...turun boleh tapi naik tak sampai atas...bila dah nak sampai tahap yang boleh naik ada bunyi tak...tak...tak....

Apa benda yang nak tukar ek?