Meter Wira SE

kali ni bagaimana hendak menukar panel meter wira se yang cluster meter minyak dan temp telah rosak. keseluruhan meter kena buka dahulu untuk menukar panel meter berkenaan



meter wira SE yang mengalami masalah


pertamanya buka panel tengah seperti dalam gambar, iaitu panel yang menempatkan HU



keseluruhan panel hendaklah dibuka untuk mengeluarkan meter. kalau dashboard mitsu lebih senang dari meter proton


panel meter telah dibuka


buka 4 skru di sekeliling meter untuk mengeluarkan meter


keluarkan meter


asingkan panel depan meter


buka skru pada bahagian belakang meter minyak dan temp


buka panel minyak dan temp, ganti dengan yang baru

selamat mencuba
terima kasih

30 comments:

TurboBee said...

Best2!

Am said...

Salam Bro Jeff,
Nak minta pendapat sikit,sekiranya indicator macam teko (orang kata minyak hitam punya indicator) tak menyala langsung apakah penyebab nya,bulb tak terbakar pun,minyak itam tak berkurang pun...ada member bagitau mungkin wiring ada problem.....

persoalannya kalau nak DIY macam mana nak check wire yang sambung ke indicator Teko tu bersambung dari mana ke mana,harap dapat tunjuk ajar

kar_546 said...

Salam abg Jeff....
brpa ya harga brg meter temp./minyak 2...?dkt kedai sparepart KT..?

jeff_tacra said...

harga hampir rm200 rasanya, tak berapa ingat... dah lama tu

Anonymous said...

kalu lampu fuel warning tak nyala tu kat mana masalhnya abg jeff..meter dah cek,bulb ok,,mungkinkah kah wiring fuel tank??

jeff_tacra said...

try cek kat float dalam tank, kemungkinan ada kerosakan pada bahagian tu. buka seat dan umpil penutup besi bulat. bawah tu ada nat dan boleh keluarkan float tanpa turunkan tank

Anonymous said...

salam bro jeff,nak tanya kalo meter wira 1.6/1.8 tukar kat wira 1.5 bleh ker?

Anonymous said...

best gle la bro

Anonymous said...

slm..abg jeff...biasanya kalo meter wira 1.5 odometer n km dia tk berfungsi kenapa agak2nya..?

Anonymous said...

salam bg nk tnye ni nape meter rpm wira kadang2 gerak kadang2 xgerak ape masalahnye?? lgi satu indicator handbrek xnyala, lampu dh try tuka tp xnyala jgk nape???

Anonymous said...

abg jeff.ade bape banyak lampu kat meter wira se nie?? dia pakai jenis yg T10 ker?? sebab kete saya semua lampu kat meter tu dah tak menyala..terima kasih.

jeff_tacra said...

bulb T10 untuk meter proton ada 4 je

Anonymous said...

salam,nk tanye ckit,jarum meter rpm wira 1.5 injc. sy tak begerak langsung duk keras kat no 5..bleh repair ke?meter mits. bleh p n p ke,klu bleh nk amik dr model ape?tengkiu.

Anonymous said...

salam a.jef,meter lanser bleh ke msk kat wira 1.5 karb.?

Anonymous said...

salam bro,sy nak tnya skit,lampu meter wira se sy ni kadang2 nyala kadang2 xnyala,tp skrg langsung dah xnyala lampu meter???

jeff_tacra said...

kena cek buka meter tu, baru dapat tau sama ada bulb atau masalah lain

hearthunterhelmsley said...

bro.. meter mivec boleh x sarung terus masuk kat wira 1.5 manual??

Azri Aziz said...

Aslmkum Abg Jeff, nak tanya sikit meter wira 1.6/1.8 warna hitam boleh PnP tak kat wira 1.3 taun 2000 injectin mmc?

Anonymous said...

salam bro jeff...tanya sikit boleh tak meter feul/temp wira se dipasang ke wira 1.5 sedan atau ab...sama ker kaki dia..

jeff_tacra said...

Boleh pasang, sama je...

Anonymous said...

abg.jef,meter wira 1.5/1.6 bole tak pasang kat satria 1.3 karburator (xde tacho meter)?..apa wiring kene buat..t.k-BBB (budak baru belajar)

Anonymous said...

Abg Jeff,sya pun nk tahu jg bleh x meter 1.6/1.5 pasang kt meter kreta 1.3? ada apa2 yg perlu di modi x?

jeff_tacra said...

kereta 1.3 injection tak ada rpm so masuk je meter 1.5 injection terus gidup rpm tersebut tanpa ada apa-apa pengubahsuaian

Anonymous said...

salam bos..ambe bru je tukar meter cable,jarum gerak tp dia buat giler turun naik turun naik..masalah meter ke atau sy salah pasang cable??

cc pulnord said...

slm jeff, berapa harga odometer proton wira?

eyzal88 said...

Assalamualaikum.. abg, boleh tak poskan cara pemasangan meter 1.5 ( ada rpm ) ke atas satria 1.3 carburator. sya dah try pnp tapi tak jadi sebab kalau injection wayar direct dari ecu. tlong poskan dari mana kita nak jump wayar tu.. thanks.. semoga blog abg makin berjaya..

ziezan said...

salam nk tanya pasal rpm jgk, kereta sy asal enjin 4g15p VDO skarang dh tukar enjin 4g91 tapi dashboard dan meter asal..dulu meter rpm berfungsi skarang dah tak jalan.. soalan sy boleh tak ambil wayar rpm dari ECU @ memang terpaksa pasang techo interface vr4 punya??

putera said...

salam abg jeff..kete saye skrg pakai dashbod n meter lancer..so sye nak tukar ke meter wira 1.8..boleh terus pnp atau kene ubah pin..kalau kene ubah pin, boleh a.jeff bg diagram @ tnjuk caranye tak?TQ

lazuardi dcc said...

salam abg jeff, boleh ker meter lancer plug & play kat meter wira VDO ?
wiring & soket sama ker ?

Td...

Anonymous said...

salam jeff, sy sekarang meter 1.3 injection VDO....kalau nak tukar meter 1.5 mesti meter VDO juga ka? meter lama system MMC boleh connect?