4G9X Fuse & Relay

bersua kembali setelah sekian lama blog ini menyepi, agak sibuk sikit sekarang dan hari ini saya berpeluang memasukkan entri baru iaitu khusus mengenai pengguna enjin 4g9x atau 4g63 yang 100% menggunkan wiring lancer mitsu. sudah pasti pada kotak fius sama ada di bawah dashboard atau pada ruang enjin tertera tulisan jepun yang sedikit menyulitkan kita untuk mengenal pasti apa fungsi fius dan relay berkenaan. jadi di sini saya ingin berkongsi dengan pemilik enjin demikian dan sedikit sebanyak dapat dijadikan panduan sekiranya mengalami masalah berkaitan dengan fius dan relay tersebut


penutup fius bagi wiring lancer/mitsu iaitu tulisan jepun yang tertera di atasnya membuatkan kita tidak mengetahui apakah fungsi fius di sebaliknya




kedudukan kotak fius pada bahagian bawah dashboard sebelah pemandu


inilah susunan fius yang terdapat padanya dan mempunyai fungsi untuk peralatan tertentu pada sesebuah kereta



1. unknown
2. unknown
3. blower motor, power window relay
4. clock, radio player
5. cigar lighter
6. door lock control unit
7. combination meter <4a>
8. unknown
9. wiper and washer motor
10. horn
11. combination meter and lighting buzzer
12. turn signal hazard flasher unit
13. unknown
14. unknown
15. sunroof control unit
16. blower motor
17. stop lamp
18. back up lamp and srs diagnosis unit
19. room lamp, luggage compartment


ini pula ialah kedudukan relay yang terletak berhampiran dengan kotak fius di bawah dashboard sebelah bahagian pemandu. ada dalam kalangan kita yang tidak mengetahui apakah fungsi relay berkenaan dan saya akan tunjukkan seperti kedudukan rajah di bawah




1. door lock control unit
2. rear foglamp relay
3. ABS power relay
4. power window relay
5. defogger relay
5. front foglamp relay


gambar atas pula ialah kedudukan relay dan fius khusus untuk condenser fan dan compressor aircond. anda boleh lihat laber pada bahagian penutup fius dan relay berkenaan


 gambar relay dan fius yang berkaitan dengan aircond


ini pula ialah kotak penutup relay dan fius yang berada pada ruang enjin bahagian tepi kanan. penutupnya ada diagram tetapi tulisan jepun, agak sukar untuk memahaminya


1. headlamp relay
2. radiator motor fan relay
3. alternator relay
4. dedicated fuse after start of the engine
5. ignition switch circuit
6. radiator fan motor
7. headlamp, tail lamp, alternator circuit
8. MPI circuit
9. defogger circuit
10. power window circuit
11. multi purpose fuse
A. tail lamp and illumination circuit
B. tail lamp and illumination circuit
C. hazard lamp
D. ABS circuit
E. upper beam indicator, rear foglamp and headlamp leveling


dan akhir sekali ialah aftermarket relay dan fuse PIAA untuk headlamp yang saya peroleh untuk dipasangkan pada jentera saya

sekian, terima kasih
jumpa lagi

28 comments:

13c18bd0-a8b5-11e2-b354-000f20980440 said...

Salam bang, bleh tnjukkn cara2 mewiring suis utk antena evo? Kereta sy skrang ni time on je kunci antena naik dan off die trun. Ingat nk DIY adakan suis so time drive kereta bleh trunkn antena bila ada rintangan apa2.

jeff_tacra said...

dapatkan wire yang sambung dari antenna ke kunci tu, sambung suis kat situ, suis on/off biasa

idham ahmad said...

Salam bang,mohon pertolongan.saya ada waja yang bernadikan mivec ck,yang saya pasang pada waja saya.pakai gear auto triptonic..masalah saya bang,enjin saya under power,xde picup,bila meter sampai 120 je terus macam semput2,dan tersenggut2..saya ade search dalam internet,tapi x ketemui jawapan.bawak g kedai pomen,semua geleng kepala..saya ada terjumpa 1 dalam internet yang sama macam masalah saya,puas saya emel dan masuk dalam forum dia,tetapi x balas.ni link web tu http://frontlines.name/index.php?topic=122.0
harap abg sudi tolong saya,sekian...

tansrirahmat said...

SALAM TUAN NAK TANYA FUEL PUMP VDO RELAY KAT MANA AND RELAY WIPER? TOLONG TUAN TANAH

azharimn said...

salam bang jeff... terima kasih atas segala ilmu yang dicurahkan...saya menunggu entry alarm installation untuk ilmu seterusnya.. selamat berpuasa ...

Chakura said...

ASlkm bang jep,
saya punya relay kerap sangat terbakar, bila tgk bawah relay ada kesan hangus. boleh katakan 3-4 kali gak ganti. apa sebabnya ye?

jeff_tacra said...

Masalah load current yang berlebihan, kena cek dengan wireman

halif hafeez said...

salam bro.nk tnya sikit,mntk sgt2 bro tlg.sy baru psg led daylight hantar kt kdai.tp masalahnya led tu akan menyala kalo kita bkk lampu.sy nk led tu menyala bila enjin on.sy igt nk buat sendiri wiring tu mls nk hntr kdai blk.bro blh tlg x ajar cara nk buat wiring yg mcm sy nak tu?terima kasih bro.

jeff_tacra said...

on kunci dan start kereta terus nyala kan? sambung wire + daylight tu ke acc atau on kat wire kunci

halif hafeez said...

aah.sy mmg nk mcm tu.ok2 nnt sy cuba.terima kasih bro.

latiroswadi abdul latip said...

Asalamualaikum, abang Jeff. Nak tanya masalah meter minyak petrol tak hidup, saya dah tukar baru benda dalam tangki tp masih tak hidup

mankecik said...

Assalamualaikum,
Tuan, baru-baru ini saya telah menukar Head unit kereta saya kepada 8" DVD player (touch screen) dan pomen tu cakap kena pasang relay untuk jangka hayat player tu. Dengan harga yang agak tak logik (RM100 lebih) jadi saya tak pasang la relay tu. Soalan saya, adakah perlu pasang relay untuk Head Unit saya tu, dan jikalau perlu macam mana rupa dia. Sekian. Harap dapat membantu.

khairul_anwar5335 said...

Assalammualaikum...
nak tanya sikit multi purpose fuse 40A tu untuk kegunaan apa? Harap tuan dapat berkongsi sedikit ilmu kereta wira ni.

Zulkifli Ismail said...

abg jeff kat mana letak fuse/relay pump minyak?saya dah tukaq fuel pump jasma yg baru.kena cuatom sket sbb panjang dari original..masalahnya masih x boleh nak hidup.try check current kat connector fuel pump mcm xde current.try semua connector ke fuel pump..pening dah nih.diy agak susah.dah tu kete x hidup.jem otak nih.tolong saya abg jeff

jerung16 said...

xdo reply lg...hrp dpt jawapan sobab keto den pn meter myk x naik psl dah tuka dashboard mivec...bwk pegi wireman blh pakai smggu jer...lpa tu dah E trus smpi lebam...adoi

jerung16 said...

xdo reply lg...hrp dpt jawapan sobab keto den pn meter myk x naik psl dah tuka dashboard mivec...bwk pegi wireman blh pakai smggu jer...lpa tu dah E trus smpi lebam...adoi

Jeff Tacra said...

mungkin masalah tak ada supply pada fuel pump disebabkan oleh relay fuel pump yang bermasalah. kena cek relay pulak

h zhafri said...

Salam jeff...sy ada masalah dgn signal n hazard light kereta x myala....suma dh check fius bwh dshboardn yg dlm bonet depan...cm agak plik krana fius dbwh dsh board ..berbeza sdkit dgn didlm gmbr...krana kereta sy brs pertama ada 6 soket...baris kedua n tiga ada 8 soket fius...kereta proton putra...

Faizul Shariman said...

Try tanye bro nurul izat

Faizul Shariman said...

Try tanye bro nurul izat

Anonymous said...

Salam abg jeff,camana kalau kita nk smbung front foglamp.soket wire dh ada dua kiri kanan mcm horn soket masing2.bila cek api kt soket xde supply..suis desbod dh ada siap indicator light nyala lg kt panel meter bila tekan button switch..mohon bantu abg jeff..dilema ingin memakai foglamp or sportlight..terima kasih

Mat Yus said...

salam abg jeff ptg tadi sya bru tukar fuel pump, yang jadi masalah dia minyak tak naik jugak. agak2 masalah relay ke? boleh saya tau dimana kedudukan relay satria 1.6 puas saya google takde jawapan.

Mohd Nafi said...

salam.cikgu.saya baru tukar wiring enjin dan dashbord evo3 satu set.masalah skrg nie.signal saje dok menyala.check semua fius semua ok...nak tau ape msalah nya?buntu dah nie..enjin start hidup.lampu semua ok.

suhaimi said...

Ooom.agaknya masalah kereta saya ni.. fius flasher signal hazard kaput kot tu yg bila tiap kali thrn righ/left signal.. lampu hazard plak yg blinking dlm kotak meter.. pastu bila tekan switch hazard tu..lampu xde blinking kat kotak meter tu... esok diy check. T.kasih blog cikgu. Rujukan nombor 1 terbaek.

Eecham zam said...

Salam... Bang nk tanya,, kete waja sy ada masa lah kot ngan fuse no. 10 bila ganti fuse yg baru lampu hazard tu nyala pastu xleh start... Tp bila cabutkan fuse tu boleh lah start cuma lampu dlm kete xleh on... Radio player xleh on... Nie sbb apa ek... Mintak bantuan... Terima kasih

Eecham zam said...

Salam... Bang nk tanya,, kete waja sy ada masa lah kot ngan fuse no. 10 bila ganti fuse yg baru lampu hazard tu nyala pastu xleh start... Tp bila cabutkan fuse tu boleh lah start cuma lampu dlm kete xleh on... Radio player xleh on... Nie sbb apa ek... Mintak bantuan... Terima kasih

japlis saiparudin said...

Salam abg jeff..nak tanya kenapa rpm naik ke 7k asal ona cc terus naik..sebelum itu engine magma 1.5..ok..sekali tukar engine 9series wiring sekali..gitu plak jadinya..adakah wiring perlu d ubah atau ada benda y x ngam..da naik pening kepala ni abg jeff...

japlis saiparudin said...

Salam abg jeff..nak tanya kenapa rpm naik ke 7k asal ona cc terus naik..sebelum itu engine magma 1.5..ok..sekali tukar engine 9series wiring sekali..gitu plak jadinya..adakah wiring perlu d ubah atau ada benda y x ngam..da naik pening kepala ni abg jeff...