Power Window Switch - Viva

selamat berpuasa... entri kali ini ialah mengenai bagaimana nak DIY power window switch perodua viva yang kadang kala boleh tidak berfungsi sama ada hendak menaikkan atau menurunkan cermin. masalah ini boleh diselesaikan secara DIY sahaja


suis power window sebelah kiri (co pilot) ini tidak berfungsi ketika hendak menaikkan cermin, dah sampai masa untuk diservice


buka door trim dan unplug soket switch. perhatikan 4 bulatan merah untuk mengeluarkan suis dari door trim


naikkan besi 4 penjuru tadi seperti dalam gambar


tolak suis ke arah hadapan


keluarkan suis dari door trim


umpil secara berhati-hati penutup board switch


dah nampak board switch


keluarkan besi contact switch


4 tanda seperti di atas merupakan tempat yang perlu dicuci dan dibersihkan dengan cara mengikis permukaan contact switch dengan menggunakan flat screw driver. pada switch ini nampak macam kesan gris sebab itulah contactnya tak berlaku dengan baik


apabila dah dibersihkan pasang balik contact switch


pasang balik contact switch seperti kedudukan di atas, jangan bertukar kerana boleh mengakibatkan switch tak function sepenuhnya


pasang contact switch satu persatu


dah siap pasang contact switch pada board


pasang semula pada housing switch


pasang cover dan test switch kat kereta, masalah dah selesai

sekian, terima kasih
selamat berpuasa

7 comments:

Anonymous said...

Bro, kenapa tak tukar baru aje kat Perodua. Ni kan warranty samapi 6 tahun.

Anonymous said...

bleh tak d.i.y bagi proton wira

jeff_tacra said...

kereta dah tak hantar vie perodua, mahal sangat

Anonymous said...

bang map sensor mivec nk baiki camner

Anonymous said...

Salam bro jeff ...
Boleh tak DIY utk service master switch WIRA SE.
Ke kena tukar baru terus master switch tue bila dh rosak??

jeff_tacra said...

biasa master suis wira kalau dah rosak kena tukar baru seketul

Anonymous said...

try sembur WD-4T kt suis tu dlu. pastu start enjin n main2 suis tu..
biasanya mesti ok balik. xyah ganti suis baru..
better cabut dlu suis tu.. sbb klo sembur tros berminyak le pintu tu.

ni apek kedai tingkap ajar aku.. die kate byk kete lepas sembur mesti ok balik.
even honda city pon apek tu dh bt cenggini tros ok.